Wednesday, April 24, 2024
spot_img

Utvalt:

Nyckeln till ett lyckat generationsskifte 

I samarbete med verksamt.se År 2010 står familjeföretaget Kvistberga inför...

Carolina Lahbo – grundaren av Women in Business

Carolina Lahbo, grundaren av WiB, Women in Business berättar...

Britt-Inger Jonsson driver BitWeb24

Britt-Inger Jonsson som driver BitWeb24 bygger hemsidor. Här berättar...
HemTrygghetFöräldrafällan

Föräldrafällan

En debattartikel och ett blogginlägg blev startskottet för en diskussion om den så kallade föräldrafällan, som handlar om att föräldrar med eget företag kan få problem med föräldrapenningen. Vi tog kontakt med Elisabeth Thand Ringqvist, som i skrivande stund jobbar sin sista vecka som vd för Företagarna, för att ta reda på mer.

Elisabeth Thand Ringqvist, som i skrivande stund jobbar sin sista vecka som vd för Företagarna.
Elisabeth Thand Ringqvist, som i skrivande stund jobbar sin sista vecka som vd för Företagarna.

Föräldraförsäkringen och föräldraledigheten återfinns i merparten av länderna på vår planet, om än med olika nivåer av ersättning. Anledningen till att föräldrarna erbjuds de här stöden är i grunden väldigt simpel: utan tillräckligt stöd till föräldrarna skulle färre barn födas, vilket på sikt kan skada både tillväxten och välfärden i landet.
År 1974 infördes en historisk förändring i det svenska sociala skyddsnätet, när den 180 dagar långa moderskapsförsäkringen fick ställa sig åt sidan och ge utrymme för den omfattande föräldraförsäkringen – en av världens mest generösa i sitt slag. Den svenska föräldraförsäkringen har länge framhållits som ett föredöme, men på senare tid har en situation växt fram där vissa föräldrar har problem med att få ut en skälig föräldrapenning. Problemet beror inte minst på att föräldraförsäkringen infördes under tidigt 70-tal, när de flesta arbetande föräldrarna var anställda.

Den 5 mars publicerade organisationen Företagarna en debattartikel i Aftonbladet samt en större rapport som båda handlade om samma sak, föräldrafällan, som innebär att föräldrar med eget företag kan stöta på olika problem med föräldraförsäkringen. Detta beror på att den är utformad efter anställningsnormen. I rapporten framgick bland annat att åtta av tio företagande föräldrar är tvungna att bryta mot reglerna, då de för att underhålla sin verksamhet måste utföra vissa arbetsuppgifter på kvällar och helger under föräldraledigheten.
Vi tog kontakt med Elisabeth Thand Ringqvist, som i skrivande stund arbetar sin sista vecka som vd för Företagarna, för att få ett bättre grepp om det hela.

”Vi har fått mycket bra respons. Det har varit väldigt många föräldrar som är glada att vi har kunnat formulera de problem som de har upplevt”

Vad är föräldrafällan?
– Föräldrafällan handlar om att reglerna i föräldraförsäkringen gör det svårt för företagande föräldrar att vara lediga. Det är inte ett isolerat problem utan flera mindre problem som tillsammans skapar en problematisk situation för den här gruppen av föräldrar. Företagare som blir föräldrar har till exempel svårt att få sin (SGI) sjukpenninggrundande inkomst fastställd. Det kan bero på att man har tagit ut för lite lön från sitt aktiebolag, att Försäkringskassan gör en felbedömning eller att man nyligen startat ett aktiebolag. När man går från en anställning till att starta aktiebolag förlorar man nämligen sin SGI från första dagen.

