Thursday, April 25, 2024
spot_img

Utvalt:

Nyckeln till ett lyckat generationsskifte 

I samarbete med verksamt.se År 2010 står familjeföretaget Kvistberga inför...

Carolina Lahbo – grundaren av Women in Business

Carolina Lahbo, grundaren av WiB, Women in Business berättar...

Britt-Inger Jonsson driver BitWeb24

Britt-Inger Jonsson som driver BitWeb24 bygger hemsidor. Här berättar...
HemInspirationKontorCoworking - en växande...

Coworking – en växande trend

 

Alla vill vara i ett större sammanhang. Känna gemenskap. Det är en av anledningarna till att coworkingtrenden fortsätter att explodera. Vi har träffat Peter Nordin, som driver coworkingspacet Hive i Göteborg och till hösten öppnar Hive Kungsbron i Stockholm.

Det renoveras för fullt samtidigt som kreativiteten flödar i lokalen. 500 kvadratmeter ska tredubblas och till hösten ska här fyllas upp med kreativa och produktiva entreprenörer och egenföretagare. På de tillfälliga spånväggarna sitter inspirationsbilder som ger en hint om hur miljön på Hive Kungsbron kommer att se ut.

Peter Nordins resa i coworkingvärlden startade 2011 utan att han egentligen visste om att det var ett coworkingspace han skapade.
– Vi var tre kompisar som ville ha ett roligt kontor att gå till när vi körde våra egna företag. Först tänkte vi dela, men vi insåg att vi inte skulle se varandra så ofta med tanke på hur vi jobbade. Då föddes idén om att även ta in andra roliga människor som man kunde bolla idéer och tankar om företagande med.

De öppnade ett kontor och ganska snabbt var de 60 personer som delade lokal under namnet Entrepreneurial Hive.
– Ingen klarade av att säga det och vi fick inga email, så det hette vi i en vecka. Sen bytte vi till EHive. Då var coworking ett okänt begrepp i Sverige.
– När vi hade kört ett tag sa en kille: vilket coolt coworkingspace. Vi sa: Vaddå coworkingspace? Det här ett helt unikt kontor.

I början hade Peter några viktiga tankar, som fortfarande genomsyrar verksamheten.
– Det ska vara lätt att ta sig till kontoret. Därför ligger vi centralt. Den andra handlar om att ha ett snyggt och representabelt kontor man är stolt över. Den tredje handlar om att vara del av ett community som stöttar en. Det tycker jag att vi har lyckats med.

Coworking på riktig

Peter berättar att det är många företag som utger sig för att vara coworkingspaces, men i princip är de kontorshotell.
– De hyr bara ut fysisk yta, men är inte så intresserade av personerna som finns där. Hur de lyckas och hur nätverket funkar. Riktig coworking handlar om att facilitera ett community. Den fysiska platsen är inte den viktiga delen. Människorna som finns på stället är de som betyder något, säger han och fortsätter:
– Den stora delen handlar om att lära känna alla som sitter i lokalen. Förstå deras drivkrafter och vad de behöver. Då kan man hjälpa till genom att sätta dem i kontakt med andra.

Han pratar om uttrycket serendipity. Det oplanerade mötet med andra som leder fram till en ny affärsidé eller en ny unik produkt.
– Man kan lita på slumpen eller så kan man facilitera att slumpen uppstår, som vi försöker göra genom coworking. Det handlar om att tussa ihop människor med helt olika bakgrunder.
Han berättar om flera samarbeten som uppstått tack vare att de suttit på Hive Workspace. Bland annat träffade en mindfulnesscoach en apputvecklare. Resultatet blev en mindfulnessapp.
– Det var inte ett helt självklart steg för någon av dem att ta, men när de träffade varandra blev det så.

