Thursday, March 28, 2024
spot_img

Utvalt:

Nyckeln till ett lyckat generationsskifte 

I samarbete med verksamt.se År 2010 står familjeföretaget Kvistberga inför...

Carolina Lahbo – grundaren av Women in Business

Carolina Lahbo, grundaren av WiB, Women in Business berättar...

Britt-Inger Jonsson driver BitWeb24

Britt-Inger Jonsson som driver BitWeb24 bygger hemsidor. Här berättar...
HemEntreprenörskapTrenderTrend - Coworking: ett...

Trend – Coworking: ett koncept som växer

Olika coworking spaces poppar upp som svampar runt om i landet. Att sitta tillsammans med andra företag och nyttja varandras kompetens och nätverk blir allt mer populärt. Men varför välja ett kontor när man kan få tillgång till fler?

Allt fler lockas av att bestämma över sin egen tid och arbetsuppgifter. Allt pekar på att vi i framtiden får se fler småföretag. Och företag som erbjuder egenanställning växer.
– Man väljer att göra karriär inom någonting man brinner för snarare än att se jobbet som bara en inkomstkälla, säger Fredrik Henningsson, co-founder av Common Grounds.

Hur man vill jobba förändras också. Allt fler lockas av flexibla kontorsplatser i öppna, kreativa landskap med möjlighet till samarbete.
– Bara under de senaste månaderna har det blivit allmänt känt vad coworking innebär. När vi kom med vår idé i våras fick vi förklara vad konceptet betyder. Då tänkte människor främst på öppna landskap och att man kan röra sig fritt. Men coworking är så mycket mer än att bara ha en sittplats. Det handlar om community, möjligheten att nätverka, träffa likasinnade, utbyta tankar och idéer och gå på events, säger Mikael Näselius, co-founder till Common Grounds.

Deras affärsidé går ut på att erbjuda ett medlemskap som ger dig tillgång till flera coworkingställen samtidigt. Det innebär att som medlem kan man röra sig fritt mellan olika coworkingställen beroende vart man är, vem man vill träffa och vad man vill uträtta. Medlemmarna erbjuds i dagsläget att sitta på 10 kontor i Stockholm och 13 i Amsterdam med fler på ingång.
– Vi vill sänka inträdesbärriären och digitalisera coworking marknaden genom en e-commercedriven tjänst, säger Fredrik.
– När vi byggt har vi tänkt Netflix-känsla. Du kan testa gratis en vecka, pausa, återaktivera eller säga upp medlemskapet när du vill. Eftersom många företagare är rörliga känns det orimligt att ha fasta medlemskap med långa bindningstider. Vi skapar en annan flexibilitet, säger Mikael.

Vill föra folk samman

Coworking space rent24 är helt nytt och finns beläget i Magna Plaza i hjärtat av Amsterdam

Fredrik, som bor i Amsterdam, berättar att där finns 60 olika coworking ställen.
– På den holländska marknaden löser vi ett tydligt problem. I takt med att marknaden växer blir det krig om medlemmarna. Hur ska man välja? Där fanns ingen guidning och inte heller en prissmart lösning om man en dag ville jobba i östra delen och andra dagen i den västra. Det problemet kan vi lösa samtidigt som kontoren får marknadsföring.

Att han valt att satsa på just coworking beror på ett starkt driv att föra folk samman.
– Många intressanta innovationer och idéer kommer från samarbeten. Därför ser vi ett värde i en plattform där man kan hjälpa folk att mötas, utbyta idéer och tillsammans göra nytta.

Förutom att man kan välja kontor geografiskt kan man också välja efter vad man ska göra.
– Många coworking ställen är nischade. På ett är det socialt, musik och rörelse och på ett annat är det mer lugnare. Vill jag socialisera eller bocka av min to do-list idag? Genom att samla flera ställen i ett medlemskap får man det bästa av alla världar, säger Mikael. 

Community i communityt

Att nätverka och samarbeta handlar i grunden om att bygga relationer. Att sitta på flera olika ställen gör att det blir svårare att komma in i gänget. Mikael berättar att han märkte snabbt att det var en utmaning när de började ta in medlemmar.
– Att man känner sig ensam när man kommer in på olika ställen var den snabbaste feedbacken vi fick.

