Nå framgång genom att hjälpa andra

En viktig del i din framgång är ofta att du lyckats skapa dig ett genuint nätverk. Ett nätverk fullt av duktiga och engagerade människor som vill dig väl och som gör vad de kan för att hjälpa dig.

Av Jens C. Hilner

När din kollega ber dig att hjälpa honom med datorn på jobbet och du säger, absolut och tänker att det är bra att ha en innestående tjänst. Det här är inte alls det jag pratar om. Tänker du alltid att du bara gör saker för att du förväntar dig gentjänster så kommer du aldrig att lyckas.

Givers gain betyder helt enkelt att den som ger får tillbaka, men för att det ska vara givers gain på riktigt så fungerar det inte att fundera över vad du kommer att få i utbyte. Då hjälper du för att du vill hjälpa. Det är det som är är själva poängen. Om du alltid tänker ”What’s in it for me?” kommer det aldrig att funka.

Det är också viktigt att du väljer själv när du vill hjälpa och inte bara säger ja till när någon ber dig om något. Du ska hjälpa för att du kan och vill.

Jag kan lova dig att om du hjälper någon och inte tänker på vad du ska få igen av den personen så kommer det också vara roligare att hjälpa andra. Det finns en otroligt härlig känsla i att ha hjälpt någon, att hjälpa den gamla tanten över gatan känslan är något alla borde sträva efter att få känna på då och då.

I början av min karriär fick jag nys om en person som jag tänkte kunde ge mig stora möjligheter i branschen. Jag ställde upp och hjälpte henne med en del bilder och jag jobbade häcken av mig och jag sponsrade bland annat, hennes verksamhet med bilder. Jag tänkte såklart att hon kommer nog att hjälpa mig tillbaka. Tiden gick och jag fick inget tillbaka alls och jag blev riktigt bitter och irriterad. Jag kände mig riktigt blåst. Två år gick och på ett mingel så kommer kvinnans man fram till mig och säger att han vill anlita mig till både det ena och andra. Han hade sett allt jag gjort och tyckte jag var duktig. Jag fick flera stora jobb av honom.

Jag tänker inte längre mest på vad jag ska få tillbaka, utan jag vet att om man genuint ger till någon så är detta något positivt på alla sätt och när jag behöver hjälp, så kommer någon att hjälpa mig. Man kan också kalla det social karma.Vi vet aldrig när, hur eller av vem vi får tillbaka. Det är ingenting vi kan räkna ut eller planera. Du kanske har hjälpt person A. Ett tag senare dyker person B eller person C upp och hjälper dig som en konsekvens av att du hjälpte person A.

Om du väljer att hjälpa någon är det viktigt att du gör det ordentligt, att hjälpa någon halvhjärtat kan bli negativt och är mer en otjänst. Har du inte möjlighet eller vill då ska du som sagt hellre avstå.

När någon frågar mig om jag kan fotografera till dem gratis och jag inte ens känner dem säger jag givetvis alltid nej. Men jag kan mycket väl hjälpa min kollega som startat nytt företag med bilder och då göra jag det självmant utan att han eller hon har frågat mig. Det är viktigt att skilja på att hjälpa någon eller att bli utnyttjad av någon.

Det finns en enorm kraft i att hjälpas åt. I ett bra nätverk finns det alltid någon som känner någon som har vad personen i behov av hjälp behöver. Är du duktig när du skapar ditt nätverk och hjälper andra ibland så lovar jag dig att du kommer få många nya möjligheter och massor med dörrar kommer att öppnas för dig.

90 procent av alla de viktigaste dörrarna i min karriär har öppnats med hjälp av att jag praktiserar givers gain till 100 procent. Jag är inte ett dugg orolig för jag vet att det funkar hur bra som helst.

 Jens C Hilner, fotograf och nätverkare

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry
11

Om författaren

Relaterat

KOMMENTERA MERA

DELAD GLÄDJE ÄR DUBBEL GLÄDJE!

X