Krönika – Action och målbilder

Efter 14 år som företagare tycker jag att en av de viktigaste prioriteringar ett bolag kan ha är miljön och kulturen för anställda, medarbetare och samarbetspartners.

Av Maria Berghäll

Vilken kultur har ni byggt upp på ert företag? Har ni en kultur andra pratar om på ett positivt sätt? Söker sig nyanställda till er för att dom vet att hos er får man just den kultur de söker.
För mig är teamet runt olika beroende på projekt. Hur ofta tycker du att vi företagare ska fokusera på att utveckla företagskulturen, värderingar och framför allt målsättningar? Kan vi få för mycket tid till strategiarbete?

Nuläge och handlingsplan.

I mitt företag är det högtryck 10 månader om året, men under december och januari är det oftast inte planerad tid ute hos kund eller i större projekt. Under den här perioden är det därför perfekt att ägna tid till strategiarbete. Att sätta en hållbar plan på prioriteringar för det nya året. Strategiarbete kan verkligen ta på energin ibland. För att jag och mina samarbetspartners ska få ut så mycket som möjligt av årets start samarbetar vi i våra respektive strategiarbeten. För mig har det blivit viktigt att välja rätt miljö att jobba i för detta. Jag är en person som behöver och uppskattar natur, lugn och bra energi. Ett stort plus är ju om stället har bra konferensrum, god mat, men för mig är det ändå energin från miljön och personalen som gör arbetet lättare.

Den här gången blev det konferens och strategiarbete i roslagen på Marholmen. Personligen funkar naturen och lugnet perfekt för strategiarbete med teamet för att det är en väldigt bra kontrast till resten av verksamhetsåret. Marholmen är ett örike i roslagen för just rekreation, inspiration och möten. Den bästa känslan är när man löser nästa verksamhetsår samtidigt som du kan njuta av vinterkylan från en varm utomhuspool och grym service. Rekommenderas starkt om du inte testat stället eller vill ha ett nytt naturnära ställe att ta med teamet på. Skogens guld i roslagen, man kan tro det är kantareller men nope.

Som i många bolag kan det bli att strategin bara blir ett nytt dokument som antingen skrivs ut och samlar damm på kontoret eller glöms av i Google Drive. Så hur får man strategin levande? Jag har alltid lyckats få strategier levrande och inspirerande för team. Men den här gången ville jag utgå från en modell.

Strategiarbetets grunder

Boken, strategiarbetets grunder som är skriven av Jonas Fasth bläddrade jag i innan och gillade verkligen de fyra filosofiska grundbultarna för strategiarbete.

  1. Verksamheter består av människor
  2. Människan vill prestera
  3. Verkligheten är en subjektiv konstruktion
  4. Gemensam förståelse nås via dialog

För mig hjälpte det att ha dessa i bakhuvudet under workshopen. Nu ser strategin bra ut för resten av 2019. Ser fram emot att gå ifrån naturlugnet påfylld med energi, inspiration och motivation till att ge allt för ett attraktivt verksamhetsår med nya samarbetspartners, kunder och team.

Hoppas ditt strategiarbete gått bra. Om du inte börjat ta en dag nu i starten av året och våga utveckla och reflektera över era befintliga strategier.

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry

Om författaren

Relaterat

KOMMENTERA MERA

DELAD GLÄDJE ÄR DUBBEL GLÄDJE!

X