Packa säkert – undvik skador och spar pengar

Du tjänar pengar på att packa i mindre kartonger – det blir billigare och du slipper att betala för luft. Men framförallt blir det säkrare. Här delar DB Schenker med sig av sina bästa tips på hur du packar dina varor på ett säkert sätt.

En stor kartong kan nämligen göra att innehållet ges utrymme att röra på sig och tål stötar sämre. Genom att packa säkert hjälper du inte bara dina kunder att få sina varor hela och rena – utan även miljön genom att inte skicka samma vara två gånger.

3 tips – så skickas dina varor säkert hela vägen.

Packa varor av udda form
Runda paket kan ställa till problem i transporten eftersom de kan börja röra sig och skada andra paket. Ska du skicka en rund vara, måste den ligga i en fyrkantig låda. Sedan ser du till att den ligger still med hjälp av ett stötdämpande mellanskikt, till exempel tidningspapper. Det är bra om du även slår in varan i bubbelplast.

Långsmala varor som affischer och fiskespön skyddas bäst i ett rör av hård kartong, som viras i bubbelplast och som sedan läggs i ett större rör eller kartong.

Platta och sköra varor som tavlor skyddar du genom att vira in varan i bubbelplast. Lägg sedan föremålet mellan två skivor wellpapp som du skurit till samma storlek som lådans innermått, vilket hjälper varan att ligga still. Lägg även skyddande material som frigolitskivor både under och över den inpackade varan.

Packa ömtåliga varor
Ska du skicka en vara i glas, keramik eller liknande, kan du tänka i tre steg när du packar. Börja med att packa varan i ett mjukt skyddande material som exempelvis bubbelplast, som kan ta emot stötar och tryck. Välj sedan en kraftig ytterlåda, av exempelvis wellpapp, som klarar stötar från andra paket på vägen till din mottagare.

Se till att varan inte ligger direkt mot ytteremballaget – det ska finnas plats för luftigt, stötdämpande material. Det är även viktigt att din vara ligger still i emballaget. Prova att skaka paketet och se om varan rör på sig. Gör den det behöver du fylla på med mer skyddande material.

Behöver du använda en pall?
Allt gods över 30 kilo behöver ställas på pall så att vi kan lyfta det. Engångspallar kan du köpa hos ett flertal återförsäljare – bara googla ”engångspall” så borde du hitta någon som passar.

När du packar pall är det några saker du bör tänka på. Se till att placera ditt gods centrerat på lastpallen och att det finns cirka tio centimeter kvar till ytterkanten. Fördela vikten jämnt över pallen, fixera med plast eller spännband och placera din adressetikett så att den är synlig och enkel för chauffören att skanna.

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry

Om författaren

Relaterat

KOMMENTERA MERA

DELAD GLÄDJE ÄR DUBBEL GLÄDJE!

X