Så minskar du ditt aktiekapital

I och med att kravet på aktiekapital halverades vid årsskiftet till 25 000 kronor är det även möjligt för befintliga aktiebolagsägare att minska ditt aktiekapital. Minskningen får göras antingen för att täcka en förlust, göra en avsättning till fritt eget kapital eller återbetala aktieägarna. 

Först måste ett beslut om att ändra bolagsordningen tas på bolagsstämman. Antingen anges aktiekapitalet som ett fast belopp, eller som ett intervall. Till exempel mellan 25 000 och 100 000 kronor.
När beslutet är fattat ska en anmälan in till Bolagsverket.
Det kan göras med eller utan indragning av aktier. Om minskningen sker utan indragning av aktier räknas det utbetalda beloppet skattemässigt som en utdelning. Om aktier dras in räknas minskningen som en avyttring.

Här skriver Björn Lundén mer om minskning av aktiekapital

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry

Om författaren

Relaterat

KOMMENTERA MERA

DELAD GLÄDJE ÄR DUBBEL GLÄDJE!

X