Wednesday, April 24, 2024
spot_img

Utvalt:

Nyckeln till ett lyckat generationsskifte 

I samarbete med verksamt.se År 2010 står familjeföretaget Kvistberga inför...

Carolina Lahbo – grundaren av Women in Business

Carolina Lahbo, grundaren av WiB, Women in Business berättar...

Britt-Inger Jonsson driver BitWeb24

Britt-Inger Jonsson som driver BitWeb24 bygger hemsidor. Här berättar...
HemInspirationIntervjuFem Snabba med Roni...

Fem Snabba med Roni Bicér

Under åren i finansbranschen såg han att företagare hade svårt att få till finansieringen, samtidigt som factoringbolagen var onaturligt lönsamma. Roni Bicér grundade Fakturabörsen.

Du är vd för Fakturabörsen. Vad är det för någonting?
– Det är en peer-to-peer-marknadsplats där företag kan ladda upp sin faktura och sälja till högstbjudande köpare. På så sätt får man betalt direkt istället för att vänta till fakturans förfallodag. Till skillnad mot factoringbolagen, som betalar cirka 95 procent av fakturan, får man 98,5-99 procent för samma faktura när man säljer den på Fakturabörsen.

Hur länge har ni funnits och vilka står bakom Fakturabörsen?
– Vi lanserade Fakturabörsen 2011 och redan 2013 gick Schibsted Media Group in som ägare, vilket gör att vi har muskler att sprida nyttan med vår tjänst till fler små- och medelstora företag i Sverige.
Sedan starten har företag sålt fakturor, det vill säga erhållit löpande finansiering, för över en halv miljard kronor.

Varför ska en företagare använda sig av era tjänster?
– Vi är både billigare och snabbare än factoringbolag. När jag säger att de tar fem procent av fakturabeloppet, är det ganska snällt. Ofta finns det dolda avgifter som anslutningskostnader, vilket i slutändan gör att du som företagare får ännu mindre pengar för din faktura.

Har ni många konkurrenter?
– När vi lanserade 2011 var vi först i Europa, men under samma period kom flera liknande tjänster. Nu finns flera liknande handelsplatser i England, USA och Tyskland. I Sverige är vi dock ensamma, vilket förstås är bra på ett sätt. Men i övrigt är ju factoringbolagen våra konkurrenter, eftersom de erbjuder samma typ av finansiering fast till sämre villkor.

Varför grundade du Fakturabörsen?
– Jag har jobbat i finansbranschen i hela mitt liv, och jag såg de ökade svårigheterna för företag att få finansiering samtidigt som jag noterade att factoringbolagen var otroligt lönsamma. Då insåg jag att det inte rådde bra balans på denna marknad. Lösningen blev en marknadsplats – Fakturabörsen – där företag kan sälja fakturor i ett standardiserat och transparent format till professionella finansiella aktörer som konkurrerar i realtid. De som köper fakturorna är aktörer såsom hedgefonder, investmentbolag och institutionella investerare. Vi kontrollerar alla köpare lika noggrant som vi kontrollerar de som säljer fakturor, men varken köpare och säljare eller köpare och fakturamottagare kommer i kontakt med varandra, då all administration går genom oss på Fakturabörsen.

- A word from our sponsors -

Most Popular

Föregående artikel
Nästa artikel

More from Author

Nyckeln till ett lyckat generationsskifte 

I samarbete med verksamt.se År 2010 står familjeföretaget Kvistberga inför ett vägskäl....

Carolina Lahbo – grundaren av Women in Business

Carolina Lahbo, grundaren av WiB, Women in Business berättar om varför...

Britt-Inger Jonsson driver BitWeb24

Britt-Inger Jonsson som driver BitWeb24 bygger hemsidor. Här berättar hon om...

Matilda Lorén – en av grundarna bakom Equine Academy

Tjugosjuåriga Matilda Lorén är en av grundarna bakom Equine Academy, en...
X
X