Thursday, November 30, 2023
spot_img

Utvalt:

Therese Olsson VD för Venture Cup Sverige.

Therese Olsson, är VD för Venture Cup Sverige. Det...

Linn Mayer grundare av Klinikum

Linn Mayer driver ett företag inom sjukvård och hälsa...

Gokind grundare Gustaf Anselmsson

Gokind grundades av två kognitionsvetare från Linköpings Universitet, Hjalmar...
HemEntreprenörskapSju tips för coworking 

Sju tips för coworking 

Utbudet av coworking-platser är stort och intresset växande. Men vad ska man som liten företagare tänka på? Här får du tips. 

För småföretagare är arbetstider inget som är hugget i sten. Detsamma gäller var man arbetar. Hantverkare eller konsult, sannolikheten är stor att du behöver ha en flexibel inställning till var du jobbar.

Under pandemin och rekommendationerna om hemarbete satt arbetsplatsen i fokus i och med att otaliga anställda har behövt arbeta på distans. Plötsligt är begrepp som hybridkontor, hemarbete och framtidens kontor på allas läppar. En trend som blir allt starkare i det kölvattnet är coworking.

Coworking växande trend

I en stor granskning i tidningen Företagaren framgår att det finns över 100 kontor runt om i Sverige som erbjuder coworking-möjligheter. För uthyrare och fastighetsbolag är det ett begrepp som används för att locka nya hyresgäster. Vad som ingår i ett coworking-erbjudande varierar. Priser, service, villkor och flexibilitet kan skilja sig rejält mellan olika anläggningar.

Du som funderar på att hyra plats i ett coworking-ställe gör klokt i att granska några olika kontorslösningar innan du skriver under hyreskontraktet. Det handlar både om hårda faktorer som villkor och kostnader som mjuka faktorer som gemensamma frukostar, afterwork och stämningen på platsen. 

Olika villkor att hålla reda på 

I Företagarens granskning av de olika alternativen visar det sig att de billigaste medlemskapen ofta kallas flex eller lounge. De innebär att du har tillgång till lokalen men ingen fast plats. Du får helt enkelt slå dig ner vid en ledig plats vid ett bord eller i en soffa – och när arbetsdagen är slut tar du med dig alla dina tillhörigheter hem. Snittpriset på ett flexibelt coworking-medlemskap ligger på 2 980 kronor per månad plus moms. 

Ett alternativ för den som vill ha samma plats varje dag är att teckna ett medlemskap som inkluderar ett privat skrivbord i kontorslandskap och tillhörande skåp (dock inget eget rum). Här ligger snittpriset på 4 120 kronor/månad plus moms, enligt Företagarens granskning. 

Storstäder dyrast 

Granskningen visar också att priserna skiljer sig åt mellan olika platser i Sverige. Storstäderna är generellt sett dyrast. Ett kontor i centrala Stockholm som erbjuder coworking kostar i snitt 4 500 kronor i månaden. I förorterna till huvudstaden sjunker priset till 2 600 kronor i snitt. I centrala Göteborg ligger snittpriset på 2 900 kronor och i Malmö 2 150 kronor. Kontorspriserna speglar fastighetsmarknaden och den som väljer ett coworking-kontor utanför storstäderna erbjuds ett betydligt lägre pris.

Flera uthyrare erbjuder medlemskap som ger tillgång till kontor på flera olika platser. Ett medlemskap hos Boden Business Park inkluderar möjligheten att använda kontor hos Piteå Science Park och The Great Northern i Skellefteå. Den som blir medlem hos Convendum har tillgång till ett 10-tal olika adresser i Stockholm, ett kontor i Göteborg plus Palma de Mallorca (öppnar 2022). Samma sak gäller den som tecknar ett medlemskap hos A Working Lab, som erbjuder coworking i universitetsmiljöer i Stockholm, Göteborg och Umeå.

Sju tips för coworking 

  1. Känn på alternativen 

Välj ut några coworking-kontor som du tycker ligger bra till för din verksamhet. Boka in besök och granska om miljön stämmer överens med dina behov. Flera uthyrare erbjuder möjlighet att köpa ett dagspass – ett bra sätt att testa några olika kontor innan du bestämmer dig.

  1. Granska erbjudandet

Vad är viktigt för dig? Behöver du frukost? Är det viktigt med obegränsad tillgång till konferensrum? Det finns till och med coworking-kontor med eget gym. De flesta medlemskap innebär att du måste ta med dig dina tillhörigheter när arbetsdagen är över, men det kan finnas möjlighet att hyra förvaringsskåp mot en extra kostnad.

  1. Välj flexibilitet

Livet som företagare bjuder på snabba förändringar. Till skillnad från vanliga hyresavtal är uppsägningstiden på coworking-kontor betydligt kortare, ofta några få månader. Om du är villig att teckna ett längre avtal erbjuder vissa uthyrare rabatt. Granska också avtalsvillkoren för hyreshöjningar.

  1. Nätverk av kontor

Om du har verksamhet på flera platser runt om i landet kan det löna sig att välja en uthyrare som har kontor på ett flertal orter.

  1. Heltid eller deltid

De flesta medlemskap erbjuder tillgång till coworking-kontoret 24/7. Om du bara behöver en arbetsplats under begränsade tider kan det löna sig att köpa ett klippkort eller någon form av begränsat medlemskap.

  1. Tillval

Coworking innebär att du delar utrymme med andra människor. Om du ibland har behov av att arbeta ostört är det en god idé att granska lokalens utbud av tysta rum, telefonrum samt möjligheter att hyra konferensrum.

  1. Science parks

Det finns ett flertal så kallade science parks runt hela landet som drivs av kommuner och regioner. Det är anläggningar som erbjuder nystartade företag en plats att utvecklas. Den som uppfyller kraven kan ofta få tillgång till kontorsutrymmen till mycket fördelaktig hyra.

 

Läs hela granskningen i tidningen Företagaren: 

https://www.foretagarna.se/foretagaren/2021/oktober/coworking/

 

Vad är coworking?

Coworking innebär att du delar kontor med flera andra företag och organisationer – en trend som många tror kommer att utvecklas starkt när allt fler upptäcker att de kanske inte behöver gå till kontoret varje dag. Med hjälp av tekniska lösningar kan många driva sina verksamheter från hemmet, på resa eller från ett coworking-kontor.

 

- A word from our sponsors -

Most Popular

More from Author

Therese Olsson VD för Venture Cup Sverige.

Therese Olsson, är VD för Venture Cup Sverige. Det är en ideell...

Linn Mayer grundare av Klinikum

Linn Mayer driver ett företag inom sjukvård och hälsa som heter...

Gokind grundare Gustaf Anselmsson

Gokind grundades av två kognitionsvetare från Linköpings Universitet, Hjalmar Norell och...

Att lyckas med ett företag idag är verkligen ingen enmansgrej.

Sponsrat inlägg i samarbete med verksamt.se Att våga be om hjälp kan...
X
X