Thursday, June 20, 2024
spot_img

Utvalt:

Nyckeln till ett lyckat generationsskifte 

I samarbete med verksamt.se År 2010 står familjeföretaget Kvistberga inför...

Carolina Lahbo – grundaren av Women in Business

Carolina Lahbo, grundaren av WiB, Women in Business berättar...

Britt-Inger Jonsson driver BitWeb24

Britt-Inger Jonsson som driver BitWeb24 bygger hemsidor. Här berättar...
HemInspirationIntervjuYasmine Månsson grundade STHLMNYC-Agency...

Yasmine Månsson grundade STHLMNYC-Agency i New York

Yasmine Månsson är 26 år och driver en kommunikationsbyrå som heter STHLMNYC-Agency i New York tillsammans med sin partner Matilda Ivarsson. Här berättar hon hur det kommer sig att hon vågade ge sig ut i världen med sitt entreprenörskap och hon ger bra tips till andra som också vill nätverka sig till framgång.

Yasmine flyttade till NYC först när hon var 21 år, men har fått återvända hem i omgångar på grund av visum, pandemi och så vidare. Hon älskar att bygga relationer, både åt sig själv och åt andra. Genom att se människor, deras behov och möjligheter i det som känns ogörbart och att älska att bygga nätverk så kan man komma långt och då är NYC helt rätt plats, menar hon.

– Det är i alla fall vad jag intalar mig själv dom stunder då jag tvivlar på varför jag valt den staden i världen som har dom bästa kommunikationsbyråerna som finns.

Hur kommer det sig att du ville bo och verka i New York?

– Ända sen jag var liten har jag vetat att jag velat bo i USA.  Jag har bott i både LA och New York och jag älskar båda städerna men nu när jag bygger en kommunikationsbyrå så känns NYC mer självklart. Manhattan är som att ha hela världen samlad på en och samma plats. Alla är i samma rytm på något sätt vilket gör att man stretchar sig själv lite mer hela tiden.

Man blir skarp och redo när man bor där. Det är inte för alla och alla kanske inte mår bra av det här tempot men för henne är det där eller inte alls.

– För dom som har bott i LA så vet man att det är ett helt annat tempo och allt och alla är spridda på mycket större olika ytor.

Vad skiljer det sig mot att vara i Stockholm och leva och verka?

– Stockholm är min hemstad som jag älskar men Stockholm är mindre, långsammare och mer stabilt. När jag är hemma så har jag märkt att jag inte svarar fullt ärligt på frågor om vad jag har för planer och drömmar med mitt liv.

Enligt Yasmines erfarenheter finns det alltid någon som kommer att säga att man ”ska sitta i båten” eller ”vara lite realistisk” och sådant kanske är sagt i välmening men det där släcker människor, anser hon.

För tre år sedan började Yasmine prata med en kille på en uteservering på Upper West där hon bor och han satt med sin dator och jobbade. Han gick på ett fint universitet och några minuter in i samtalet sa han att han drömde om att bli president i framtiden. Hade han sagt det i Sverige hade man avfärdat honom som galen. Får man inte prata eller vara sprudlande om det man brinner för i rädslan att uppfattas som gränslös eller verklighetsfrånvänd så slocknar man och det har ingen råd med.

– Vi har en trygghet i Sverige som är otroligt unik och att fått växa upp i den gör att man skiljer sig från många andra i min ålder som är här. Vi svenskar som bor här har en grundinställning om att allt ordnar sig för det gör det ju oftast i Sverige och det gör att vi håller oss mer lugna tror jag, säger Yasmine.

Tyvärr ordnar sig inte allt här, tvärtom men den där panikstressiga inställningen när det gungar har vi lite mindre av, tillägger hon.

– Bara faktumet att vi kan åka hem om vi skulle behöva gör att man har det där lilla extra lugnet i sig som tar en igenom alla kaossituationer som uppstår precis hela tiden här.

Vad utmanar dig där du är just nu och hur löser du det?

– Det är olika saker men som jag nämnde så blir man väldigt medveten om hur väl fungerande Sverige är och hur otroligt många saker som man tog för givet är sådant som man måste kriga för här.

NYC erbjuder fantastiska möjligheter men priset är högt för USA har i stort sett noll skyddsnät så utmaningen är att försöka bygga ett liv här där man har råd att falla utan att det innebär slutet, är något som hon vill passa på att lyfta fram.

– Haha, det låter kanske dramatiskt men stabilitet och trygghet innefattar en helt annan prestation här jämfört med i Sverige.

För att ha ett bra liv krävs toppförsäkringar, tryggt boende och för att ha råd med det behöver du jobba väldigt hårt.

