Detta ska du undvika när du söker finansiering

Driver du eget företag? Att få pengarna att räcka till hela året kan vara utmanande. De flesta mindre företag hamnar någon gång i en situation där finansiering behövs. Vissa behöver pengar till kassaflödet och för andra står inköp av nya varor på listan över saker som kostar pengar.

Idag finns det flera långivare som fokuserar på lån till småföretagare. Trots det upplever många att man inte vet vad som krävs för att få ett lån eller vad fördelarna är med ett företagslån. Lendo är en jämförelsetjänst för företagslån, Executive Vice President Hanna Neidenmark tipsar här om hur du ökar dina chanser att få ett lån och vad du ska undvika.

Bör jag söka ett företagslån eller finansiera ur egen ficka?
– Är ditt företag i behov av finansiering och du väljer att söka ett företagslån slipper du blanda ihop din privata ekonomi med företagets och undviker därmed att låsa in dina privata pengar. Företagslån kan också vara en bra möjlig lösning när du inte har eget kapital att skjuta till, eller att intäkterna släpar på grund av sena kundfordringar. Hos oss kan du ansöka om företagslån och välja bland flera bud från våra anslutna bankpartners.

Om jag ansöker om ett lån, hur ökar jag mina chanser att få bra villkor?
– Bättre villkor påverkas av flera faktorer. En är huruvida företaget har en personlig borgensman som säkerhet för lånet. Det innebär att en privatperson personligen går i god för lånet. Det kan vara du som söker eller en annan privatperson. Viktigt att veta är att borgensmannen blir personligt återbetalningsskyldig om företaget går i konkurs. De flesta långivare (borgenärer) kräver detta idag för att säkra att man får tillbaka de utlånade pengarna. Många småföretagare anser att detta utgör ett hinder för att söka lån, men i dagsläget finns det få alternativa säkerheter som accepteras av långivare.
Läs mer på Lendo.se om personlig borgensman.

3 tips för att öka dina chanser att få ett företagslån

1. Att du står som personlig borgensman för lånet
Kan du eller annan privatperson gå in som personlig borgensman för lånet ökar möjligheterna att få lånet. Varför? Långivaren vill säkra att man får tillbaka de utlånade pengarna men det betyder endast att banken vänder sig till borgensmannen om företaget inte kan betala.

2. Undvik att göra flera låneansökningar på kort tid
Gör du flertalet låneansökningar under kort tid kan det påverka ditt företags kreditvärdighet negativt. Majoriteten av långivare tar idag en så kallad kreditupplysning på företaget för att säkerställa att det finns en god återbetalningsförmåga.

3. Undvik fler skulder än tillgångar i balansräkningen
För att långivaren ska bevilja ett lån till ditt företag behöver de först bilda sig en uppfattning av ditt företags finansiella utveckling. Den baseras bland annat på företagets aktuella resultat- och balansräkning samt kreditvärdighet. Visar balansräkningen att företaget har fler skulder än tillgångar blir det problematiskt att hitta  finansiering genom lån, återkom då igen när läget har ändrats.

Om Lendo
Lendo är Sveriges största jämförelsetjänst för privat- och företagslån sedan 2007. Är ditt företag i behov av finansiering ska du alltid kolla med oss först. Genom en enkel webbansökan på lendo.se/foretagslan får du bud från flera långivare och väljer sedan det som passar ditt företag bäst. Börja alltid på Lendo.se.

 

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry

Om författaren

Relaterat

KOMMENTERA MERA

DELAD GLÄDJE ÄR DUBBEL GLÄDJE!

X