Saturday, July 13, 2024
spot_img

Utvalt:

Claes Mårtén satsar stort på sin app Hummy

Claes Mårtén är entreprenören som satsar stort på sin...

Nyckeln till ett lyckat generationsskifte 

I samarbete med verksamt.se År 2010 står familjeföretaget Kvistberga inför...

Carolina Lahbo – grundaren av Women in Business

Carolina Lahbo, grundaren av WiB, Women in Business berättar...
HemEkonomiFinansieringBehöver ni ett företagslån?...

Behöver ni ett företagslån? Svara på de här 5 frågorna först

Ett företagslån kan hjälpa ett nystartat företag utvecklas och nå nästa nivå av tillväxt. Men att ta lån kräver en hel del planering och insikt i verksamheten. Här är 5 frågeställningar som hjälper er på vägen.

De flesta små- och medelstora företag behöver ta in extern finansiering någon gång under sin resa. Historiskt sett har det tyvärr varit krångligt eller till och med omöjligt att få tillgång till företagslån – inte minst för nystartade verksamheter med kort kredithistorik.

Idag är spelplanen förändrad. I takt med teknikens framfart finns det modernare aktörer som erbjuder flexibla lån till företag som kan visa upp minst 3-6 månader av intäkter. Det här ger fler entreprenörer möjligheten att förverkliga sina tillväxtplaner.

Men att ta företagslån innebär samtidigt ett stort ansvar. Oavsett om ni lånar pengar för att växa och investera eller behöver täcka kortsiktigt likviditetsbehov gäller det att analysera beslutet noga. Ställ er följande frågor för att lyckas med ert företagslån.

1. Varför behöver jag ett företagslån?

Som nystartat företag har ni sannolikt små marginaler, så planera gärna in finansieringen utifrån verksamhetens långsiktiga tillväxtmål. Ett tydligt ändamål ökar inte bara chanserna för att långivaren beviljar lånet – det hjälper er också att bestämma en rimlig lånesumma och återbetalningsplan. 

Företagslån kan man ta för en rad olika behov. Det kan handla om större satsningar som inköp av maskineri eller en investering i nya kontorslokaler. Ett tillskott i kassan kan också behövas mer kortsiktigt, exempelvis för att köpa in lager eller ta in nya kunder.

Idag är spelplanen förändrad. I takt med teknikens framfart finns det modernare aktörer som erbjuder flexibla lån till företag som kan visa upp minst 3–6 månader av intäkter. Det här ger fler entreprenörer möjligheten att förverkliga sina tillväxtplaner.

2. Är tajmingen rätt för företagslån?

Den tidiga uppstartsfasen kan vara ett frestande tillfälle att ansöka om lån. Men det kan ofta löna sig att avvakta tills företaget har mognat lite. Dessutom ökar ni chanserna att få förmånliga villkor när ni kan visa upp stabila intäkter. Om ni behöver frigöra likviditet på direkten så kan det vara bättre att vända sig till fakturafinansiering istället såsom fakturaköp och fakturabelåning.

Tyvärr begår en del företag misstaget att ta lån först när behovet av pengar har blivit akut. Det är ett tecken på bristfällig planering – och riskerar att skada verksamheten. Genom att ligga steget före i planeringen kan ni uppnå optimal tajming för ert lån.

3. Är villkoren för lånet rimliga?

Utbudet av företagsfinansiering växer snabbt med många olika marknadsaktörer. Var noga med att ni förstår totalkostnaden för företagslånet (utöver räntor och avgifter) och undvik att låsa in er i fasta eller dolda kostnader. Genom att vända er till en flexibel och transparent aktör minskar ni risken för tråkiga överraskningar, och kan justera lånet enligt era behov.

4. Är kassaflödet i ordning?

Ett sunt kassaflöde är en viktig förutsättning när man tar lån. Planera er likviditet noga och fråga er om ni har stabila intäkter för att täcka återkommande avgifter och amorteringar. Det kan också vara lönt att scenarioplanera er likviditet så att ni står rustade till exempel mot uteblivna ordrar, sena betalningar, mm.

5. Kommer företagslånet att gynna företaget i längden?

Ett företagslån ska gärna bidra till högre intäkter eller lönsamhet i företaget, på kort eller lång sikt. En bra åtgärd är att jämföra er förväntade avkastning på lånet mot dess räntekostnader och avgifter. Det finns många gratis kalkylmallar på internet. Till slut är det ni som känner ert företag och era behov bäst, så glöm inte att lita på magkänslan!

Med hjälp av smart teknik och personlig service kan även unga företag med kort kredithistorik säkra ett flexibelt företagslån. Vill ni betala tillbaka lånet tidigare än tänkt kostar det inget extra.

Företagslån med flexibla villkor
I december 2021 blev finansieringstjänsten Capcito en del av företagsplattformen Fortnox, och tillsammans har de stärkt sitt erbjudande inom företagsfinansiering. Capcito erbjuder ett flexibelt företagslån på upp till 2 miljoner – utan fasta eller dolda avgifter.

“Vårt schyssta företagslån ger företagare ett smidigt sätt att säkra kassan när behovet uppstår. Genom att koppla er bokföring mot Capcito har ni alltid ett skräddarsytt låneerbjudande till hands, utan att ni binder upp er till något,” säger Jesper Engman, Head of Credit på Capcito.

Med hjälp av smart teknik och personlig service kan även unga företag med kort kredithistorik säkra ett flexibelt företagslån. Vill ni betala tillbaka lånet tidigare än tänkt kostar det inget extra. Dessutom ingår automatisk bokföring vilket sparar tid och möda. Ansök enkelt med BankID och få ett schysst erbjudande på minuter.

Finansiering via Fortnox och Capcito
Sedan december 2021 är Capcito en del av Fortnox. Tillsammans har de stärkt sitt erbjudande inom finansiering med tjänsterna fakturaköp, fakturabelåning och företagslån. Som kund kan du få en kreditbedömning som baseras på din aktuella bokföring och bankuppgifter, istället för tidigare års bokslut. Det här resulterar i ett bättre erbjudande och snabb utbetalning, anpassat utifrån din situation och dina behov.

- A word from our sponsors -

Most Popular

More from Author

Claes Mårtén satsar stort på sin app Hummy

Claes Mårtén är entreprenören som satsar stort på sin app Hummy,...

Nyckeln till ett lyckat generationsskifte 

I samarbete med verksamt.se År 2010 står familjeföretaget Kvistberga inför ett vägskäl....

Carolina Lahbo – grundaren av Women in Business

Carolina Lahbo, grundaren av WiB, Women in Business berättar om varför...

Britt-Inger Jonsson driver BitWeb24

Britt-Inger Jonsson som driver BitWeb24 bygger hemsidor. Här berättar hon om...
X
X