Finansiering – banken som står på företagarnas sida

Att få finansiering i uppstarten har länge varit ett problem för småföretagare. Tack vare en mikrogaranti från Europeiska Investeringsfonden kan Marginalen Bank erbjuda just detta. De har även andra lösningar för mindre bolag med ambition att växa.

Att Marginalen Bank satsar på att vara innovativ och ligga i framkant syns redan i receptionen. Besökarna välkomnas av roboten M1, som hjälper till att registrera besök och att boka taxi.
– I höstas omorganiserade vi till en mer agil organisation för att bli ännu snabbare på att driva förändringsarbete och innovation. Vi jobbar i treveckorssprintar dedikerat och tvärfunktionellt mellan olika affärsområden. Ett resultat av detta arbete är till exempel våra robotar och att vi har börjat arbeta med maskininlärning och automatisering med hjälp av mjukvarurobotar, säger Gabriel Karlberg, som jobbar med affärsutveckling på Marginalen Bank.

Marginalen är en entreprenörsledd, privatägd bank med rötter från 70-talet. Den grundades av Ewa Glennow som är vd och ägare av Marginalenkoncernen.
– Det gör att vi kan ha en långsiktighet på ett helt annat sätt än vad en bank med tusentals ägare har.

Fokuserar på småföretagares behov

Marginalen Bank har identifierat flera behov och problem som småföretagare har. Ett av de största problemen är finansiering i uppstart och i tidiga faser.
– Vi funderade på hur vi skulle kunna lösa det och sökte en garanti från Europeiska Investeringsfonden, EIF och fick den som första svenska bank.
Syftet med garantierna är att underlätta för små och medelstora företag att få finansiering. I förlängningen hoppas EIF att företagen ska växa, anställa fler och därmed öka antalet arbetstillfällen inom EU.

För Marginalen Bank möjliggör garantin att den kan erbjuda Uppstartslånet och Lilla företagslånet till grupper som annars har svårt att få finansiering.
– Få har kunnat göra det tidigare eftersom det är en större risk med nystartade företag. Till exempel finns det inte någon historik att falla tillbaka på. Dessutom handlar det om mindre belopp, vilket har gjort att det dessutom varit svårt att få lönsamhet i att låna ut till den här målgruppen.

Garantin från EIF går in och täcker 80 procent av ett lån, vilket gör att låntagaren endast går in med en personlig borgen på 20 procent. I vanliga fall måste låntagaren själv gå in med hela borgen.
– Som låntagare minskar du din exponering, men det finns fortfarande ett skin in the game. Det är viktigt att låntagaren förstår att det är ett lån som ska betalas tillbaka.

Slipp fråga familj och vänner

Garantin täcker alla bolag upp till nio anställda och max 20 miljoner kronor i omsättning.
– Det är 95 procent av Sveriges bolag.
Både Uppstartslånet och Lilla företagslånet är upp till 250 000 kronor. EIF ställer dessutom upp kravet att lånen ska vara fördelaktigare, med en ränterabatt på minst 0,3 procent.
– Tack vare garantin kan vi låna ut till bolag som vi annars skulle ha svårt att hjälpa. Bolag som tidigare har fått vända sig till vänner och familj.

Samarbete för bättre förutsättningar

För Uppstartslånet har Marginalen Bank valt att samarbeta med NyföretagarCentrum, då att ett av kraven från EIF var att banken skulle kunna tillhandahålla rådgivning.
– Vi finns inte på 200 orter i Sverige och har inte 30  års erfarenhet av att coacha nya entreprenörer. Det har NyföretagarCentrum. Där hittade vi en bra match. Sedan mitten av 80-talet har de varit med och startat över 200 000 bolag och varit framgångsrika med att se till att de fått bra förutsättningar för att överleva och växa.

Tack vare samarbetet får Marginalen Bank även kontakt med de företag som har behov av lån.
– I vissa fall behöver man finansiering, i andra fall kan man smyga igång på egen hand och ta in pengar på sikt.

För att få Uppstartslånet måste man gå via NyföretagarCentrum.
– En av våra kunder sa att det inte är så självklart att veta hur mycket finansiering man behöver när man aldrig räknat på det. Där fick han bra hjälp.

Lilla företagslånet är till för alla bolag inom ramen för garantin.
– Lilla Företagslånet kan man söka direkt online och riktar sig till bolag som kommit en bit på väg och har gjort ett eller flera bokslut, säger Gabriel och fortsätter:
– Vi är stolta över vad vi åstadkommit. Och det här är bara början på resan.

Läs mer om Lilla Företagslånet här!

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry
1

Om författaren

Relaterat

KOMMENTERA MERA

DELAD GLÄDJE ÄR DUBBEL GLÄDJE!

X