Det här med Jantelagen…

Du ska inte tro att du är någon…

Du skall inte inbilla dig att du är bättre än vi…

Du skall inte tro att du kan lära oss något…

Utdrag ur Jantelagen från 1930-talet. En oskriven lag som kopplas till kulturen i många delar av Skandinavien. Det hela går ut på att man inte får sticka ut och tro att man är bättre än någon annan.

Under veckan har jag hört uttrycket vid flertalet tillfällen. Under ett samtal med entreprenören Lena Törner, på radio och under en bussresa med en kompis.

Jag håller med om att man inte ska tro att man är bättre än alla andra, men att man inte får sticka ut. Det är ju helt galet. Och visst får man tycka att man gör någonting bra. Jag tycker att det vi gör på StartUp Media är bra. Jag är stolt över det. Men jag har svårt att prata om det utanför kontorets väggar. Varför? Ingen aning faktiskt. Jag hamnar i den klassiska ”jag driver företag-fällan” när någon frågar vad jag gör. Varför inte istället berätta om allt vi gör?

När jag pratade med Lena Törner berättade hon att folk som berättar att det går bra får kritik. Varför är det så svårt att glädjas åt andras framgång? Samma sak gäller när det går dåligt. Det vill ingen erkänna. Det tycker jag är lika galet. Man vet aldrig vad personen man förtror sig åt skulle kunna göra för dig? Kanske kan denne hjälpa dig att vända situationen. Eller visa förståelse vilket kanske skulle kunna underlätta. Någon annan bryr sig, någon som förstår vad du går igenom.

Vi gillar ju utmaningar, utmaningar driver en framåt. Därför tänkte jag utmana mig själv att i stället för att säga att jag driver företag, berätta vad vi på StarUp Media gör. Berätta att jag är stolt över vårt företag.

Är ni med mig på utmaningen?

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry
211

Om författaren

Relaterat

KOMMENTERA MERA

DELAD GLÄDJE ÄR DUBBEL GLÄDJE!

X