Krönika: Konsten att orka vara entreprenör

Som entreprenör och småföretagare har du mycket på din lista. Du ska ta hand om allt från att komma upp med idéerna, iscensätta dem, skaffa leverantörer, tillverka, prata med potentiella kunder, sälja, bokföra, ja kanske till och med städa lokalerna. Och så väntar också familjen därhemma som vill ha del av din tid.

Av: Dr. Annika Sörensen 

Man kan bli stressad för mindre, men du kämpar på i ett allt högre tempo. Du tänker att det snart blir bättre – bara du börjar sälja – bara du får ihop bokföringen – bara du får fixat en ny leverantör – bara – bara – bara………

Du måste hela tiden ta hand om allt som dyker upp, det blir stressigare och stressigare. Det dyker upp saker du måste göra, saker du inte ens visste att de fanns och du anstränger dig mer och mer.

Ibland tänker du tanken att man kanske ska delegera. Men i nästa tanke tänker du att du inte har någon att lämpa över på – du är ju ensam i företaget. Eller så tänker du att kollegorna inte kan göra detta lika bra som du och du hinner ändå inte lämna över innan det ska vara klart. ”Jag ska bara ta hand om det här också!” säger du med trött stämma.

Du känner att gränsen snart är nådd, något måste göras innan du blir tokig.

Men vem ska göra det – ta hand om dig?

Innan du kraschar!

Ja, det står nog ditt namn även på den posten – personalvård.

Och vet du vad? Den posten ska upp överst på din att-göra-lista. För du själv är ju din största och viktigaste tillgång i bolaget, eller hur? Utan dig så blir det ingenting.

Nu tänker du som sann entreprenör att just detta, att fixa din energi, vore en bra grej att delegera bort, ”Jag låter någon annan göra det jobbet för det hinner jag verkligen inte med.” Det känns ju inte ens så viktigt för det tar tid men ger ingen produkt tillbaka” tänker du.

Som läkare har jag träffat många entreprenörer och småföretagare i den situationen, de känner sig överarbetade, trötta på gränsen till utmattade och vill allra helst få doktorn att skriva ut ett ”energi-piller”. Fixa något, det måste finnas något trolleri som doktorn kan göra.

Men den bistra sanningen är att det finns inga sådana piller, det finns inga quick fix här.

Man kan heller inte köpa kraft eller energi i affären eller få den av någon annan – du måste generera din egen energi själv!

Energi genererar man genom att ta hand om sig själv på det sätt som vi är biologiskt gjorda för. Och det är genom regelbunden god sömn, regelbunden bra näringsriktig mat och regelbunden fysisk aktivitet.

Och du måste sova själv, du måste äta själv, du måste motionera själv. Visst kan man spara in tid genom att ta bort motionen, äta snabbmat och minska på sömnen. Men då biter man sig själv ordentligt i svansen. Det finns inga genvägar till detta – biologin vinner alltid.

Tips! Ta en timma helt ostört. Stäng av mobilen och datorn, stäng dörren. Ta fram ett papper och kluddra ner hur du har det nu och titta sedan på vad du skrivit, fundera på hur du skulle vilja ha det istället med just sömn, mat och motion. Gör utifrån det en plan. Följ sedan planen.

Sedan när du fått ny energi kommer glädjen och lusten för arbetet tillbaka, idéerna sprudlar och du kan göra underverk med det du skapar. Kanske har du Sveriges nästa storföretag i din hand!

Tycker du det verkar svårt, kanske till och med omöjligt? Då ska du ta hjälp – innan du går under.

Dr Annika Sörensen, leg läk, specialist i allmänmedicin och stresshantering. Hon har 30 års erfarenhet från svensk sjukvård men har idag bytt fokus från sjukdom till hälsa. Dr Annika driver nu sitt eget bolag AskDrAnnika.com där hon arbetar som föreläsare, håller seminarier, strategiska workshops och har ett mentorprogram för stressade chefer och ledare.

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry
11

Om författaren

Relaterat

KOMMENTERA MERA

DELAD GLÄDJE ÄR DUBBEL GLÄDJE!

X