Därför började de köra coworking sessions en gång i veckan där de rör sig runt på de olika ställena.
– Idag sitter vi på exempelvis The Park. Då kan alla Common Grounds medlemmar komma om de vill. På så sätt blir vi ett community i communityt.
Fredrik berättar att de jobbar tillsammans med sina medlemmar för att skapa det nätverk de vill ha.
– Ju snabbare vi gör misstag desto bättre går det för oss, det är en härlig filosofi.  Att gå på nitar är lektioner och lärdomar.
– Vi sa tidigt att vi utvecklar vårt företag tillsammans med både medlemmar och partners. Det har genomsyrat hela vår arbetsprocess, vi har testat oss fram för att se vad som funkar. Världen ändras snabbt, därför måste även vår produkt vara föränderlig, fortsätter Mikael.

Att få med sig de olika coworking ställena på tåget har inte varit något problem.
– De såg värdet i vår idé direkt. Vi nyttjar deras outnyttjade resurser. Delningsekonomi när den är som bäst.

Inte bara jobb – en livsstil

Coworking har blivit ett buzzword, men utnyttjas många gånger på fel sätt.
– Flera kontorshotell säger att de erbjuder coworking. Bara för att man har ett gäng öppna sittplatser är det inte coworking. De kontorshotell som förstår att coworking handlar om att bygga communityt, att hålla events och seminarier, afterworks och se till att människor integrerar med varandra kommer att klara sig i framtiden, säger Mikael.
– Man måste börja tänka på hur man ska få alla grymma företag som sitter på samma kontor att samarbeta. Det är också vad den nya arbetsgenerationen efterfrågar. Därför behöver de traditionella kontorshotellen tänka coworking för att bli konkurrenskraftiga, fortsätter Fredrik.

Nu börjar man även se att de etablerade coworking ställena börjar bygga tjänster runt omkring som inte har med coworking att göra. Det blir allt mer en livsstil än bara ett jobb.
– Det kan vara allt från att en frisör kommer och klipper dig på lunchen och hjälper dig med tvätten till att du får ett bokföringsprogram via dem. Det går mer mot en holistisk lösning som löser alla problem åt dig.

Därför trendar coworking

Ska man attrahera dagens talanger räcker det inte längre med schysst lön. I framtiden blir det nödvändigt att erbjuda flexibilitet och en rad andra mervärden.
– Blir du anställt i ett ungt företag är det inte helt givet att du behöver gå till en arbetsplats. Istället gäller frihet under ansvar. Det är så många företag måste attrahera den nya generationens arbetskraft. Varför hyra ett kontor om bara 10 procent av de anställda går till jobbet? Då är det smartare och mer kostnadseffektivt att erbjuda en flexplats på ett coworking space, det tror jag är en av anledningarna till att coworking ökar, säger Mikael.

En annan anledning till coworkingtrenden är den snabbt föränderliga värld vi lever i.
– Om man då låser upp sig på femåriga hyreskontrakt och behöver öka eller minska antalet anställda slösar man pengar på fel saker. Det finns ett stort behov av flexibla lösningar som man kan växa med, säger Fredrik.

Han berättar att trenden funnits längre i Amsterdam.
– Coworking marknaden är mer mogen och etablerad där. En högre procent av arbetsstyrkan är frilansare i Amsterdam. Här är marknaden yngre, men man kan dra många paralleller.

Vad tror ni kommer att hända under de närmsta åren?
– Konceptet kommer från en efterfrågan, folk vill arbeta så här. Den generation som nu växer in på arbetsmarknaden är van vid att skräddarsy sitt liv, det avspeglar sig på arbetslivet. De vill vara i en miljö som reflekterar vem de är. Och miljöer som reflekterar övergången mellan privatliv och arbetsliv, som den yngre generationen suddat ut lite, säger Fredrik.

Nu är det främst frilansare, startups och resande konsulter som sitter på coworking ställen.
– De är early adopters, snart kommer även stora företag att etablera sig där, säger Mikael.
Framtidsplanerna för Common Grounds är att växa till flera städer.
– Vår grundfilosofi är att man ska kunna röra sig fritt. Inte bara i en stad, utan i både flera städer och länder, avslutar Mikael.

- A word from our sponsors -

Most Popular

More from Author

Nyckeln till ett lyckat generationsskifte 

I samarbete med verksamt.se År 2010 står familjeföretaget Kvistberga inför ett vägskäl....

Carolina Lahbo – grundaren av Women in Business

Carolina Lahbo, grundaren av WiB, Women in Business berättar om varför...

Britt-Inger Jonsson driver BitWeb24

Britt-Inger Jonsson som driver BitWeb24 bygger hemsidor. Här berättar hon om...

Matilda Lorén – en av grundarna bakom Equine Academy

Tjugosjuåriga Matilda Lorén är en av grundarna bakom Equine Academy, en...
X
X