Vad händer om något händer?

Företagare har många saker att tänka på och det som ligger långt fram i tiden prioriteras oftast inte. Men de sakerna är minst lika viktiga att ha koll på. Som testamentet, vad händer med företaget om du skulle avlida? En situation där det upplagt för bråk bland anhöriga.

I testamentet bestämmer du hur ditt arv ska fördelas när den dagen kommer, vem ska få vad? Förutom att det är ditt sätt att påverka hur dina tillgångar ska fördelas underlättar ett testamente för dina anhöriga. Det viktigaste att tänka på när du ska skriva ditt testamente är först och främst att det blir av. För att det ska vara giltigt måste det vara skriftligt och undertecknat av två ojävliga vittnen.

För att få till ett korrekt skrivet testamente är det bra att ta hjälp. För bra hjälp kan du vända dig till din begravningsbyrå i Stockholm.

I grunden ärver makar varandra, skulle någonting hända en företagsägare får maken/makan fri förfoganderätt. Den avlidnes arvingar har fortfarande sin rätt kvar till arvet, men först efter att den efterlevande maken/makan gått bort.
Vill du att någon annan än din make/maka ärver företaget måste du i ditt testamente ange vem som ska äga företaget.
Om det finns särkullbarn ärver de före den efterlevande maken/makan, ett scenario upplagt för konflikt. I princip skulle ett särkullbarn kunna ärva hela företaget, här kan ett testamente minska särkullsbarnets arv till hälften. Ett tips är att teckna en livförsäkring så att den efterlevande kan lösa ut särkullbarnet.
Är ni sambos ärver ni inte varandra, vill man att sambon ska ärva företaget regleras även det i ett testamente. Även här har barnen, både gemensamma och särkullbarn, rätt att få ut sitt arv omedelbart när du avlider.

Tänk på!
Att om dina förhållanden förändras, du blir sambo, gifter dig, skiljer dig eller säljer ditt företag, måste du kolla om du måste uppdatera ditt testamente.

Källa: Björn Lundén Information och Fonus.

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry

Om författaren

Relaterat

KOMMENTERA MERA

DELAD GLÄDJE ÄR DUBBEL GLÄDJE!

X