Friday, May 3, 2024
spot_img

Utvalt:

Nyckeln till ett lyckat generationsskifte 

I samarbete med verksamt.se År 2010 står familjeföretaget Kvistberga inför...

Carolina Lahbo – grundaren av Women in Business

Carolina Lahbo, grundaren av WiB, Women in Business berättar...

Britt-Inger Jonsson driver BitWeb24

Britt-Inger Jonsson som driver BitWeb24 bygger hemsidor. Här berättar...
HemSponsrat inläggAtt lyckas med ett...

Att lyckas med ett företag idag är verkligen ingen enmansgrej.

Sponsrat inlägg i samarbete med verksamt.se

Att våga be om hjälp kan vara hela skillnaden mellan ett framgångsrikt företag och konkurs. Eller det som gör att du överhuvudtaget vågar starta. På verksamt.se finns en tjänst som hjälper dig att hitta företagsrådgivare över hela landet – helt utan kostnad.

Ibland sägs det att goda råd är dyra, men inget kunde vara mer fel när det handlar om systemet med offentligt finansierade företagsrådgivare. Spridda över hela landet, från norr till söder, finns ett nätverk av kompetenta människor specialiserade på att ge stöd och vägledning till företagare. På myndigheternas gemensamma webbplats för företag, verksamt.se, finns tjänsten Hitta rådgivning och finansiering. Via den finner vi Adam Svensson som jobbar som affärsutvecklare på Science Park i Jönköpings län. Varje år möter han och hans kollegor omkring 800 företagsidéer, av väldigt olika slag.

Adam Svensson Foto: Science Park, Jönköpings län – Det är allt från hunddagis till avancerade appar, berättar han.

Precis som företagsidéerna är olika så är också behoven olika och behovet av hjälp varierar väldigt.

– En del behöver hjälp att lotsa sig igenom själva företagsregistreringen, en del vet inte vad moms är, en del vet inte vem kunden är och en del vet inte ens vad deras erbjudande är, konstaterar Adam och skrattar lätt. 

Men det finns inget dömande i skrattet. I stället vill han avdramatisera det här med att be om hjälp och uppmuntrar den som håller på att starta företag att ta kontakt tidigt.

– Jag och mina kollegor runt om i landet sitter på mycket kompetens, men framför allt på erfarenhet. Det kan vara bra att få hjälp att spegla sin idé, att se den utifrån olika perspektiv. Dessutom så är det helt riskfritt, det kostar ju ingenting. Och vi har tystnadsplikt.

Är det någon gång jag som företagare verkligen ska be om hjälp?

– Ja, så fort du lägger in en massa pengar i någonting. Om du ska odla tulpaner på balkongen och sälja på torget så behövs det inte. Det är inte mycket som kan gå fel. Men ska du skriva ett femårskontrakt på en lokal för att driva en taiwanesisk restaurang så är det en helt annan sak.

De offentliga rådgivarna är specialiserade på att ge stöd och vägledning till företagare och kan erbjuda en mängd fördelar som kan hjälpa till att främja företagets tillväxt och framgång. Att vara bollplank är en sådan sak, vilket kan vara nog så skönt, men ibland är det ju faktiskt pengar som behövs. Även då kan en företagsrådgivare vara till hjälp.

– Vi sitter inte på pengarna, men vi vet var man kan söka dem. För att kunna göra det måste du kunna beskriva dina idéer och tankar så att någon annan begriper dem – det kan vi hjälpa till med, förklarar Adam

Kan jag få hjälp att bedöma min affärsidé också? Få veta om den är bra eller dålig?

Adam skrattar igen, och skakar på huvudet.

– Den frågan får vi ofta… men vi svarar aldrig, det vore tjänstefel. Däremot vi kan se vad som kommer att krävas för att förverkliga idén.

