Thursday, April 18, 2024
spot_img

Utvalt:

Nyckeln till ett lyckat generationsskifte 

I samarbete med verksamt.se År 2010 står familjeföretaget Kvistberga inför...

Carolina Lahbo – grundaren av Women in Business

Carolina Lahbo, grundaren av WiB, Women in Business berättar...

Britt-Inger Jonsson driver BitWeb24

Britt-Inger Jonsson som driver BitWeb24 bygger hemsidor. Här berättar...

Deklarationstider

För många av oss förknippas deklarationstider med en klump i magen. Jag frågade min kollega Patrik om vad han associerar med deklaration:

– Det är ett säkert vårtecken.

Joséphine hade bara ett ord som svar ”jobbigt” En bekräftelse på att vi inte riktigt känner samma sak inför 2 maj.

Det var inte bara en härlig känsla när jag klev in på Skatteverkets huvudkontor för att få deras bästa tips, men allt för jobbet. Väl inne möts jag av världens trevligaste kille, Johan Shauman som jag satt och pratade med i över två timmar. Trodde aldrig att ett besök på Skatteverket skulle vara så roligt.

Han berättade att just det jag kände innan jag gick in är någonting de jobbar mycket med. Att tvätta bort stämpeln att skatteverket är en skrämmande myndighet som jagar en.

Något jag såg fram emot var att få massor av tips jag skulle kunna använda själv, men riktigt så blev det inte. När det kom till avdrag hänvisade han till deras avdragslexikon på hemsidan.

Hans tre tips förvånade mig, de var av de banalare slaget.

  1. Se till att lämna in deklarationen i tid! ”Det är skittråkigt med förseningsavgifter, precis som parkeringsböter är det pengar som inte ger någonting. Och så måste vi störa med påminnelser.”
  2. Lämna in deklarationen digitalt! ”Det är flera saker man kan missa i pappersdeklarationen som man inte kan missa i den elektroniska tjänsten. Lämna inte in papper – verkligen – gör inte det.”
  3. Lämna in alla papper samtidigt! ”Lämnar man in bilagor vid olika tillfällen är det lätt att det blir överföringsfel.”

Även om tipsen kan tyckas självklara finns det en anledning till att Johan ville få fram dem.

Jag kan gå tillbaka till hur jag har betett mig. För ett par år sen satt jag (som vanligt) sista dagen och skulle deklarera. Visakortet hade gått ut så E-legitimationen funkade inte. Fan, fan, fan. Jag kunde inte heller skriva ut några bilagor för att jag skrivaren hade bara gult kvar. Fan, fan, fan, Klockan började närma sig 22, PANIK!! Då hade jag inte tjänat så mycket i min enskilda firma och skulle inte göra några avdrag så jag skrev helt enkelt ett brev:

Kära Skatteverket… och sen alla mina siffror. Min man fick åka (inte helt enligt hastighetsbegränsningarna) till söder för att trängas med alla som gjort det till sport att lämna in deklarationen så sent som möjligt. Några veckor senare dök, inte helt oväntat, en komplettering upp. Den hamnade i en hög med papper. Det jag hade missat var att på baksidan stod det att jag hade 5 dagar på mig. När tiden var ute ringde en kvinna från Skatteverket och frågade hur det går med kompletteringen. Jo, den är på väg ljög jag. Bra sa hon, för är den inte inne i dag får du böta 100 000 kronor. PANIK!!! Åkte hem från jobbet, fixade allt och lyckades skicka in i tid.

Sen dess försöker jag vara ute i god tid och fixa allt elektroniskt. Men fortfarande kommer den där klumpen i magen när deklarationen trillar in.

- A word from our sponsors -

Most Popular

Föregående artikel
Nästa artikel

More from Author

Nyckeln till ett lyckat generationsskifte 

I samarbete med verksamt.se År 2010 står familjeföretaget Kvistberga inför ett vägskäl....

Carolina Lahbo – grundaren av Women in Business

Carolina Lahbo, grundaren av WiB, Women in Business berättar om varför...

Britt-Inger Jonsson driver BitWeb24

Britt-Inger Jonsson som driver BitWeb24 bygger hemsidor. Här berättar hon om...

Matilda Lorén – en av grundarna bakom Equine Academy

Tjugosjuåriga Matilda Lorén är en av grundarna bakom Equine Academy, en...
X
X