Finansiering – Står du inför en tillväxtresa?

Tillväxt kräver både någon form av kapital och att man är beredd att ta risk. För att få in finansiering till sin satsning finns flera alternativ. Gör en behovsanalys för att ta reda på vilket som passar dig bäst och vad det kommer att kosta dig i slutändan.

Entreprenörskap handlar om risktagande, speciellt om man vill växa sitt bolag.
– I vissa fall är det viktigt att växa snabbt för att ta marknadsandelar och kunna etablera sig på olika marknader, säger Gabriel Karlberg som jobbar med affärsutveckling på Marginalen Bank.

Det kan annars komma in en konkurrent med mycket pengar och plötsligt har man tappat sitt initiativ. Gemensamt för alla bolag som vill växa är att det krävs kapital.
  Du behöver både rörelsekapital och en buffert. Många vågar inte ta de möjligheter som finns, medan andra tar för mycket risk. Man måste hitta en balans.

Vad passar dig bäst?

Står man inför att ta in kapital bör man först och främst göra en behovsanalys. Nästa steg är att ta reda på vad de olika alternativen för finansiering innebär och vad de kommer att kosta dig i slutändan.
– Hoppa inte på första bästa erbjudande. Många är inte så noggranna i sin research och vet inte vad de ska fråga om. Jag skulle rekommendera att man ber om hjälp och har en dialog om de olika alternativen. Vi har ett brett erbjudande som kan anpassas efter olika behov.

Vilken finansieringsform passar där du är idag?
– Ett lån? Du kan sälja eller belåna fakturor. Vi jobbar även med objektsfinansiering. Då köper Marginalen Bank in det företaget behöver så betalar företagaren en avgift för att nyttja objektet.

Vad är fördelarna med att leasa snarare än att ta ett företagslån?
– Med leasing binder du inte kapital i bolaget. Du får även en tydlig bild av vad det kostar varje månad.

Vilken typ av finansiering kostar mest och vad passar bäst?

Ta inte bara första bästa för att det verkar bra. Flexibla lösningar är oftast betydligt dyrare. Ta därför reda på vad kapitalet verkligen kostar och gå igenom de avgifter som tas ut. Oftast är det inte så transparent för kunden, men för oss på Marginalen Bank är det särskilt viktigt att vara tydliga med vad det kostar. Våga också utmana och ställa de extra frågorna för att inte hamna i en obekväm sits senare.

Fundera över vad pengarna ska användas till och vilken finansiering du kan få.
– Det är inte säkert att man alltid har ett val. Som nystartad eller bolag i en tidig fas måste man vara mer ödmjuk inför det.
I växande bolag kan kapitalbehovet vara större än vad man kan få låna från banken.
– Då får man titta på andra lösningar. Kanske blanda riskkapital med lån.

Riskkapital eller lån?

Funderar man på att vända sig till investerare bör man veta att ägarkapital oftast är dyrare än ett banklån.
– Det är högre krav på avkastning på riskkapital. Speciellt om det handlar om bolag med hög risk.

Under en tillväxtfas är det dessutom viktigt med daglig uppföljning av bolagets ekonomi och inte minst ha en reserv om en kund inte betalar fakturan. Att noga följa upp likviditeten, alltså lite förenklat ”pengar på kontot, är i många fall viktigare än resultatet.
– Man kan inte betala leverantörsfakturor med resultatet. Därför är det viktigare att hålla koll på likviditeten, så att man vet att man har pengar på kontot när löner och leverantörer ska betalas.

Andra faktorer än pengar

Förutom kapital finns andra faktorer att hålla koll på under en tillväxtresa.
– Det kanske inte räcker med ett bokföringsprogram och ett företagskonto, behövs även någon form av rådgivning. Hur ska du exempelvis tänka kring tjänstepension? Hur ska du investera de pengar du eventuellt får över?

Under resans gång förändras behoven, då är det bra med ett bollplank.
– Lite mer mogna företag bör då och då ställa sig frågan om man har rätt produkter och tjänster utifrån behovet man har i dagsläget.

Idag kan man gå från uppstartsfas till tillväxtfas extremt snabbt.
– Då måste man vara förutseende med vad man har för behov.
Har vi tillräckligt mycket pengar? Hur snabbt ska vi växa och anställa? Vilken finansiering behöver vi?
– För mindre bolag handlar det ofta om att växa organiskt och se om affärsmodellen fungerar.

Många växer för långsamt, man vågar inte ta risker.
– I andra fall växer man för snabbt, man hinner inte testa om affärsmodellen fungerar.

Gabriel tror att många entreprenörer går lite vilse. Man vill göra allt själv, förstå allt.
– Det är en resa, hela tiden lär man sig nya saker. Man måste vara ödmjukt för att det är komplext att driva företag.

Lilla Företagslånet

Ska man ta ett företagslån kräver banken ofta att man går i personlig borgen. Till slut kan alla borgensåtaganden bli krävande.
EIF, Europeiska Investeringsfonden, har identifierat just personlig borgen som ett problem.
– De har hittat en lösning som gör att vi som enda svenska bank kan ge ett lägre borgensåtagande för entreprenörer, endast 20 procent. Det är fortfarande en delad risk, men man ska som företagare inte behöva riskera hus och hem.
Lilla Företagslånet, på upp till 250 000 kronor, vänder sig till företag med upp till 9 anställda, en omsättning under 20 miljoner kronor och med minst ett årsbokslut. Man kan ansöka om lånet direkt på Marginalen Banks hemsida.

Inför bankmötet

Innan du vänder dig till banken för att låna pengar är det några punkter att tänka på. Gabriel hjälper oss att reda ut vilka.

  • Kom väl förberedd, då är det enklare för banken att ta ett beslut.
  • Banken vill förstå syftet med lånet, vad ska pengarna användas till? Är det till exempelvis till en expansion, beskriv hur den är tänkt att gå till.
  • Banken vill ha koll på verksamheten. Förbered alla papper, exempelvis räkenskaperna.
  • Sköt din privatekonomi. Har du en betalningsanmärkning skickar det negativa signaler till banken.
Like
Like Love Haha Wow Sad Angry

Om författaren

Relaterat

KOMMENTERA MERA

DELAD GLÄDJE ÄR DUBBEL GLÄDJE!

X