Nytt år – Så förbereder du dig

 

Än är det tid kvar att förbereda dig för att gå in i 2020 väl förberedd. Det viktigaste är att ta ut rätt lön, uppdatera dig på nya regler som kommer och om du tänkt att starta aktiebolag finns en fördel att göra det innan 31 december.

Har du tagit ut rätt lön?

För att få maximal avsättning till pensionen, och högsta ersättningen från försäkringskassan vid sjukdom eller föräldraledighet ska du under 2019 ta ut en lön upp till runt 520 000 kronor.

Maximera utdelningen

Har firman gått bra och du funderar på att ta utdelning nästa år? För att ta ut lågbeskattad utdelning enligt 3:12-reglerna finns två regler. Enligt förenklingsregeln får du ta ut 177 100 kronor med endast 20 procent i skatt. Reglerna för lönebaserad utdelning innebär att du får ta ut halva lönesumman i lågbeskattad utdelning.

Funderar du på att starta aktiebolag?

Om du står i valet och kvalet att starta aktiebolag bör du bestämma dig snart. Om du ska kunna ta lågbeskattad utdelning från bolaget måste du äga bolaget vid årets ingång. Även om du inte kan ta utdelning får du beräkna gränsbeloppet och spara till nästa år, vilket gör att du kan ta en större lågbeskattad utdelning i framtiden.

Nya regler och lagar

Från och med nästa år höjs åldersgränsen för när inkomstgrundad ålderspension kan lämnas från 61 till 62 år.
Värnskatten avskaffas, vilket innebär att den högsta marginalskatten på arbetsinkomster sänks med 5 procentenheter.
1 januari 2020 kommer kravet på aktiekapital sänkas från 50 000 till 25 000 kronor. 

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry

Om författaren

Relaterat

KOMMENTERA MERA

DELAD GLÄDJE ÄR DUBBEL GLÄDJE!

X