Vilka andra problem kan föräldrar med företag stöta på?
– Vi har sett att många föräldrar bryter mot reglerna, antingen omedvetet eller för att de helt enkelt inte har något annat val. De dagar du tar ut full föräldrapenning får du inte ens utföra administrativa saker i ditt företag. När du är anställd innebär det här att du inte går till jobbet, men som företagare måste du fortfarande kunna lämna in en deklaration, svara på ett e-post från banken eller betala ut löner till dina anställda. Det är också viktigt att hålla liv i kundkontakter för att ha någon verksamhet att komma tillbaka till, men enligt reglerna får du inte heller kontakta en kund över telefon för att upprätthålla relationen. Det går att minska föräldraledigheten för att kunna arbeta vissa timmar, men då blir ju föräldrapenningen lägre. Anställda har ju möjlighet att ta ut fem av sju dagar för att förlänga föräldraledigheten, men för föräldrarna med företag blir det här alternativet mer eller mindre ett krav.

”En företagare som stänger av telefonen och slutar läsa mejl i åtta månader har sannolikt inget företag att återvända till efter föräldraledigheten”

Hur länge upplever ni att det här har varit ett problem?
– Det är ett tilltagande problem som faktiskt beror på en väldigt positiv utvecklig. Förr i tiden var det mest män som drev företag, och normen var även att kvinnorna tog hela föräldraledigheten. I och med att allt fler kvinnor har eget företag och allt fler män tar ut föräldraledighet har problemet växt i omfattning och i uppmärksamhet.

Vad har ni fått för respons från föräldrar sedan artikeln och rapporten publicerades?
– Vi har fått mycket bra respons. Det har varit väldigt många föräldrar som är glada att vi har kunnat formulera de problem som de har upplevt eller sett andra uppleva. Vi fick även mycket uppmärksamhet tack vare att Blondinbella valde att uppmärksamma vår kampanj i ett blogginlägg och på Facebook. Hon har liksom de flesta företagare upplevt den här problematiken, jag rekommenderar alla att läsa hennes blogginlägg!

Hur länge kommer föräldrafällan att finnas kvar?
– Olika delar av föräldrafällan är olika svåra att komma åt. Problemen med Försäkringskassans felbedömningar skulle man kunna jobba med redan nu. Andra problem med sjukpenninggrundande inkomst för företagare har nyligen tagits upp i Riksdagen och kan komma att ändras så snart som nästa år. Vi upplever inte heller någon politisk oenighet här, utan det finns ett stöd från majoriteten av politikerna. Med det är viktigt att vi kommer till rätta med problematiken. Många tvekar inför att starta företag på grund av detta, inte minst kvinnor. Småföretag bidrar med var tredje skattekrona till kommunerna och skapar fyra av fem jobb, så sådana här hinder blir ett samhällsproblem.

Vad kan en förälder med eget företag göra för att undvika föräldrafällan?
– Om du har ett aktiebolag och planerar att ta ut föräldraledighet ska du se till att ta ut tillräckligt mycket lön, så att föräldrapenningen hamnar på en rimlig nivå. Av samma anledning ska du inte byta bolagsform om du planerar att bli föräldraledig, eller så ska du byta långt innan. Om det är så att du redan har fastnat i föräldrafällan ska du vara tuff mot Försäkringskassan. Det är svårt att få fram en bra bedömning hos dem, och om du tycker att du har fått en felbedömning kan du återkomma och be dem göra en ny bedömning. Och om även den bedömningen blir felaktigt går det att överklaga beslutet till förvaltningsrätten. Det låter allvarligt, men det är precis så Försäkringskassan vill att du ska göra. Till sist ska du alltid be om råd, både från bekanta och experter.

- A word from our sponsors -

Most Popular

More from Author

Nyckeln till ett lyckat generationsskifte 

I samarbete med verksamt.se År 2010 står familjeföretaget Kvistberga inför ett vägskäl....

Carolina Lahbo – grundaren av Women in Business

Carolina Lahbo, grundaren av WiB, Women in Business berättar om varför...

Britt-Inger Jonsson driver BitWeb24

Britt-Inger Jonsson som driver BitWeb24 bygger hemsidor. Här berättar hon om...

Matilda Lorén – en av grundarna bakom Equine Academy

Tjugosjuåriga Matilda Lorén är en av grundarna bakom Equine Academy, en...
X
X