Få fart på idéerna

Ibland är det lättare att köra på i gamla hjulspår än att tänka nytt. Här är fem tankar som hjälper dig sätta fart på idéflödet, som du så väl behöver som företagare.

 Av Nina Jansdotter

Hitta dina medskapare och be om hjälp
Skaffa dig din egen inspirationsgrupp av människor som också har fokus på nytänkande. Turas om att peppa och stötta varandras försök till att tänka utanför boxen. Det är ofta en stor fördel att ta hjälp av någon annan kreativ person när du har kört fast i din egen kreativitet.
Det är så lätt att bli hemmablind. Släpp på prestigen och bjud upp fler till dans. Skapa tillsammans med andra öppnar ofta upp nya tankar.

Var vardagskreativ och byt miljö ibland
Gör idéskapandet till en del av din vardag som företagare, i både stort och smått. När du tänker nytt i det lilla så ”värmer du upp” inför de större utmaningarna. Nya fysiska platser kan ofta ge intressanta nya infallsvinklar på gamla problem. Hur ser dina lösningar ut om du sätter dig på ett mysigt café eller på biblioteket istället för att hänga på kontoret? Alternativt när du tar en promenad i skogen?

Upptäck din dygnsrytm och kom ihåg att pausa
Försök anpassa dina arbetsuppgifter efter din kreativa dyngsrytm. Vissa företagare får sina bästa idéer på morgonen och andra är nattuglor som kreerar bäst på kvällen. Försök anpassa och flexa tiden så att du jobbar mest när du jobbar bäst. Ta även regelbundna time-outer där du släpper taget om det som måste ha en lösning. Gör något annat som fyller på ny energi en stund istället för att pressa på. Svaret dyker ofta upp när du minst anar det.

Lär dig av misslyckanden och fira framgångarna
Välkomna och lär dig av de misstag du gör på vägen. De innehåller ofta värdefulla lärdomar som gör att du kan lyfta ditt idéskapande till ännu högre höjder i framtiden. Ta också till dig vad som fungerar i den kreativa processen så att du kan fortsätta och göra mer av det. Fira många små framgångar i processen istället för att vänta tills allt är klart.

Be din kritiker vara tyst och ha kul på vägen
Självkritik kan vara bra att ha i vissa lägen men be ofta din inre kritiker vara tyst så att du får arbetsro och kan tänka fritt när det behövs. Se till att ha så roligt som du kan när du driver din verksamhet. Humor öppnar dörren till nya spännande tankar. Minska kraven på prestation och lek mer. Bejaka barnet inom dig själv. Det går att vara barnlik och seriös samtidigt.

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry

Om författaren

Relaterat

KOMMENTERA MERA

DELAD GLÄDJE ÄR DUBBEL GLÄDJE!

X