100 000 bolag behöver nya ägare

Att ta över ett befintligt företag istället för att starta ett nytt kan i många fall vara enklare. Trots det visar en undersökning att 37 procent av småföretagen riskerar att läggas ned när ägaren drar sig tillbaka. 

– Om du kan ta över en väl fungerande verksamhet i stället för att starta från noll kortar du din startsträcka rejält. Ett gott företagsklimat kräver att vi tar vara på det hårda arbete som företagare lagt ned och den värdefulla kompetens de har byggt upp, säger Boo Gunnarson, företagarexperst på Visma SPCS, som står bakom undersökningen. 

Av de 1 miljon registrerade småföretag kommer 100 000 behöva nya ägare inom tio år på grund av nuvarande ägare går i pension. Endast 14 procent av dem tror att en familjemedlem tar över och 17 procent tror att de kommer att sälja företaget. 26 procent vet inte vad som kommer att hända.
– Det oroande att så många välmående företag riskerar nedläggning. Att underlätta generationsväxling så att fler företag kan leva vidare är en viktig investering för framtiden.

Att ta över ett företag innebär att varumärket redan är etablerat, i många fall har du en stabil kundbas och rätt kompetens redan från start.

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry

Om författaren

Relaterat

KOMMENTERA MERA

DELAD GLÄDJE ÄR DUBBEL GLÄDJE!

X