Enklare fakturering och bokföring

Fakturering och bokföring hör till de största utmaningarna med att starta eget, men en uppstickare i branschen anser att alla ska kunna göra det, utan några större förkunskaper. Vi testade fakturerings- och bokföringsprogrammet Zervant.

Zervant är ett fakturerings- och bokföringsprogram som fungerar i alla webbläsare, och är på så sätt kompatibelt med både PC, Mac och Linux-datorer samt alla surfplattor och smartphones. Det finns dessutom en smart mobilapp som till exempel hjälper dig med tidsrapporteringen. Zervant grundades runt årsskiftet 2009-2010 av Mattias Hansson, Tuukka Koskinen och Patrik Ekman, och ett par år senare lanserades Zervant i Sverige. Och det har gått bra för företaget. Så sent som i mars i år säkrade Zervant en investering på 1,5 miljoner euro från bland annat Conor Venture Partners.

Zervant sticker ut genom att fokusera särskilt på företagare med enskild firma. Zervants vd och medgrundare Mattias Hansson har i en tidigare intervju med oss berättat att han själv lagt märke till att det saknades bra verktyg för just den gruppen, som varit lite av ett bortglömt segment, och bestämde sig därför för att lansera ett verktyg som passade just dem. Han framhävde även det faktum att Zervant har lagt ned mycket tid på att göra programmet så enkelt som möjligt att använda. Därför behöver användaren inte ha några större förkunskaper om kredit och debet, till exempel, utan det finns inbyggda hjälpfunktioner som håller koll på bokföringsreglerna. Det här gäller även för faktureringsprogrammet, som hjälper användaren med momssatser och liknande.

coffeeVi är onekligen sugna på att testa Zervant när vi för första gången besöker deras webbportal och registrerar ett konto. En minut senare är vi inne, och det första man slås av är hur stilrent gränssnittet är, med mjuka, avskalade nyanser av turkos och ljusgrön. Det blir ett slags trevligt mellanting mellan gratistjänsternas identitetslöshet och de riktigt dyra tjänsternas överflöd av data.

Vi får tidigt intrycket av att det är själva faktureringen som Zervant själva är stoltast över, och som deras kunder sannolikt använder sig mest av, och visst finns det en direkt fördel jämfört med att skriva egna fakturor i till exempel Excel. Användaren registrerar först all nödvändig info om det egna företaget (organisationsnummer, adress, bankkonto, dröjsmålsränta) och om kunderna. Därefter skapar man enkelt en faktura, en offert eller ett kvitto med ett knapptryck. Programmet hjälper en att hålla reda på kundnummer och fakturanummer, och ser dessutom till att man inte räknar fel på momsen eller det sammanlagda beloppet. När allt är klart trycker man på en knapp, och vips så har man en snygg PDF med sin faktura, sin offert eller sitt kvitto, och med ännu ett knapptryck e-postas den iväg till kunden med ett schysst, anpassningsbart standardmeddelande. Supersmidigt! Det går även att dela upp fakturorna i olika projekt, så att man i sin tur kan studera hur pass mycket de olika projekten drar in.

Så här långt i vårt test har Zervant utmärkt sig som faktureringstjänst, men det som gör programmet riktigt användbart är integreringen med bokföringsverktyget. Integreringen gör att dina fakturor och kvitton kan bokföras i samband med att du skapar dem, och du slipper på så sätt lägga ned tid på den delen av bokföringen.

Utgifterna har dessvärre inte samma smidiga integrering, men det är förvisso förståeligt då leverantörsfakturor kan dyka upp på alla möjliga sätt, både i e-postinkorgen, i brevlådan och direkt i handen. Däremot har de löst den annars så strula kontoplanen på ett schysst sätt, men en kortare lista där man snabbt hittar det mest passande kontot. Även här får användaren hjälp med momsen och numreringen av fakturorna, men mest imponerande är hur enkelt det är att bokföra riktigt snåriga utgifter som momsinbetalningar, egna uttag, avskrivningar, betald preliminärskatt och inköp från utlandet. De finns nämligen alla förinställda i en lista direkt under de vanliga leverantörsfakturorna.

homeofficeUtöver de två ”grundstenarna” fakturering och bokföring finns ytterligare två smidiga verktyg, nämligen resekostnader (som även hjälper till med traktamenten) och tidsrapportering. Den sistnämnda var extra intressant att testa eftersom vi samtidigt laddade ner Zervants tidsrapporteringsapp till Iphone. Välj kund eller projekt och tryck sedan på ”starta timern” så håller appen koll på tiden i bakgrunden. Sedan laddas den nedlagda tiden upp till molnet, där den även kan bokföras.

Zervant var ovanligt enkelt för oss att testa, eftersom alla användare får en gratis testmånad som både omfattar fakturerings- och bokföringsdelen. Det här gillar vi, eftersom det innebär att ingen behöver betala för programmet innan de vet om det är rätt för dem. Dessutom är det ganska prisvärt, med olika prisnivåer där de dyrare omfattar upp till fem användare respektive ett obegränsat antal användare. Men för de flesta av våra läsare, inte minst de med enskild firma, är det Pro-avtalet som är det mest prisvärda. Här kan användaren skicka ett obegränsat antal fakturor, tidsrapportera, bokföra och få ett bokföringsunderlag för redovisare för 99 kronor i månaden. Mer information hittar ni här.

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry

Om författaren

Relaterat

KOMMENTERA MERA

DELAD GLÄDJE ÄR DUBBEL GLÄDJE!

X