Skicka in årsredovisningen digitalt

Numer kan två av tre aktiebolagsägare skicka in årsredovisningen direkt från sin programvara till Bolagsverkets nya tjänst. På sikt kommer alla kunna lämna in redovisningen digitalt. I framtiden blir det obligatoriskt.

– Att det nu blir möjligt att lämna in årsredovisningen digitalt är en förenkling för företagarna, och vi har redan fått in de första i den nya tjänsten. Den totala samhällsnyttan av denna effektivisering är stor, liksom miljövinsterna. Vi kan även motverka ekonomisk brottslighet genom att tillgängliggöra finansiell information och öppna nya möjligheter till att analysera, dela och samordna uppgifter mellan myndigheter. Att lämna in årsredovisningen digitalt ska vara förstahandsvalet och kommer i framtiden att bli obligatoriskt. Det ska vara enkelt och tryggt att göra rätt och digitaliseringens möjligheter ska tas tillvara, säger Annika Stenberg, generaldirektör på Bolagsverket.

Om tjänsten

  • Det totala antalet årsredovisningar som lämnas in till Bolagsverket under 2018 är cirka 530 000, en prognos, över samtliga företags- och föreningsformer,
  • Om dessa årsredovisningar på papper staplades på hög skulle det motsvara 10 Kaknästorn.
  • I den nya tjänsten kan uppskattningsvis 340 000 företag lämna in sin årsredovisning digitalt, aktiebolag som redovisar enligt regelverket K2.
  • Företagare och ombud som vill lämna in årsredovisningen digitalt behöver en programvara som är anpassad för detta och en e-legitimation.
  • Det blir enklare, snabbare och tryggare för företagare och ombud att använda den digitala tjänsten, då de slipper all pappershantering och direkt får en kvittens på inlämningen
  • På bolagsverket.se/digital-arsredovisning finns mera information om hur det rent praktiskt går till att lämna in årsredovisningen digitalt via den nya tjänsten.
  • Tjänsten kommer att vidareutvecklas så att alla som ska lämna in en årsredovisning till Bolagsverket ska kunna göra det digitalt 2020. Större aktiebolag som redovisar enligt regelverket K3 ska kunna lämna sina årsredovisningar under våren 2019.
Like
Like Love Haha Wow Sad Angry

Om författaren

Relaterat

KOMMENTERA MERA

DELAD GLÄDJE ÄR DUBBEL GLÄDJE!

X