Friday, March 29, 2024
spot_img

Utvalt:

Nyckeln till ett lyckat generationsskifte 

I samarbete med verksamt.se År 2010 står familjeföretaget Kvistberga inför...

Carolina Lahbo – grundaren av Women in Business

Carolina Lahbo, grundaren av WiB, Women in Business berättar...

Britt-Inger Jonsson driver BitWeb24

Britt-Inger Jonsson som driver BitWeb24 bygger hemsidor. Här berättar...
HemInspirationIntervjuMedmänsklighet i en digital...

Medmänsklighet i en digital värld

Boken hon först skrev som utbildning och inspiration till sig själv – Empatiministreriet – ges nu ut. Maria Berghäll har undersökt vad det är som gör oss människor unika nu när vi snart blir omsprungna av  tekniken.

Trots att den riktiga boken inte kommit än skiner Maria Berghäll upp när hon för första gången får en bok i sin hand som ser ut som hennes Empatiministeriet. En bok hon under så lång tid arbetat med för att få fram.
Boktankarna har funnits ända sen hon som 20-åring fick frågan om när hon skulle skriva sin första bok från en i publiken under föreläsningen: Från skolbänken till EM-guld. (I UF-företagande)
– Då kände jag, vad ska jag skriva om? Det är ju inte en tillräcklig prestation.

Hon började skriva på det som nu blivit Empatiministreriet 2017.
– Då hade jag en tung period, både privat och yrkesmässigt. Jag kände mig extremt omotiverad och låg på energi. Jag behövde inspiration och skrev den egentligen för mig själv.
Maria började skriva om självledarskap.
– Hur tar man sig från botten till att nå någon form av balans. Eftersom jag är företagare blev det naturligt att jag tittade på entreprenörer. På människor som har skapat saker. Jag lär mig bäst när jag träffar människor, det var så Empatiministreriet började växa fram.

Första personen hon intervjuade vad Per Holknekt.
– Vi pratade om livet, balans, värderingar. Om hur det är att inte känna igen sig själv till att sig tillbaka till någon form av essens av den man är som person. 

Alla är sammankopplade

Nyfikenheten på teorin “Six degrees of separation” – att alla människor är sammankopplade sex steg eller färre frågade hon alltid dem hon träffade om de kunde tipsa om en kontakt hon kunde höra av sig för vidare samtal.
– För mig funkar teorin jättebra yrkesmässigt. Det är så entreprenörer bygger nätverk, får nya kunder och hittar möjligheter.

Samtidigt började hon titta på fördomar. Varför är människor så rädda för att ta nya kontakter och utveckla sina nätverk?
– Jag började djupdyka i teman som medmänsklighet, empati, emotional intelligence, culture intelligence och kopplade det till AI och den digitala revolutionen.
En helt ny värld öppnade upp sig. Hon gick på seminarium, träffade nya människor och blev bokad som moderator på Europas största entreprenörskaps- och innovationssummit i Berlin.
– Där kändes det att vi står inför ett vägval, vart är vi på väg? Vi har en generation med en Greta, som står upp för miljön. Jag kände att jag också måste ta ställning. För mig blev det medmänsklighet i en digital värld.

Det kommer aldrig gå så långsamt

Efter att ha djupintervjuat flera människor och fått ny kunskap insåg Maria att medmänskligheten försvinner mer och mer. Vi lägger allt mindre tid på varandra och att lära känna nya personer. Tidsbrist är en av faktorerna.
– I min research har jag kommit fram till att så fort vi människor upplever att det går idag, så långsamt kommer det aldrig att gå igen. Jag försöker lära mig så fort jag kan, men mitt snabbaste duger inte. Det fascinerar och samtidigt skrämmer mig, säger hon och fortsätter:
– Därför måste vi jobba ännu snabbare och ännu mer med våra medmänskliga sidor. AI-tekniken kommer inte att vara innovativ, kreativ, emotionell och den har ingen kulturell intelligens. Än. Frågan är inte om, utan när tekniken kommer att gå om oss i alla delar. Nu har vi ett tidsspektra där vi kan visa vad som gör oss människor unika. Det var så Empatiministeriet tillslut började ta sin riktiga form.
Hon berättar att det är en inspirationsbok för människor som vill växa som individer, men också börja göra sig redo för den framtid som kommer.

En rapport från World Economic Forum tar upp vilka egenskaper vi människor kommer att behöva på våra arbetsplatser.
– Det handlar om innovationskraft, kreativitet, social förmåga, empati och problemlösning. Alla mjuka delar. Just de delarna jag vill stärka.
I boken har hon delat in medmänsklighet i olika kategorier. Emotionell intelligens, kulturell intelligens och kopplat det till robotik och AI. Man får lära sig varför dessa egenskaper är viktiga och hur man ska träna på den genom olika utmaningar.

Ett annat stort tema är tid.
– Tid är vad alla människor har gemensamt. Vi sliter för att förstå, balanser och prioritera vår tid. Det handlar om att få en livsbalans, säger hon och fortsätter:
– Boken har hjälpt mig att bli mer närvarande, mer genuin. Komma tillbaka på fötter, bli mer inspirerad och motiverad. För mig har medmänsklighet blivit extremt viktigt. Det är vad vi människor alltid kommer att ha som är unikt. Vi måste bara träna upp och väcka liv i medmänskligheten igen.

- A word from our sponsors -

Most Popular

More from Author

Nyckeln till ett lyckat generationsskifte 

I samarbete med verksamt.se År 2010 står familjeföretaget Kvistberga inför ett vägskäl....

Carolina Lahbo – grundaren av Women in Business

Carolina Lahbo, grundaren av WiB, Women in Business berättar om varför...

Britt-Inger Jonsson driver BitWeb24

Britt-Inger Jonsson som driver BitWeb24 bygger hemsidor. Här berättar hon om...

Matilda Lorén – en av grundarna bakom Equine Academy

Tjugosjuåriga Matilda Lorén är en av grundarna bakom Equine Academy, en...
X
X