Malmö – uppstartens mecka

Från arbetarstad till kreativ tätort. Entreprenörerna i Malmö blickar snabbt utanför Sveriges gränser.
– Det är lika långt till Berlin som till Stockholm, säger Kajsa Bengtson på inkubatorn Minc.

Kajsa Bengtson på Minc

Kajsa Bengtson på Minc

Den som inte har varit i Malmö på länge gör klokt i att ta tåget till den uppiffade centralstationen. När man kommer av ser man genast att staden fortfarande genomgår en förvandling. För ett par år sedan stod den nya Citytunneln klar och numera behöver man inte längre åka hit till tågstationen för att ta tåget till Köpenhamn utan man kan lika gärna kliva på mitt i stan, Triangeln, eller nära hippa Möllevångstorget. Omställningen från arbetarstad till kreativ tätort har pågått sedan 1980-talet och omvandlingen har också inneburit ett skifte i hur människor, generellt, ser på entreprenörskap, menar Kajsa Bengtson, som är marknadsansvarig på den kommunägda inkubatorn Minc.
– Många som tidigare engagerade sig i föreningslivet har till exempel gått över till socialt entreprenörskap, säger hon.
Kajsa Bengtson har jobbat på Minc i 12 år, vilket nästan är lika länge som Malmö Högskola har funnits.

Minc Varje år ansöker cirka 120 entreprenörer till Mincs inkubatorprogram. Av dessa antas ungefär 10 procent. Under tiden som man är med i programmet får man hjälp med att utveckla sin affärsidé och komma snabbt ut på marknaden. Minc ägs av Malmö stad med uppdraget att lyfta fram och hjälpa stadens nya entreprenörer att bygga växande bolag. Foto: Johan Bävman

Minc
Varje år ansöker cirka 120 entreprenörer till Mincs inkubatorprogram. Av dessa antas ungefär 10 procent. Under tiden som man är med i programmet får man hjälp med att utveckla sin affärsidé och komma snabbt ut på marknaden. Minc ägs av Malmö stad med uppdraget att lyfta fram och hjälpa stadens nya entreprenörer att bygga växande bolag. Foto: Johan Bävman

Malmö har sakta men säkert rest sig från kriserna som staden drabbades av på 80- och 90-talet när Kockums varv, dåtidens största arbetsgivare, började skära ner på antalet anställda. Samtidigt började även andra industrier såsom textil-, kalk- och cementindustrin en utdragen avvecklingsprocess. Krisen höll i sig och förvärrades i början av 90-talet då vart fjärde arbetstillfälle försvann i samband med att flera industrier lades ned. Men Malmö skulle resa sig ur krisen. År 1995 påbörjades bygget av Öresundsbron, skyskrapan Turning Torso stod klar för inflyttning och 10 år senare påbörjades byggandet av Citytunneln som band ihop centrala delar av Malmö med Köpenhamn – det gamla ”Arbetarmalmö” är numera ett minne blott.
På inkubatorn Minc erbjuds nystartade bolag hjälp med allt från kontorslokaler till kontakter med investerare och hjälp med att ta fram bärande affärsplaner.
I Sverige finns riskkapitalbolagen främst i Stockholm, men de senaste åren åker företrädare för dessa bolag gärna ner och träffar nya entreprenörer. Samtidigt, menar Kajsa Bengtson, ligger huvudstaden ”lite off” och entreprenörer i Malmö letar lika gärna, eller ibland hellre, kapital och samarbetspartners ute i Europa: i Köpenhamn, London eller Berlin. Kajsa Bengtsson betonar även att det, i Skåne, finns ganska god tillgång på kapital från privatpersoner, så kallade affärsänglar, som kan vara villiga att investera i nya bolag. Trots det är Malmö, med sina 300 000 invånare, en ganska liten marknad.
– Det gäller att snabbt expandera utanför staden om man vill få snurr på sin verksamhet. Men det finns också fördelar i litenheten: det är lätt att nätverka här, förklarar Kajsa Bengtson.
Både i Köpenhamn och i Lund finns bra designutbildningar, vilket har inneburit att många små designbolag håller till i Malmö. Över huvud taget lockar staden till sig entreprenörer inom de kreativa näringarna där nya musiktjänster, medie- och dataspelbolag skapas och utvecklas.
– Att Malmö har en ung och mångkulturell befolkning gör att den lokala marknaden lämpar sig för att testa nya saker på, säger Kajsa Bengtson.
En grogrund för dagens entreprenöriella Malmö var den kris som uppstod när de gamla, stora industriarbetsplatserna tvingades lägga ner, menar Jan-Erik Bengtsson på Tillväxt Malmö.

Minc_FOTOGRAF_JOHAN_BaVMAN_Starta & Driva Foretag– Ur kriser föds kreativitet och en önskan om att göra något annorlunda. Malmö är också en ung stad dit många flyttar. Sedan tror jag också att kreativitet och framgång föder framgång. Om vi ser på dataspelbolagen, så finns det exempelvis flera stycken i Malmö, medan det – trots avancerade tekniska utbildningar – inte finns många i Lund. Man inspirerar varandra här, förklarar han.
Jan-Erik Bengtsson kallar Malmö för Sveriges New York, eftersom staden är så mångkulturell. Han berättar att flera av de immigranter som flyttat hit startar eget och detta inom alla möjliga branscher.
– Ärligt talat tycker jag att vi, på Tillväxt Malmö, har kommit rätt långt när det gäller integration. När vi väljer företag att samarbeta med, behöver man till exempel ingen säkerhet, utan vi tittar bara på idén och ser om den håller. Vi är inte låsta till någon speciell bransch. Det avgörande är om det kan skapas nya arbetstillfällen.
En fördel med Malmö, menar Jan-Erik Bengtsson, är att det finns mycket hjälp att få och en politisk enighet kring att entreprenörskap är viktigt, eftersom företagande skapar nya jobb.
– Det finns en gedigen stödkultur och många nischade aktörer. Både organisationer som stödjer, som vi, men även aktörer som Almi och Nyföretagarcentrum samt miljöer som Minc, Media Evolution och Medeon.
Jan-Erik Bengtsson tror också att stadens föränderlighet, att byggandet i sig, ger en psykologisk effekt, eftersom man ser att det faktiskt händer saker. I maj nästa år ska ett stort, spektakulärt byggprojekt stå klart. Det nya området heter Malmö Live och kommer att rymma allt från ett nytt konserthus till mässhall, restauranger och hotell.

Tillväxt Malmö
Tillväxt Malmö är en del av Stiftelsen Uppstart Malmö, som grundades av Dan Olofsson och Luciano Astudillo, med flera, år 2011. Flera av Malmös ledande investerare och företag är knutna till stiftelsen, vars syfte och mål är att stödja entreprenörer och företagare så att deras företag blir framgångsrika och skapar nya arbetstillfällen. Även Malmö stad är med och bidrar. Samarbetet mellan det privata och offentliga har börjat kallas för Malmömodellen. Ett exempel på när stiftelsen samverkar med staden är eventet Maxa Malmö, då entreprenörer får pitcha sina affärsidéer för investerare, ungefär som i tv-programmet Draknästet. Genom Maxa Malmö ges entreprenörer i tillväxtföretag en möjlighet att få tillgång till erfarenhet, kontakter och kapital.
Läs mer på www.tillvaxtmalmo.se.

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry

Föregående artikel

Konsten att fatta beslut

Om författaren

Relaterat

KOMMENTERA MERA

DELAD GLÄDJE ÄR DUBBEL GLÄDJE!

X