Har du koll på de nya skattereglerna?

Första januari skedde en del förändringar inom beskattningsområdet. Positivt för egenföretagare är det utökade växa-stöden. Även pensionärer som driver sitt företag vidare får det bättre ekonomiskt, genom sänkt inkomstskatt. De omtalade 3:12 reglerna lämnas oförändrade.

Utökat växa-stöd: Enskilda näringsidkare har fått sänkta arbetsgivaravgifter när de anställer sin första medarbetare, detta gäller nu även aktiebolag och handelsbolag. Företagare ska betala 10,21 procent på den ersättning som betalas ut till första medarbetaren om anställningen pågår minst tre månader och arbetstiden är minst 20 timmar per vecka. Stödet medges under högst 12 månader och gäller upp till en lön på 25 000 kronor.

Trängselskatt vid privat körning med förmånsbil blir en skattepliktig förmån: Arbetsgivaren ska nu månadsvis redovisa vilka trängselskatter som avser privat körning i arbetsgivardeklarationen, anställda med tillgång till förmånsbil ska notera i körjournalen vilka passager som skett i tjänsten. Samma regler gäller infrastrukturavgifter vid broar i Sundsvall och Motala.

Oförändrade 3:12-regler: Regeringen ville få till en skattehöjning för fåmansföretagare 2018, men den blev stoppad. De så kallade 3:12-reglerna, som styr hur fåmansföretagare blir beskattade vid utdelning, lämnas oförändrade.

Sänkt inkomstskatt för pensionärer: Genom en förstärkning av det förhöjda grundavdraget får pensionärer sänkt inkomstskatt.

Sänkt inkomstskatt för personer med sjukersättning och aktivitetsersättning: Genom en ny skattereduktion får även dessa personer sänkt inkomstskatt.

Höjd inkomstskatt för utomlands bosatta: Den särskilda inkomstskatten för personer som bor utomlands höjs från 20 till 25 procent.

 

 

 

 

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry

Om författaren

Relaterat

KOMMENTERA MERA

DELAD GLÄDJE ÄR DUBBEL GLÄDJE!

X