– Här kan en hel vecka gå ”bra” och sen börjar man känna att man har lite ont i ryggen efter ett träningspass och då tänker man inte ”ok det där är nog ingen fara, jag bokar en naprapat”. Utan då kan tankarna dra iväg om att man kanske skulle behöva röntgas, det kanske kräver behandling och kanske även en liten operation. Det kan även innebära att man behöver vara hemma från jobbet och då är det kört om man inte har en bra försäkring. Sjukvård och sjukskrivningar och sånt som vi upplever som ”vilken tur att det inte var värre” kan innebära att man förlorar allt här. Sådana orostankar hade man kanske kunna leva utan.

Du är nyfiken och ställer frågor och på så vis lär känna människor, vad ger det dig för fördelar i livet – och i ditt företagande?

– Jag skulle säga alla typer av fördelar, att vara nyfiken är enligt mig det absolut viktigaste i livet. Det är så vi lär oss att förstå varandra men också oss själva. Har man dessutom som jag valt att jobba med marknadsföring, kommunikation osv så är det avgörande att man hela tiden är nyfiken för att kunna agera snabbt i rätt riktning, säger Yasmine entusiastiskt.

I Sverige är det lite fult att fråga för mycket och ingen vet vad någon tjänar eller röstar på. I NYC är det ofta det första som nämns. I NYC är det kulturellt konstigt om man inte ställer frågor till skillnad från Sverige där det är fint att vara så lite nyfiken som möjligt. Ett bra exempel är hur stor fixering man har i Sverige på människors CV när dom söker jobb. Är CV lite felstavat eller på något sätt inte ser ut som det ”bör” så är det kört medan här har man ett stort fokus och nyfikenhet på individen bakom CV.

– Den nyfikenheten leder till att man ser människors styrkor snabbare och inte slarvar bort kompententa personer p.g.a. någon felformulering i ett CV.

Hade vi varit mer nyfikna på varandra och inte kört fast i hur man bör vara eller ska vara så hade vi inte haft en massa svenskar med annan etnisk bakgrund med expertkompetens som kör taxi fast dom egentligen hade kunnat jobbat på IVA med kirurgi eller med vad deras kompetens egentligen avser.

Det är genom nyfikenhet som hon har lärt sig typ allt hon kan. Människor älskar att få dela med sig av deras kunskap och erfarenheter så varför inte bara fråga. Everybody wins, tipsar Yasmine om.

– Min nyfikenhet har lett mig till fantastiska möten, möjligheter, otroliga upplevelser och vänner för livet.

Har du någon mentor och vad vill du tacka denne för?

– Jag har faktiskt flera mentorer och jag har dom att tacka för allt men en av dem har betytt särskilt mycket för mig under åren i NYC och det är en kvinna som heter Angelina Jolin.

Angelina är från Sverige men bor växelvis mellan NYC och Stockholm och det har varit så otroligt fint att få ha henne vid sin sida menar Yasmine. Angelina jobbar även hon med PR och marknadsföring och hon är en otrolig inspiration för henne.

– Min mentor är en mästare på att bygga broar mellan människor och företag och dom flesta människor tänker alltid what’s in it for me, vilket är okej men hon tänker inte så. Hon tillhör den sorten som gläds genuint över att kunna bana väg för andra.

Om alla etablerade seniora entreprenörer därute skulle lita på att det faktiskt lönar sig att vara som Angelina. Att vara generös med kontakter, öppna dörrar för yngre förmågor, stötta med mera så kan Yasmine säga att det gör det, för det är därför Angelina känner precis alla i NYC.

– You give, you get!

Vad kan du ge för tips till andra som också skulle vilja våga ta sig ut i världen med sitt entreprenörskap?

– Om du har en inre längtan och du inte kan sluta tänka på det – go for it! Två tydliga tänk som hjälp mig är att ha tillit till min egen förmåga, att jag utgår från att det mesta går att lösa och att bli sams med tanken av att man misslyckas ibland.

Tanken av att misslyckas är jobbig och obekväm för alla, men det fina är att misslyckade ger oss en kompass som säger att vi måste testa en annan väg. Misslyckanden leder till kunskap och ritar ut rätt riktning, avslutar Yasmine.

- A word from our sponsors -

Most Popular

More from Author

Nyckeln till ett lyckat generationsskifte 

I samarbete med verksamt.se År 2010 står familjeföretaget Kvistberga inför ett vägskäl....

Carolina Lahbo – grundaren av Women in Business

Carolina Lahbo, grundaren av WiB, Women in Business berättar om varför...

Britt-Inger Jonsson driver BitWeb24

Britt-Inger Jonsson som driver BitWeb24 bygger hemsidor. Här berättar hon om...

Matilda Lorén – en av grundarna bakom Equine Academy

Tjugosjuåriga Matilda Lorén är en av grundarna bakom Equine Academy, en...
X
X