Thursday, September 28, 2023
spot_img

Utvalt:

Gokind grundare Gustaf Anselmsson

Gokind grundades av två kognitionsvetare från Linköpings Universitet, Hjalmar...

Att lyckas med ett företag idag är verkligen ingen enmansgrej.

Sponsrat inlägg i samarbete med verksamt.se Att våga be om...

Mikael Holmberg – hans framgångsresa inom e-handel startade redan 1995

Norrköpingföretaget Packoplock levererar emballage till företag och har vuxit...
HemInspirationIntervjuHon utmanar vården

Hon utmanar vården

Äldreboenden med hotellkoncept och boenden med språkprofiler på arabiska och persiska. Nu vill Catharina Tavakolinia etablera boenden med teknik-profil, där duschrobotar kan bli ett naturligt inslag i vardagen för de äldre.

vinnare-catharina-kavat-(1)_Starta & Driva Fo?retagVi är i Riddarhuset i Stockholm. På scen står Moderaternas nya partiledare Anna Kinberg Batra och delar ut ett pris till Catharina Tavakolinia, en av medgrundarna av Kavat Vård, som genom sitt arbete har utmanat etablerade föreställningar om hur äldrevården kan bedrivas. Catharina Tavakolinia har utnämnts till “Årets Företagare Stockholms stad” – ett pris som delas ut en gång om året av Företagarna i huvudstaden.
Motiveringen till årets pris är att Catharina Tavakolinia ”har sett en möjlighet till nytänkande och kvalitetsförbättring i en bransch som utmärks av stadig tillväxt och ökad efterfrågan. Det är en bransch där de traditionella producenterna har haft svårt att möta individuella behov på grund av organisatorisk tröghet. Årets företagare har stått upp för sin idé och sin framtidstro trots motstånd från politiska krafter som tror att politisk detaljstyrning kan lösa alla problem.”
Och det är en stolt pristagare som sträcker lite extra på sig när hon låter sig fotograferas på scenen i den pampiga salen i Riddarhuset.
Kavat Vård grundades av fyra kollegor som hade träffats och jobbat tillsammans i olika konstellationer inom vårdföretaget Carema, där Catharina Tavakolinia var affärsområdeschef för äldreboenden som vårdbolaget drivit i egen regi.

”Vi vill inte driva äldreboenden åt kommunen på kommunens sätt, eftersom vi vill arbeta långsiktigt och bygga upp våra boenden efter eget huvud.”

– Jag visste hur man gjorde när man skulle dra igång. Utan skolningen från Carema hade vi inte kunnat starta Kavat Vård. Att vi var verksamma i privat regi gjorde att vi lärt oss det grundläggande hantverket i företagande, som att kunna räkna ut när det går break even, säger hon i dag.
Trots det var det ändå mycket att lära sig när de väl startade företaget. Från grundandet i januari 2007 tog det två år innan de kunde börja fakturera. Det hade kunnat gå snabbare om de hade beslutat sig för att driva äldreboenden på entreprenad, alltså för kommunens räkning, men det ville de inte. Fokus låg istället på att ha en helt egen verksamhet med små, nischade boenden. Visserligen hade Kavat Vård två entreprenader i början, varav en finns kvar, men planen är att avveckla den så småningom. Catharina Tavakolinia förklarar:
– Vi vill inte driva äldreboenden åt kommunen på kommunens sätt, eftersom vi vill bedriva vår verksamhet långsiktigt och kunna bygga upp våra boenden efter eget huvud.
Mottot har i princip varit att driva äldreboenden som man själv skulle vilja bo på. Att lyssna noga på de äldre som bor där, att försöka möta deras önskemål. På senare tid har Kavat Vård fått en hel del priser, men deras verksamhet har också väckt starka känslor. Att driva privata äldreboenden har i sig vållat stor debatt i media och det är fortfarande en het politisk fråga huruvida man bör kunna tjäna pengar på välfärdssektorn eller inte.
Men förutom att principen i sig kan sticka i ögonen, var det faktum att Kavat Vård även började med hotelliknande äldreboenden på Östermalm extra provokativt för motståndarna. Varför ska en del kunna köpa tilläggstjänster och inte andra? Catharina Tavakolinia har fått möta oändligt många skeptiker i frågor som dessa. För henne är det en självklarhet att man ska kunna köpa tilläggstjänster där personalen exempelvis hjälper äldre med att handla julklappar. Förutom hotellkoncept finns det språkprofilierade äldreboenden: ett latinamerikanskt, ett arabiskt och ett persiskt. Därtill finns ett boende i Rimbo med en spa-profil. Att det blev just en spa-profil beror på att vårdföretaget fick tillgång till lokaler i ett nedlagt hotell som redan hade jacuzzi och bastu.
Trots att bolaget startades i början av 2007 tog det två år innan de kom igång, och då började flera boenden att vara verksamma samtidigt. På ett halvår gick omsättningen därför från noll kronor till 120 miljoner kronor. Finansiering kom från en av medgrundarna som stoppade in privata pengar i bolaget.
Planen framöver är att växa med ett boende per år. Om man ska kunna satsa på nischade, små boenden så kan man inte bli en hur stor aktör som helst, menar Catharina Tavakolinia.
Just nu gör hon mycket research inför en eventuella etablering av ett äldreboende med teknikprofil.
– Det finns mycket på marknaden. Man kan till exempel ha duschrobotar som hjälper de äldre att duscha och toaletter som man styr med joystick.
Tanken att robotar ersätter delar av personalens arbete ute på äldreboenden kommer att få folk att reagera. Men det är ingenting som Catharina Tavakolinia bryr sig om.
– Man ska kunna välja bort alla integritetskränkande situationer, säger hon.
Catharina Tavakolinia har varit med så pass länge, och hon har även utsetts till Sveriges bråkigaste kvinna, men framförallt tror hon benhårt på nischade äldreboenden med särskilda profiler.
– Vi tror helt enkelt att det är bra med mångfald och valfrihet.

- A word from our sponsors -

Most Popular

More from Author

Gokind grundare Gustaf Anselmsson

Gokind grundades av två kognitionsvetare från Linköpings Universitet, Hjalmar Norell och...

Att lyckas med ett företag idag är verkligen ingen enmansgrej.

Sponsrat inlägg i samarbete med verksamt.se Att våga be om hjälp kan...

Mikael Holmberg – hans framgångsresa inom e-handel startade redan 1995

Norrköpingföretaget Packoplock levererar emballage till företag och har vuxit 185 månader...

Malte Andersson driver podden Nyfiken

Malte Andersson driver podden Nyfiken där han har intervjuad ett antal...
X
X