Klätt och etikett

Oscar-Arrsjo_Starta & Driva ForetagNär man driver ett eget företag har man lyxen att själv välja klädkod, men i möten med kunder och leverantörer finns det ofta mer konventionella regler att förhålla sig till. Frågetecknen är många, och det kan vara lätt att göra fel. Starta & Driva Företag sökte svaren hos en av Sveriges främsta modeexperter, Oscar Arrsjö.

Anser du att Sverige har strikta klädkoder inom företagsvärlden?
– Inte alls. Strikta klädkoder förekommer bara inom ett fåtal branscher såsom bank- och finansvärlden samt hos advokatbyråerna. Avsaknaden av klädkoder är på gott och ont. Jag tycker att det är en god idé att som företagare sätta vissa riktlinjer för sina anställda att hålla sig inom klädmässigt, för att skapa en enhetligt bild av företaget utifrån sett. Beroende på önskad image kan det lika väl vara kostym och skjorta som jeans och sneakers.

Vilken typ av klädsel är passande om man ska träffa t.ex. en kund eller en leverantör i egenskap av företagare?
– Det varierar beroende på vilket företag du representerar och vilket syftet med mötet är. Om du jobbar som gitarrgrossist och har ett säljmöte hos en musikbutik eller om du som entreprenör inom finansiella tjänster ska hålla en presentation inför ett antal riskkapitalister blir rekommendationen förstås inte densamma. Ett säkert kort som dock funkar i de flesta sammanhang är kavaj, tunnstickad enfärgad tröja över en skjorta med de översta två knapparna uppknäppta matchat med ett par svarta eller otvättade smala jeans och skinnskor. Glöm inte en bröstnäsduk som sticker upp en till två centimeter ur bröstfickan och se till att dina skor är välputsade!

Vad kan man ha på sig om man vill vara mer bekväm, men ändå se någorlunda uppklädd ut?
– Allt handlar om helheten. Man behöver inte bära kostym för att vara välklädd. Om man inte trivs i kavaj är min rekommendation ett par smala mörkblå chinos, bruna skinnskor och ett brunt smalt bälte med diskret spänne samt en välstruken vit skjorta. Det är viktigt att passformen på plaggen inte är för slapp eller tight, och tänk på att frisyren spelar en avgörande roll för det intryck du ger. Addera en klocka med brunt läderarmband och en brun väska för full stilpoäng.

Vad är modetrenderna inför sommaren?
– Vitt från topp till tå, bikerstilen, urban safari och tropiska mönster är de fyra viktigaste trenderna denna sommar. Självklart hittar du sommarens trendigaste kläder på frontmen.com.

Oscar Arrsjö
Ålder: 36 år
Yrke: Modeexpert och grundare av webbshopen och stilportalen Frontmen
Tidigare: Startade Sveriges första modemagasin för män. Har verkat i navet av svenskt herrmode i tio år som stylist, chefredaktör och konceptskapare, och som modeexpert i TV6, TV4, SR och mängder av tidningar och magasin. Blivit utsedd till en av svenskt herrmodes 100 mäktigaste av modemagasinet King sex år på raken.
Aktuell som: Grundare av Frontmen och modeexpert i Nyhetsmorgon på lördagar på TV4.

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry

Nästa artikel

Mobilvett på jobbet

Om författaren

Relaterat

KOMMENTERA MERA

DELAD GLÄDJE ÄR DUBBEL GLÄDJE!

X