Så tar du klivet till att bli företagare på heltid

Att vara företagare är för många ett sätt att förverkliga drömmar och ta kontroll över sin egen tid. Men när vet man om man vågar satsa?

Ett ben i tryggheten som anställd och ett ben i det egna företaget. Känns det igen? Många börjar sin företagarbana på det sättet. Men hur ska man veta när det är dags att ta klivet till att bli företagare på heltid? 

I grund och botten är det ett ganska enkelt beslut, men det kväver att du tänker till. När tiden inte räcker till för att göra både och måste du göra ett val. Finns det möjlighet att växla upp företagandet? Om svaret är ja, kan du försörja dig på att vara företagare? 

Om du svarat ja på båda frågorna här ovan har du kommit en bra bit på vägen till det som kan bli ditt livs största äventyr! 

Nyckeln till frihet

Tänk att varje företag har börjat en gång i tiden med en idé och någon som haft mod och drivkraft att förverkliga den. Det är en kittlande tanke. Kanske sitter du på just den idén som kommer att förändra världen i morgon.

Inte? Bara lugn, de flesta företagare drivs inte av en önskan att erövra världen. Det handlar i de allra flesta fall om helt andra drivkrafter. Friheten att kunna bestämma över sin tid. Stoltheten över att kunna försörja sig själv. Vetskapen om att man kan lösa konkreta problem och utmaningar som man ser i samhället. 

En sak som utmärker företagare av alla de slag är att de är doers. Men även den som kan mycket behöver hjälp ibland. Det är därför Företagarna finns. Som medlem i Företagarna får du tillgång till juridisk rådgivning utan någon extra kostnad. Det är en väldigt uppskattad förmån som sparat åtskilliga företagare många sömnlösa nätter när problem dykt upp. 

Tre tips om företagande 

Bolagsformen är en fråga som ingen kommer undan. Inte heller skattefrågor. 

Vanligt är att många börjar med enskild firma. Det är enklast och billigast. Dessutom kan det finnas skattemässiga fördelar om du både är anställd och börjar bygga upp en egen firma. 

− Du som har en enskild firma kan under de första fem åren kvitta underskott av näringsverksamhet mot din lön som anställd. Det lönar sig extra mycket om du har en lön över brytpunkten, säger Företagarnas chefsjurist Karin Berggren

När verksamheten blir stadigare finns det oftast fördelar med att ombilda företaget till aktiebolag. 

− Så fort risktagandet ökar genom att man ingår avtal och kanske börjar anställa personal är det en god idé att driva företaget som aktiebolag. Begränsningen av det personliga risktagandet är själva grundidén med aktiebolagsformen. En god tumregel är att man bör överväga att ombilda när vinsten kontinuerligt ligger mellan 500 000 kronor och en miljon, säger Karin Berggren.

Även om det är enkelt att starta olika företag är det viktigt att tänka till så att man inte åker på en otrevlig överraskning. Ombildning till aktiebolag från en enskild firma kan vara ett sådant tillfälle om man inte ser upp.

− Det är vanligt att man som enskild företagare gjort avsättningar till periodiseringsfonder eller expansionsfonder för att jämna ut resultatet. Det många inte tänker på är att allt i normalfallet måste beskattas på en gång om man stänger ner den enskilda firman för att starta ett aktiebolag i stället. Det kan röra sig om stora summor. Men det finns sätt att parera sådana effekter på ett bra sätt som man vet hur man ska göra, säger Karin Berggren. 

Det finns ingen garanti att allt går vägen för dig som satsar på att vara företagare, men en sak är säker. Den som beträder vägen mot att förverkliga sitt företagande börjar en spännande resa där ingen dag är den andra lik. Ibland uppstår en sådan där otrolig möjlighet längs vägen och så är ditt företag plötsligt på allas läppar. Vilka möjligheter väntar dig?

 

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry

Om författaren

Relaterat

KOMMENTERA MERA

DELAD GLÄDJE ÄR DUBBEL GLÄDJE!

X