Wednesday, December 6, 2023
spot_img

Utvalt:

Therese Olsson VD för Venture Cup Sverige.

Therese Olsson, är VD för Venture Cup Sverige. Det...

Linn Mayer grundare av Klinikum

Linn Mayer driver ett företag inom sjukvård och hälsa...

Gokind grundare Gustaf Anselmsson

Gokind grundades av två kognitionsvetare från Linköpings Universitet, Hjalmar...
HemInspirationIntervjuIsak Melin - Den...

Isak Melin – Den personliga tränaren som lär oss att äta mat rätt

Isak Melin startade eget med målet att hjälpa andra att ta tag i sin hälsa genom personlig träning och kostrådgivning. Han är en utbildad kock som fastnade på diverse lagerjobb efter gymnasiet tills att han bestämde sig för att starta eget, men vägen dit var inte självklar.

Jag kunde fram tills det att jag faktiskt startade mitt egna inte se mig själv som egenföretagare. Det kändes som att det var så mycket som kunde gå fel, och att det blev på tok för mycket ansvar på en och samma gång. Såhär i efterhand så ångrar jag att jag inte tog steget tidigare, vilket kanske hade kunde räddat några av de år där varje dag var en kamp att ta sig ur sängen för att fortsätta livet. Det kan låta hårt, men det var min verklighet då och därför rekommenderar jag oftast alla som har en dröm om att starta eget, och inte riktigt hittar en arbetsplats som man trivs på, att våga satsa med möjligheten att skapa ett liv där man istället börjar se fram emot varje ny dag!

Från början så handlade det mest om att Isak var trött på att ha söndagsångest, där han visste att han dagen därpå skulle återvända till en arbetsplats som han inte trivdes på, eller blev uppskattad för de extra ansträngningar som han upplevde att han då gjorde.

– Frågan ”hur ska jag lyckas skapa en verksamhet som jag kan försörja mig på”, ekade tills det att det vände till ”varför skulle jag inte kunna bygga upp en verksamhet som jag kan livnära mig på?”. En bra tankeställare som jag ofta applicerar i livet numera i olika sammanhang, att fokusera på möjligheterna istället för hinder som man kan springa på. Brukar oftast dra ett parallellt exempel för andra som har svårt att få tummen ur, att man kan bli påkörd trots att man går på övergångsstället, med det sagt så kan saker skita sig i livet även om man väljer den säkra vägen före den osäkra, och då kan man lika gärna satsa på en ”större pott”.

Det kan låta hårt, men det var min verklighet då och därför rekommenderar jag oftast alla som har en dröm om att starta eget, och inte riktigt hittar en arbetsplats som man trivs på, att våga satsa med möjligheten att skapa ett liv där man istället börjar se fram emot varje ny dag!

– Sen var det rent praktiskt inte så svårt att läsa sig till hur man gick tillväga för att starta igång en verksamhet. Dock så kände jag mig inte säker på bokföringsbiten, och anlitade en revisor redan första dagen som jag registrerade min enskilda verksamhet, för att istället kunna fokusera på det jag var bra på som också skulle vara det som betalade min lön, snarare än att spara in några kronor på något som bara hade tagit onödig energi från mig.

Isak har alltid velat lämna som många fotspår som möjligt efter sig.

– Det finns ett väletablerat uttryck som nog många är bekanta med, som säger ”Everybody wants to live forever” vilket säkerligen inte alla känner igen sig i, och ett sätt att bli ”odödlig” på är att skriva en bok blev jag intalad av en god vän.

Vad för bok som han ville skriva blev däremot inte uppenbart förrän 2019, när han efter ett flertal gånger fått frågan från följare på instagram när han tänkte släppa en kokbok. Till en början så tänkte han.

– Varför ska jag släppa en bok, som senare vände till varför ska jag inte släppa en bok, eller rättare sagt vad har jag att förlora på det?

Som utbildad kock på gymnasienivå har han länge har varit fascinerad över att laga mat med lite mer eftertänksamhet när det kommer till innehållet, så var det ganska självklart för Isak att skriva en kokbok där man även kan påverka sin hälsa till det bättre.

