111 år av vårkänslor

Nu storsatsar Majblomman på immaterialrättsstrategi.
Sedan 1907 har våren välkomnats av barn som säljer färgglada majblommor på stan. Varumärket finns sedan tidigare skyddat hos Patent- och registreringsverket och nu har organisationen startat arbetet med en strategi för alla immateriella tillgångar.

– Att planera en immaterialrättsstrategi får oss som organisation att fundera över vad som gör just oss unika och hur vi kan göra det bättre, säger Tove Lindahl Greve, organisationens generalsekreterare.

I början av 1900-talet skapade göteborgskan Beda Hallberg en liten blomma gjord av papper med en önskan om att göra skillnad för barn i utsatthet. Resultatet blev Majblomman, som i dag är Sveriges största barnhjälpsorganisation med över 600 lokalföreningar runt om i landet.

Tove menar att för att kunna lägga upp en hållbar immaterialrättsstrategi krävs det att man reflekterar över sitt arbete på djupet.
– Vad är det som gör oss unika? Vad är det vi ska göra och vad behöver vi för att göra det? Vad kan göra att vi står ut bland andra? Immaterialrätt är en enormt viktig del där; inte minst i ideella verksamheter.

Varje vår får skolor och föreningar möjligheten att sälja majblommor på stan och pengarna som kommer in går till att förbättra förutsättningar för barn som lever med utsatt ekonomi i Sverige.

– Grundpelarna i Majblommans verksamhet har bestått genom åren. Barn har sålt majblommor till förmån för barn för att fler barn ska kunna vara med i gemenskapen i skolan och på fritiden. En viktig del av Majblommans arbete i dag är opinionsbildning mot politiker – ett tydligt exempel på att vi kan göra skillnad är att det sedan 2016 är gratis för barn att få glasögon, det var en fråga vi arbetade mycket aktivt med under många år, säger Tove.

Vi arbetar hårt för att ta fram något som är värt att arbeta med och därför är det värt att skydda sitt arbete och det man har åstadkommit. Vi har tagit fram ett framgångskoncept – och att fortsätta värna om det blir vårt framgångskoncept.

PRV: Därför ska du ta hand om dina immateriella tillgångar
En genomarbetad strategi för hanteringen av företagets immateriella tillgångar kan:
• användas för att utveckla affärsstrategin.
• skynda på företagets utveckling, genom att möjligheter och brister identifieras
• göra företaget mer attraktivt för tänkbara investerare och samarbetspartners
• användas i marknadsföringssammanhang
• avskräcka konkurrenter

 

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry
1

Om författaren

Relaterat

KOMMENTERA MERA

DELAD GLÄDJE ÄR DUBBEL GLÄDJE!

X