Det finns idag cirka 1,2 miljoner företag i Sverige. De allra flesta av dem, drygt 96 procent, är små företag med färre än 10 anställda. I statistiken klumpas de ihop till en och samma, men tittar vi närmare på dem ser vi en stor variation. Medan vissa småföretagare är nöjda om de kan försörja sig själva på sina verksamheter, siktar andra mot stjärnorna redan från början. Det för oss till Kalmar Science Park där vi får en pratstund med Camilla Dopson som är kommunikationsansvarig. 

En science park är en samlingsplats där man jobbar för att främja innovation och samarbete mellan företag, akademiska institutioner och offentliga organisationer. Syftet är att driva teknologisk utveckling och ekonomisk tillväxt, en bild som Camilla bekräftar.

– Hos oss är det viktigt att din affärsidé är skalbar, att du har ambitioner att anställa och växa globalt, berättar hon. Företagsidén får också gärna ha en viss innovationshöjd och vi ställer krav på ett hållbart företagande. 

På Kalmar Science Park jobbar man alltså med snabbväxande, innovativa startup-bolag men också med etablerade företag och erbjuder tjänster och rådgivning i olika former för båda kategorierna.

Porträtt – Camilla
Camilla Dopson Foto: Albin Rylander

– Vi erbjuder program för startups, vi har en inkubator, föreläsningar, träffar och mycket coachning, säger Camilla. 

Just coachning är något hon dröjer sig kvar vid en stund, och vikten av att bolla sina tankar och idéer.

– Det är komplext att lyckas med sitt företagande, det är mycket som ska falla på plats.

Även nätverk är något Camilla gärna lyfter som viktigt. Den praktiska och konkreta hjälpen som rådgivarna kan bistå med är en sak, men de mjukare värdena i att ha kompetenta och motiverande människor omkring sig ska inte underskattas när det kommer till att utveckla sitt företag.

– Inte minst för det egna drivet. Att träffa andra och inspireras tror jag är jätteviktigt!

Oavsett om du är hudterapeut med salong i källaren eller driver en expansiv start-up så finns det alltså en rådgivare för just dig. Och att utnyttja den kostnadsfria hjälpen kan vara ett strategiskt viktigt beslut oavsett var på din företagsresa du befinner dig. En erfaren företagscoach kan erbjuda en utomstående och objektiv syn på din verksamhet, hjälpa dig att identifiera dina utmaningar men också sätta fingret på möjligheter som du kanske inte har tänkt på själv. 

Idag förändras världen snabbt på grund av ny teknologi, ökad global samverkan och ändrade samhällstrender. Det påverkar inte bara samhället i stort, utan också företagandet. Därför är det kanske viktigare än någonsin att be om hjälp för att hänga med i utvecklingen. Eller som Camilla uttrycker det:

– Att driva och lyckas med ett företag idag är verkligen ingen enmansgrej. Det handlar om teamwork.

Få hjälp att hitta en rådgivare nära dig på www.verksamt.se/hitta-radgivning

Camilla Dopsons 3 bästa tips:

  1. Våga nätverka för att få inspiration och utvecklas.
  2. Ge dig in i kontakter och möten förutsättningslöst för att se vad som händer. 
  3. Ta hjälp under hela ditt företagande, inte bara i starten!

Adam Svenssons 3 bästa tips:

  1. Ta hjälp så tidigt som möjligt!
  2. Ta absolut hjälp så fort du lägger in mycket pengar i någonting. 
  3. Beskriv dina idéer och tankar så att andra begriper dem.

- A word from our sponsors -

Most Popular

More from Author

Nyckeln till ett lyckat generationsskifte 

I samarbete med verksamt.se År 2010 står familjeföretaget Kvistberga inför ett vägskäl....

Carolina Lahbo – grundaren av Women in Business

Carolina Lahbo, grundaren av WiB, Women in Business berättar om varför...

Britt-Inger Jonsson driver BitWeb24

Britt-Inger Jonsson som driver BitWeb24 bygger hemsidor. Här berättar hon om...

Matilda Lorén – en av grundarna bakom Equine Academy

Tjugosjuåriga Matilda Lorén är en av grundarna bakom Equine Academy, en...
X
X