Bidrag för kortare sjukskrivning

I sommar kom kravet om att arbetsgivare måste upprätta planer för återgång i arbetet för sjukskrivna medarbetare. Vad många missat är att man från den 1 juli i år även kan söka stöd för att förkorta långa sjukskrivningsperioder.

Av Hero Amin

– Vi vill att fler använder bidraget. Det har ett tydligt förebyggande perspektiv och man kan ansöka om bidrag för olika åtgärder som kan göra att sjukskrivning undviks. Och bidraget är enklare att söka än vad många tror, du behöver bara uppge till Försäkringskassan vilken anordnare du anlitat, vilken person det gäller och styrka kostnaden för tjänsten, säger Rebecca Kolga, verksamhetsutvecklare Försäkringskassan.

Förutom utredning, planering, initiering, genomförande och uppföljning av insatserna, kan arbetsplatsinriktade rehabiliteringsåtgärder även gå till att exempelvis anpassa dina medarbetares arbetsuppgifter och arbetstider eller konsultation om aktuella hjälpbehov och stöd.
– Det nya stödet ger dig som arbetsgivare bättre förutsättningar för att underlätta medarbetarnas återgång i arbete. Till exempel kan man använda det till att ta hjälp av expertstöd i samband med att arbetsgivare känner att det är svårt att hitta vägar för att undvika eller förkorta en sjukskrivning, fortsätter hon.  

Vidare ska anordnaren godkännas av Försäkringskassan och det är arbetsgivaren som ska ansöka om bidraget. Pengarna täcker halva summan upp till 10 000 kronor per arbetstagare och år, men högst med 200 000 kronor per arbetsgivare och år. 

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry
1

Om författaren

Relaterat

KOMMENTERA MERA

DELAD GLÄDJE ÄR DUBBEL GLÄDJE!

X