Ny lag – skuldsanering för företagare

Från och med i dag gäller den nya lagen skuldsanering för företagare. Lagen ger seriösa företagare en möjlighet till nystart. Det är personen som drivit företaget som skuldsaneras, inte själva företaget.

I mångt och mycket gäller samma sak som vid vanlig skuldsanering, men det finns några skillnader. Bland annat är kraven för att få skuldsanering för företagare något högre, till exempel behöver verksamheten ha drivits på ett seriöst sätt.
Ett av villkoren för att få skuldsanering är att du inte kan betala dina skulder på många år. Det gäller både vanlig skuldsanering och skuldsanering för företagare. Skillnaden för företagare är att betalningsförmågan bedöms även om de framtida inkomstförhållandena är oklara.
Betalningsplanen är tre år för företagare jämfört med fem år för en vanlig skuldsanering. Du som har skuldsanering för företagare kan inte få en kortare betalningsplan eller betalningsfria månader. Det går inte heller att få en skuldsanering för företagare utan en betalningsplan.
Nya lagen innebär även att företagare har enklare att få skuldsanering en andra gång.

Vem kan få skuldsanering för företagare?

  • Du som själv driver en enskild näringsverksamhet eller företräder en juridisk person, till exempel ett aktiebolag eller ett handelsbolag.
  • Du som själv har drivit en enskild näringsverksamhet tidigare eller tidigare företrätt en juridisk person.

Villkor för olika kategorier för skuldsanering för företagare:

Personer som är involverade i näringsverksamhet i dag: Företaget ska gå bra och skulderna ska inte komma från den här verksamheten.
En person som tidigare har varit involverad i näringsverksamhet: 70 procent av hans eller hennes personliga skulder ska ha kommit från verksamheten.
En närstående till någon som är, eller har varit, involverad i näringsverksamhet: 70 procent av skulderna ska komma från företagarens verksamhet.

För samtliga kategorier gäller att verksamheten ska ha drivits på ett seriöst sätt. Du behöver inte vara bosatt i Sverige för att få skuldsanering för företagare, men du ska ha dina huvudsakliga intressen här.

Lär mer på Kronofogdens hemsida.

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry

Om författaren

Relaterat

KOMMENTERA MERA

DELAD GLÄDJE ÄR DUBBEL GLÄDJE!

X