Sköldmöns silverresa

Kostymen i maktens korridorer började kännas för trång och Anna Odebäck bestämde sig för att sadla om från jurist till smyckesdesigner, ett skifte som innebar att hela familjen fick ändra livsstil.

kIMG_7217_Starta & Driva ForetagEfter att ha fullföljt en lång juristutbildning började Anna Odebäck jobba på Regeringskansliet. Där var hon verksam under tio års tid vid flera olika departement, bland annat under den förre finansministern Anders Borg.
– Jag är väldigt stolt över de här åren. Jag fick resa världen runt och arbetade ständigt med väldigt viktiga samhällsfrågor, men kostymen började kännas för trång, säger Anna Odebäck när hon blickar tillbaka.
Vad som var fel var inte helt enkelt att lista ut. Under den här perioden var hon så inne i karriärsvängen och tänkte att om hon bara fick ett nytt jobb skulle ett inre lugn infinna sig.
Hon fick snart ett nytt prestigejobb, men det var fortfarande någonting som skavde och arbetslivet kändes allt mer fyrkantigt. Det blev allt svårare att klämma in sig i den fyrkanten, så parallellt med det nya jobbet återupptog hon en gammal hobby och påbörjade en avancerad kurs i silverdesign. Och i den nya, stora lägenheten på Södermalm i Stockholm inrättade hon en ateljé för sin smyckesdesign. På ytan var allt väldigt bra. Hennes man var vd för ett managementkonsultbolag, barnen trivdes på förskolan och skolan. Men Anna hade fått nog som byråkrat och när hela familjen befann sig i sommarhuset, i en by i nordöstra Skåne, bestämde de sig för att satsa på hennes nya karriär som smyckesdesigner.
– Att göra det skiftet i Stockholm hade blivit tufft. För att starta eget måste man frigöra ett ekonomiskt utrymme.
Efter att de sålt sin lägenhet fick de pengar över som gav dem utrymme att starta det nya, gemensamma bolaget Odenbäckgruppen AB. Både Anna och hennes man sade upp sig från sina prestigefulla jobb och flyttade till sommarhuset i Skåne. Det nya bolaget vilar på två ben: han är managementkonsult och hon är smyckesdesigner.
Innan flytten hann Anna ha sitt första vernissage på Historiska museet i Stockholm. I sin design är hon influerad av 1000-talet och har dels hämtat sin inspiration från utgrävda Vikingagravar och dels ur serien Vikings där en karaktär kallades för Sköldmö. Företaget fick namnet Shieldmaid och den första kollektionen döptes till Shields. Anna ser skölden som en stark symbol som symboliserar både skydd och styrka.
– På den tiden fanns det många starka kvinnor som drog iväg för att utforska och göra affärer. Jag blev fascinerad över att de vågade. Deras mod gav mig styrka. Kan de så kan jag! Jag har just påbörjat min resa; jag befinner mig på ett stort öppet hav och vet inte vad som kommer att möta mig – men jag är på väg och det är en fantastisk känsla.

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry

Föregående artikel

Han poppar upp på stan

Om författaren

Relaterat

KOMMENTERA MERA

DELAD GLÄDJE ÄR DUBBEL GLÄDJE!

X