– Dock så ville jag även göra något som ingen annan tidigare har gjort, och skapade därför en bok bestående av recept som i princip innehåller precis lika mycket i energiinnehåll/näringsämnen, så oavsett om man skulle välja att äta morotskaka eller lasagne från boken, så kommer man att få i sig precis lika mycket kolhydrater, protein och fett.

– Sen har uttrycket ”portion” alltid varit ett luddigt uttryck då det i min värld snarare baseras på ens energibehov än hur mätt man vill bli, samt hur många måltider man som unik individ känner sig bekväm i att äta per dag.

– Därför hjälper jag även brukaren av min kokbok att definiera sin egna ”portionsstorlek” och hur man med hjälp av denna kan använda kokboken som ett kostschema om så önskas, där man kan nå både sin visuella, liksom hälsosamma målsättning, samtidigt som man äter gott.

Därav fick boken namnet ”Mat Rätt” som handlar om rätt mat, baserat på mat som man både får ut desto mer kvalitet av, men som också hjälper en att nå en specifik målsättning samtidigt som att lusten får sin dos.

– Många glömmer bort att hälsa handlar lika mycket om psykisk hälsa som fysisk, vilket innebär att det också är lika viktigt att man ser fram emot maten man ska äta.

När första vågen av Covid-19 kom så var Isak aktiv som ”online coach” och jobbade med klienter online genom att tillgodose dessa med kost- samt träningslösningar och regelbundna avstämningar. Till en början så var han rädd att folk skulle behöva se över sina utgifter när alla inte fick behålla sina jobb, men faktum var att många istället fick desto mer tid över och ville helt plötsligt börja fokusera desto mer på sin hälsa.

– Jag märkte dock att jag ändå hade väldigt mycket tid över, och såg det som ett ypperligt tillfälle att faktiskt komma igång med att skriva min bok. Detta i kombination med en annan tankeställare som jag brukar intala mig själv och min omgivning, att det egentligen inte finns något som heter ”rätt tillfälle”, utan att det snarare är ett mentalt tillstånd där man slutar skjuta på saker som man egentligen vill/borde göra, och bara tar steget. Jag vet att det för många är lättare sagt än gjort, vilket även tidigare involverade mig, men som jag tidigare nämnde, det värsta som man i slutändan kan behöva göra är att dö nyfiken. Nyfiken på hur livet hade kunnat sett ut om man hade fattat vissa beslut annorlunda.

Jag minns det som igår när han kollade på mig nästan lite smått irriterad och frågade vad jag menade, vilket jag egentligen förstod varför i efterhand haha.

Hur kommer det sig att du började tillverka korv?
– Det började egentligen med att jag till slut tröttnade på att vända på korvpaket i mataffärerna utan att någonsin hitta någon med ett schysst näringsinnehåll, då korv inte är känt för att vara ett optimalt livsmedel ur ett näringsperspektiv. Fick därför för mig om att jag skulle ge mig på att göra en egen sådan för eget hemmabruk, men fick till slut konstatera att det var för mycket jobb bakom det, och att det var krångligare än vad jag trodde.

2 veckor senare så blev Isak anlitad av Marcus Karlsson (VD på charkuteriet Härryda Karlsson), som behövde hjälp med att komma igång med träningen. Varpå Isak redan första passet ställde frågan om han aldrig hade funderat på att ta fram en bra korv

– Jag minns det som igår när han kollade på mig nästan lite smått irriterad och frågade vad jag menade, vilket jag egentligen förstod varför i efterhand haha. Förklarade mig såklart att jag menade en korv som även skulle kunna attrahera den lite mer hälsomedvetna målgruppen, som annars håller sig undan från korv. Det ena ledde till det andra och till slut så hade vi fått ihop en korv med ett schysst näringsinnehåll, efter mina krav på innehållet och Härryda Karlsson’s över 100 års erfarenhet av att göra goda korvar. Dock fick det vänta ytterligare 3 år innan vi (jag) försökte att få ut den på marknaden.

Korv av Mat Rätt är den första och enda fettsnåla korven på marknaden med ett högt proteininnehåll.