Vara med i gemenskapen

Att coworking trendar så pass mycket tror Peter handlar om att alla vill vara med i någonting större. En gemenskap.
– Det är just vad communityt ger. En gemenskap av människor som alla vill utvecklas och jobba med företagande.
Ibland får han höra att det sitter ju en konkurrerande verksamhet här.
– Då brukar jag säga att med tanke på er storlek skulle jag inte se det som konkurrens. Se det som samarbetsmöjligheter. Oftast är man duktig på olika saker och kan hjälpa varandra framåt. 

Varför Stockholm?
– Det har funnits i pipen att fortsätta växa med Hive. Jag är så som entreprenör, jag vill bygga någonting större. Hela tiden har ambitionen varit att öppna flera ställen. Vi finns även i Partille och Örebro.

I Stockholm är coworking mer etablerat än i de andra städerna.
– Det är lite skrämmande att ge sig in på en marknad som har så många coworkingspaces, men jag tror det finns plats för fler. Speciellt för dem som jobbar med coworking på riktigt och hittar sin nisch. Du kan inte vara allt för alla för behoven är så pass olika. Nu hoppas jag vi får hit massa roliga, häftiga människor som vill vara med att bygga ett riktigt bra community.

Hive Workspace är nischat mot frilansare, startups och mindre bolag.
– De som sitter hos oss är företag upp till åtta personer, sen passar inte våra kontorslösningar. Efter åtta personer lönar det sig att ha ett eget kontor. Före det är det en ganska dålig affär eftersom man behöver skaffa saker som larm, IT-lösningar, konferensrum och kök själv. Sen ska någon ta hand om stället. Städa och beställa förbrukningsvaror. Det gör att du inte kan fokusera på din core business.

Allt fler blir giggare

Peter berättar att man år 2027 tror att 50 procent av arbetsstyrkan i Usa kommer att jobba inom gigekonomin.
– Då kommer det vara ännu viktigare att ha rätt människor runt sig för att kunna utnyttja varandras styrkor.

Samma trend syns i Sverige, men det går inte riktigt lika snabbt.
– I dagens samhälle går även stora, multinationella företag i konkurs och organisationer förändras. Genom att driva sin egen verksamhet kan man ta ett större ansvar för sin framtid.
90 procent av alla jobb som skapas i Sverige nu sker i mindre företag.
– Jag tror inte att det kommer skapas många nya jobb i större företag. Den tiden är förbi. Vi går mot frilans och konsultverksamhet.

Vill hjälpa folk att leva sin dröm

Peters vision med Hive Workspare är att hjälpa andra att leva sin dröm.
– Det låter pretentiöst, men att skapa den här plattformen för att personer ska kunna starta och driva framgångsrika företag är det jag drivs av. Ge dem den stöttning och kunskap som jag och nätverket besitter. Genom att öppna fler ställen blir vi ett stort community som på sikt driver hållbara företag, både ur hälso- och miljösynpunkt.

När man driver eget företag är det viktigt att ha en bra work-life-balance.
– Att gå till ett kontor underlättar enormt mycket. Jobbar man hemifrån flyter jobb och fritid ihop till en enda sörja.
Han är övertygad om att det är hälsosamma och miljömedvetna entreprenörer som i slutändan förändrar världen.
– Det är inte politikerna som gör det. De hänger inte med i det snabbt föränderliga samhället. Titta bara på Elon Musk och Steve Jobs, de har förändrat världen med sitt företagande. Entreprenörskap kommer att rädda världen, då måste vi ge rätt förutsättningar så att de kan göra just det.

- A word from our sponsors -

Most Popular

More from Author

Nyckeln till ett lyckat generationsskifte 

I samarbete med verksamt.se År 2010 står familjeföretaget Kvistberga inför ett vägskäl....

Carolina Lahbo – grundaren av Women in Business

Carolina Lahbo, grundaren av WiB, Women in Business berättar om varför...

Britt-Inger Jonsson driver BitWeb24

Britt-Inger Jonsson som driver BitWeb24 bygger hemsidor. Här berättar hon om...

Matilda Lorén – en av grundarna bakom Equine Academy

Tjugosjuåriga Matilda Lorén är en av grundarna bakom Equine Academy, en...
X
X