En småföretagares utmaningar

Som småföretagare gäller det att vara redo hela tiden, precis som scouterna måste.
När vi har val vart 4:e år gäller det att vara beredd på förändringar som kan leda till högre skatter och och avgifter, det är då man måste vara scout på heltid.

En företagare har som oftast en planeringstid på mellan 5 och 10 år för att kunna säkra sin egen framtid och bygga kundunderlag för sin verksamhet. Men när politiker har en förmåga att ändra spelplanen oftare än vi hinner utveckla våra tankar för de företag vi bedriver, gäller det att ha koll på vad som händer i den politiska världen.
Som småföretagare sedan 1981 ser jag att det blivit allt snårigare och svårare när våra lagar ändras så fort det blåser lite. Men vi småföretagare är ju härdade sedan länge och är inte rädda att bli lite tilltufsade mellan varven, men när det blir lite för ofta vi ska ändra vår spelplan, ja då är det nära att man ger upp.

Men se det gör vi ju inte, vi ÄR ju våra företag.

Det är som en familjemedlem som vi vårdar ömt och utan dem har vi inte ens mat på bordet. Ja så våra kunder som så gärna besöker oss att inte förglömma, utan dem stannar ju allt. Att vi också måste konkurrera  med en del som bedriver sina företag helt oseriöst verkar inte våra beslutsfattare bry sig det minsta om , huvudsaken är väl sysslesättningen….

Trots att vi småföretagare skapar jobb åt andra verkar det vara just de anställda som våra politiker lägger mest kraft på och alla ska ha en massa rättigheter. Medans vi småföretagare får några småsmulor och måste köpa alla försäkringar som bara går för att klara av morgondagen om vi skulle bli sjuka. Orättvisa verkar inte våra beslutsfattare veta något om trots att alla ska ha lika värde. Ord bara ord bygger inget förtroende. Det vet väl vi som är scouter och småföretagare varenda dag, för skulle vi lura våra kunder skulle vi inga ha.

Svårare än så är det ju inte, men att skapa lagar som är rättvisa verkar sannerligen vara en svår utmaning för våra beslutsfattare. Utmaningar som vi småföretagare har hela tiden och fler får vi trots att det skulle bli enklare som någon lovade. Men att hålla ett löfte är kanske svårt om man kan skylla på någon annan hela tiden.

Skulle jag som småföretagare skylla på nån annan när jag ska betala skatt och avgifter skulle jag nog hamna i fängelse. Kanske dags för protester och göra våra röster hörda så det ekar där borta i riksdagshuset, då kanske våra beslutsfattare vaknar upp lite tilltufsade över att vi vågade.

För visst är vi modiga vi småföretagare som vågar satsa allt vi äger och har på det vi tror på.
Så modiga är nog nästan bara vi.

Du som småföretagare och landets hjälte, jag är stolt över att du vågar.
Nu är vi redo som scouterna inför kommande utmaningar för framgång.

Siv Öberg
Styrelseledamot
Småföretagarnas Riksförbund

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry
13

Nästa artikel

Vem tar risken

Om författaren

Relaterat

Det är inte långt kvar innan det är dags att gå till vallokalerna. Vi passade därför på att fråga...

KOMMENTERA MERA

DELAD GLÄDJE ÄR DUBBEL GLÄDJE!

X