Thursday, April 25, 2024
spot_img

Utvalt:

Nyckeln till ett lyckat generationsskifte 

I samarbete med verksamt.se År 2010 står familjeföretaget Kvistberga inför...

Carolina Lahbo – grundaren av Women in Business

Carolina Lahbo, grundaren av WiB, Women in Business berättar...

Britt-Inger Jonsson driver BitWeb24

Britt-Inger Jonsson som driver BitWeb24 bygger hemsidor. Här berättar...
HemNyheterSmåföretagarnas önskelista

Småföretagarnas önskelista

Det går bra för Sveriges småföretagare, enligt PwC:s årliga företagarrapport. På företagarnas önskelista finns förslag på förändringar som skulle gör företagarlivet ännu enklare.

Enklare regler: Högst upp på företagens önskelista hamnar enklare regelverk. 85 procent av landets företag rankar detta som viktigt eller mycket viktigt.
Lägre skatt: för företagen i Sverige är lägre skatt är en hjärtefråga, ungefär 8 av 10 vill se förändringar på skatteområdet.
Ökat samarbete med samhällsaktörer: en fråga som kvalar in på topplistan över de mest angelägna frågorna för småföretag
Ökat samarbete mellan företag: 70 procent av de svarande uppger att det är “viktigt” eller “mycket viktigt” att företag förbättrar samarbetet. Jämfört med föregående år har denna fråga prioriterats tydligt högre, då var det 62 procent som ansåg det som viktigt.
Fler kvinnliga företagare: bland företagen verkar det nu finnas en medvetenhet om vikten av ett diversifierat näringsliv och en tydlig majoritet, 66 procent, anser att detta är viktigt eller mycket viktigt.

Enligt rapporten har 66 procent av företagen rekryterat under året och nästan hälften kommer att göra det nästa år. Då kommer nästa problem. Hitta rätt kompetens.
– Andelen företag som uppger att det är svårt att hitta rätt kompetens fördubblas jämfört med förra året. Många svenska småföretag går på högvarv just nu och konkurrens om kvalificerad arbetskraft med rätt kompetens har hårdnat väsentligt. Den hårdare konkurrensen har också bidragit till att många företagare i dag upplever större hinder för att rekrytera, säger Magnus Eriksson, ansvarig för små- och medelstora företag på PwC.

I tidigare rapporter har bostadsbrist, främst i Stockholm, upplevts som ett stort problem, den frågan är inte lika tongivande längre. Endast 15 procent uppger att just bristen på bostäder har försvårat rekryteringen.

Fortfarande har företagarna lågt förtroende för regeringen, även om det ökat något. 70 procent har lågt förtroende, bland annat på grund av skattehöjningar som gör det dyrare att anställa och diskussioner om vinsttak inom välfärden.

Digitaliseringen pågår för fullt inom flera branscher. Film- och musikbranschen har helt förändrats och flera är på tur.
– Utvecklingen går allt fortare och det är tydligt att vissa känner viss stress över att inte hänga med för att hålla sig konkurrenskraftiga. Det är viktigt att inte underskatta den här utvecklingen som kommer påverka flertalet branscher. Inte desto mindre är det fortfarande en betydande andel av småföretagen som anger en lägre digitaliseringsgrad, säger Magnus.

Läs hela rapporten på pwc.se

- A word from our sponsors -

Most Popular

More from Author

Nyckeln till ett lyckat generationsskifte 

I samarbete med verksamt.se År 2010 står familjeföretaget Kvistberga inför ett vägskäl....

Carolina Lahbo – grundaren av Women in Business

Carolina Lahbo, grundaren av WiB, Women in Business berättar om varför...

Britt-Inger Jonsson driver BitWeb24

Britt-Inger Jonsson som driver BitWeb24 bygger hemsidor. Här berättar hon om...

Matilda Lorén – en av grundarna bakom Equine Academy

Tjugosjuåriga Matilda Lorén är en av grundarna bakom Equine Academy, en...
X
X