Malin Rosén – Det finns många fördelar med att vara företagare

Malin Rosén är en drivande företagare som föreläser och utbildar inom självkänsla. Hon coachar också människor till att våga starta företag. Här berättar hon hur det kom sig att hon startade eget och så ger hon tips till andra som också vill bli företagare.

Malin visste redan på gymnasiet att hon ville driva något eget och jobba åt sig själv. Hon visste direkt när hon ville bli terapeut och coach att hon ville bygga upp sin coaching på det vis hon tänkt sig och som hon såg behövdes.

– Jag visste att min tjänst inte fanns. Den tjänst som det innebar att hjälpa människor att tillfriskna ifrån sina ätstörningar samtidigt som de arbetade med sin självkänsla. Valet var självklart, jag startade mitt första företag strax efter studenten.

Din pappa är också företagare. Kan detta ha spelat någon roll för ditt val?

 – Ja, det tror jag nog. Att ha vuxit upp med den frihet som det innebär skapar nog något hos en, omedvetet. Jag såg dock också baksidan av det, det var sena kvällar och vissa veckor såg jag knappt min pappa hemma någon gång. Men det roliga och alla fantastiska företagsresor vi i familjen var på, allt ifrån event till att hänga med pappa på hans racingskola varje helg i Linköping var bland det roligaste jag visste.

Malin såg hans glädje när han stod där och lärde ut hur man körde racingbil, det var mycket skratt och hög energi till sena kvällar. Hon bara älskade det och hon ser mycket av pappa i mig själv.  Den enorma energin och drivet som måste tas tillvara på. När hon varit på andra “vanliga” arbeten har hon alltid känt sig begränsad, att jag inte kunnat vara sig själv fullt ut. Det har funnits ramar och normer i vissa organisationer som inte alls passat henne menar hon och tillägger:

– Jag är otroligt fri i mitt yrke och mina klienter säger att de fortsätter att komma till mig på grund av att det känns personligt och varmt. Jag har aldrig heller gillat den traditionella jobbtiden, att man kommer vid till exempel klockan 08.00 och går prick 16.00. Jag vet vad som ska göras under dagen och arbetar tills det är klart. Jag får mycket mer gjort själv än när jag varit på andra arbeten.  

Vikten av att våga misslyckas

Det är en stor fördel att ha ett starkt självförtroende för att våga starta företag, anser Malin. Hon själv har inga problem med att misslyckas eller göra om. Det har varit ett antal olika projekt hon har startat, sjösatt men också misslyckats med under åren. Det är nog det bästa hon har lärt sig, enligt henne.  Att våga göra om tills något mycket bättre växer fram. Man har lärt sig att se i förväg vad som blir lönsamt och att lägga energin där och ta lärdom av det förflutna.

– Jag har lärt mig så otroligt mycket om mig själv, andra människor, entreprenörskap men även livet genom att driva företag. Dessa kunskaper borde finnas med i grundskolan, tycker jag. Att lära sig att skaffa sina egna pengar, helt enkelt. Resan i ett företagande rymmer allt ifrån områden som ekonomi, planering, målsättning till mänskliga relationer och sambandet mellan dessa. 

Fördelarna med att vara företagare

 Det ger stora fördelar att styra sin egen tid, fortsätter Malin. Allt ansvar landar också på dig, du kan inte skylla på någon annan. Du behöver lära dig att leda dig själv och ditt liv, varje dag. Förstå din tid, dina beslut. Inte göra något halvdant eller följa strömmen. Man lär sig att tänka större och det älskar hon. Också att våga byta perspektiv och ta emot feedback, vilket är otroligt viktigt, enligt hennes erfarenhet.

– Men också att låta negativitet rinna av, det kommer alltid finnas människor som försöker trycka ner dig för du vågar saker dom aldrig skulle våga. Var noga med vem du tar feedback ifrån! Det bästa är också att den energin man får av andra likasinnade är oslagbar. Jag älskar att möta andra företagare! 

Malin älskar också energin i början av ett projekt, som den visionär hon är. Är man en person med många idéer tycker hon man ska ta till vara på det och våga starta eller i alla fall börja bolla sina tankar med någon. Våga nätverka och häng med människor som vågat det du drömmer om. Det härliga med att vara egen företagare är också att hon kan arbeta när kreativiteten faller på, till när hon har skrivit böcker har hennes kreativa sida verkligen fått träda fram.  

Det finns utmaningar också 

Det är dock inte alltid bara en dans på rosor. Det finns dagar då du måste jobba när andra är lediga, vill hon också lyfta fram.  Ibland har hon inte heller vetat hur mycket hon skulle tjäna. Det finns en osäkerhet kring ekonomin, för de flesta företagare, i perioder.

– Jag har vissa månader fått leva snålt. Det är den utmaningen som många av oss gillar men ibland har det varit tufft ekonomiskt, men jag har aldrig gett upp och det är otroligt viktigt. De som inte lyckas med sina drömmar skulle jag vilja säga har för dåliga idéer, något håller inte eller så ger du inte allt – än.

Många har idag lätt för att ge upp när det inte ger sig direkt eller blir tråkigt, tillägger hon.  För det har funnits saker Malin absolut inte tycker om, pappersarbete till exempel. Men i företagande kommer du inte undan, du behöver ta i allt – både det roliga och det tråkiga. Tills du har förmånen att kanske lämna över det tråkiga till någon som gör det åt dig. Friheten kommer ju inte när du startar ditt företag utan när allt börjar lyfta och det kan ta tid, ibland går det fort ibland tar det tid. När andra är med sin familj kanske du har en deadline.

-Du kanske inte kan ta semester när andra gör det för då behöver din målgrupp dig som mest. Med tiden som du expanderar kan du styra mer av detta men i början var det riktigt slitigt kan jag säga, men jag har alltid haft ett starkt ”varför” och det har varit avgörande för mig. Jag har vetat varför jag gör det jag gör. Det har alla gånger varit värt det, säger Malin med eftertryck.

Vad har du på gång i ditt företag just nu?

– Just nu är jag aktiv med en Självkänslakurs. Jag föreläser också online om självkänsla och har gruppsessioner i ämnet.

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry

Om författaren

Relaterat

KOMMENTERA MERA

DELAD GLÄDJE ÄR DUBBEL GLÄDJE!

X