Vad är den största utmaningen?
– Den största utmaningen skulle jag vilja påstå är att inte fastna i framtida steg, som gör att man glömmer bort/ inte är närvarande i nuet. Att man fokuserar för mycket på vart man ska/ vill ta sig och därför inte kan glädjas åt det det man redan har.

Vad är det bästa med att vara företagare?
– Att man oftast får ligga som man bäddar, med vissa undantag självklart. Att man har alla möjligheter att påverka sitt egna utfall, om man väljer att se dessa.

Hur ser framtidsplanerna ut?
– Jag tänker ofta på ett av rapp gruppen Snook’s albumsnamn när jag får den frågan  ”Jag vet inte vart jag ska, men jag ska komma dit”. Lite så som jag själv ser på mina framtidsambitioner. Jag har egentligen ingen konkret långsiktig målsättning, mer än att jag alltid kommer att göra mitt bästa för att få fler att må bättre och uppskatta sina liv, och slutar jag att känna mig inspirerad av det tillvägagångssätt som jag är aktiv med för stunden, så kommer jag utan att tveka att byta spår. (”Change the plan, not the goal”)

I min mening är det viktigt att aldrig känna sig nöjd, men att man däremot känner sig stolt över sina prestationer och uppmuntrar sina framsteg, oavsett om saker och ting blir som man har tänkt sig eller inte.

– Den starkaste av alla drivkrafter har jag lärt mig är att känna sig inspirerad i sitt jobb, och att det är utmaningarna, som leder till utveckling, som vanligtvis är det som står för motivationen. Vet man inte varför man gör det man gör, så kommer man till slut inte längre att känna sig inspirerad, och utan inspiration så kommer också motivationen att försvinna. Det är därför viktigt att ens ”Varför” alltid går före ens ”Vad” och ”Hur”. Ens varför går också att översätta till syfte, något vi alla vill känna att man har med sitt liv, och som inte bör förväxlas med prestation då det inte handlar om vem som hinner med mest saker i sitt liv. Ett syfte kan vara en dröm, stor som liten, som man går och längtar efter, eller likväl en dröm som till slut blir ett mål, och som fortsättningsvis blir till nya kanske större mål successivt. I min mening är det viktigt att aldrig känna sig nöjd, men att man däremot känner sig stolt över sina prestationer och uppmuntrar sina framsteg, oavsett om saker och ting blir som man har tänkt sig eller inte. Det handlar inte om att man inte har ett bra liv för att man inte känner sig nöjd, utan snarare att ens liv troligtvis som en bonus kan bli lite bättre ändå hela tiden. Men som sagt så är det mer min åsikt än en universell sanning.

Vad är ditt bästa tips till andra som drömmer om sin egen entreprenörsresa?
– Att försöka ställa sig själv frågan om det känns läskigt att ta steget, vad det värsta som kan hända är om det inte blir som man tänkt sig. Då jag själv vanligtvis inte kan komma på något livshotande scenario som hindrar mig så brukar det vara den övertygelse jag behöver för att enklare fatta vissa beslut. Ett annat tips är också att tro på sig själv och att man oftast har lika stora möjligheter att lyckas som alla andra. Som Arnold Schwarzenegger en gång sa ”Allt här i livet anses vara omöjligt, fram tills det att någon faktiskt gör det!”, något som ofta inger mig hopp om att man inte kan drömma för stort, utan att det i slutändan bara handlar om att ha tålamod, att tro på sig själv och att alltid göra sitt bästa. Strävar man alltid efter det som anses vara omöjligt, så kommer man oavsett hur det går alltid att nå så långt som faktiskt är möjligt!

- A word from our sponsors -

Most Popular

More from Author

Therese Olsson VD för Venture Cup Sverige.

Therese Olsson, är VD för Venture Cup Sverige. Det är en ideell...

Linn Mayer grundare av Klinikum

Linn Mayer driver ett företag inom sjukvård och hälsa som heter...

Gokind grundare Gustaf Anselmsson

Gokind grundades av två kognitionsvetare från Linköpings Universitet, Hjalmar Norell och...

Att lyckas med ett företag idag är verkligen ingen enmansgrej.

Sponsrat inlägg i samarbete med verksamt.se Att våga be om hjälp kan...
X
X