Wednesday, April 24, 2024
spot_img

Utvalt:

Nyckeln till ett lyckat generationsskifte 

I samarbete med verksamt.se År 2010 står familjeföretaget Kvistberga inför...

Carolina Lahbo – grundaren av Women in Business

Carolina Lahbo, grundaren av WiB, Women in Business berättar...

Britt-Inger Jonsson driver BitWeb24

Britt-Inger Jonsson som driver BitWeb24 bygger hemsidor. Här berättar...
HemVäxaFrån enskild till AB...

Från enskild till AB – dags att växla upp?

Enskild firma eller aktiebolag? Det är en av de svåraste frågorna att ta ställning till innan man startar eget. Det finns för- och nackdelar med båda alternativen menar bokföringsexperten Ulf Bokelund Svensson.

Det är väldigt vanligt att företagare som startar enskild firma så småningom växlar upp till ett aktiebolag. Men det är inte alla firmor som lämpar sig för det. Det finns starka intressegrupper som lobbar för olika företagsformer. Revisorernas branschorganisation FAR tycker till exempel bäst om aktiebolag, då det är en mer lätthanterlig form som de behärskar och kan. Det finns en tydlig pedagogik i aktiebolag som passar kåren. En lobbygrupp som däremot brukar tala sig varm om företagsformen enskild firma är Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, eftersom varje bonde eller markägare måste ha en enskild firma. Sedan har de ofta kopplat på ett aktiebolag till den enskilda firman för exempelvis spannmålsproduktionen.
Men när är det rimligt att växla upp från en enskild firma till ett aktiebolag och hur ska man tänka i valet av företagsform? Ulf Bokelund Svensson är veteran när det gäller driva eget, har skrivit ett flertal böcker om bokföring och är dessutom vd och delägare i informationsföretaget Björn Lundén Information AB.
– Det är en väldigt vanlig fråga jag får: vilken bolagsform man ska välja. Huvudregeln är att man aldrig ska basera valet på det faktum att ett aktiebolag kräver ett visst startkapital.
När man grundar aktiebolag behöver man ett kapital på 50 000 kronor, en summa som Ulf Bokelund Svensson menar att varje nyföretagare behöver som grundplåt. Annars bör man nog inte starta företag.

”Om man börjar med aktiebolag, då är det lätt att man hamnar efter i de administrativa sysslorna ganska fort. Det är mycket att lära sig.”

Enligt honom är det perfekt att börja sin karriär som företagare med en enskild firma. Denna företagsform innebär så pass lite administration att du faktiskt kan fokusera på det du behöver göra. Att dra igång är också lätt eftersom man i princip bara registrerar sin verksamhet hos Skatteverket. Men när det börjar gå väldigt bra kan det vara läge att växla upp. Många gånger är det så att du inte har lika höga intäkter under uppstartsfasen som du kommer att ha ditt tredje år. Eftersom vinst i en enskild firma är samma sak som inkomst kan det innebära att du helt enkelt får betala en väldigt hög marginalskatt, ibland så mycket som 57-58 procent. Man tänker ibland att enskilda firmor är små, men de kan bli precis hur stora som helst. Innan man hamnar i det läget att resultatet blir väldigt högt i en enskild firma kan det vara läge att växla upp till aktiebolag, vilket med fördel kan göras innan det blir dags att deklarera. Om du växlar över från enskild firma till aktiebolag undviker du alltså den höga marginalskatten, vilken blir effekten av att ha en enskild firma med bra resultat. Om du istället har ett aktiebolag kan du omvandla delar av vinsten till aktieutdelning eller lön.
– När det går väldigt bra är aktiebolaget bäst. Men på låga nivåer är det bättre med enskild firma, eftersom det innebär en kraftig rabatt på sociala avgifter för firmor som får en vinst på upp till 200 000 kronor, säger Ulf Bokelund Svensson.
Men om man kommer upp till lite mer normala inkomstnivåer, där det går att leva på företagandet, är det bäst med aktiebolag – inte minst på grund av avdragen. Det kan vara så triviala saker som att dra av 6 000 kronor för ditt årliga gymkort, eller dra av för att du arbetar i en lokal i din bostad. Om du har ett aktiebolag får du dra av för den marknadsmässiga hyran, vilket kanske kan vara runt 3 000 kronor i månaden, men om du arbetar hemifrån i en enskild firma kan du bara dra av ett par tusen kronor per år, avsett vad den marknadsmässiga hyran är. En annan fördel om du har ett aktiebolag är att din personliga ekonomi inte är inkopplad, vilket den är i en enskild firma. På så sätt är inte den egna ekonomin hotad om det går dåligt för företaget.
– Ur ansvarssynpunkt, och ur pedagogisk synpunkt vinner aktiebolag, säger Ulf Bokelund Svensson.
Han tillägger att det förvisso är lätt att komma igång med en enskild firma, men att det också är svårt att hålla ordning på hur det går.
– Det blir lätt rörigt i en enskild firma, säger han.
Men återigen, den som snabbt vill komma igång med att jobba istället för att ägna sig åt administrativa uppgifter gör klokt i att börja med enskild firma.
– Om man börjar med aktiebolag, då är det lätt att man hamnar efter i de administrativa sysslorna ganska fort. Det är mycket att lära sig. Man kanske missar att göra en balansräkning som man till exempel ska göra om halva aktiekapitalet är förbrukat.

Kan man starta ett aktiebolag och en enskild firma där man fakturerar sig själv?
– Nja. Här kan man lätt hamna i gråzonen för vad som är tillåtet. Om jag fakturerar mellan mina egna bolag måste det vara på ett visst sätt. Säg att jag är byggkonsult, då kan jag fakturera för saker som inte rör bygg – som inte rör uppgifter som jag förväntas göra som anställd. Om jag till exempel sköter administration eller skottar snö kan jag fakturera, men inte om jag gör någonting som jag ändå borde ha gjort.

När man byter från enskild firma till aktiebolag – vad är det första man ska tänka på?
– Se till att alla inkommande fakturor och abonnemang ställs i aktiebolagets namn så att det inte blir problem med att lyfta ingående moms. Och använd inte bolagets medel för privat bruk. Därtill gäller det att ha rutiner för att hantera betalning av leverantörsfakturor i tid – ett bolag får en betalningsanmärkning redan vid ansökan till Kronofogden – och sköta arbetsgivardeklarationerna i tid varje månad.

Om man har resurser att anlita konsulter som hjälper en med bokföringen, ska man göra det då?
– Ja, absolut – kan jag skapa mer intäkter och kapa kostnader genom att lägga tid på annat än mitt företags administration så är det säkert bättre att ta in en redovisningskonsult. Men det är inte något oöverstigligt berg av kunskaper som krävs för att sköta det egna företagets administration, det är inget hokus-pokus liksom. Så med intresse och vilja ska det inte vara något problem.

- A word from our sponsors -

Most Popular

More from Author

Nyckeln till ett lyckat generationsskifte 

I samarbete med verksamt.se År 2010 står familjeföretaget Kvistberga inför ett vägskäl....

Carolina Lahbo – grundaren av Women in Business

Carolina Lahbo, grundaren av WiB, Women in Business berättar om varför...

Britt-Inger Jonsson driver BitWeb24

Britt-Inger Jonsson som driver BitWeb24 bygger hemsidor. Här berättar hon om...

Matilda Lorén – en av grundarna bakom Equine Academy

Tjugosjuåriga Matilda Lorén är en av grundarna bakom Equine Academy, en...
X
X