Tuesday, June 18, 2024
spot_img

Utvalt:

Nyckeln till ett lyckat generationsskifte 

I samarbete med verksamt.se År 2010 står familjeföretaget Kvistberga inför...

Carolina Lahbo – grundaren av Women in Business

Carolina Lahbo, grundaren av WiB, Women in Business berättar...

Britt-Inger Jonsson driver BitWeb24

Britt-Inger Jonsson som driver BitWeb24 bygger hemsidor. Här berättar...
HemEntreprenörskapLeif Hejdenberg - med...

Leif Hejdenberg – med ett team som vill göra skillnad i samhället

Leif Hejdenberg, med ett team som vill göra skillnad i samhället, driver föreningen Next Generation Leadership. Föreningen samarbetar med kommuner som väljer The Coaching for Communties Programme. Programmet är en modern form av ledarskapsträning och där unga får möjlighet att hitta sin egen inre kompass och som inkluderar lokalsamhället. Här berättar han hur han kom in på företagande och varför det är viktigt att entreprenörer också kliver in och bidrar till samhällsutveckling.

Leif lockades till företagandet för att kunna få friheten att följa sitt hjärta. Genom åren har han fått mer självförtroende kring vem han är och vad han kan prestera. Han har funderat länge på i vilken form och kallar sig ”slow starter”.

–  Entreprenörskap för mig innebär att jag kan vara mig själv helt och fullt, jag själv är ansvarig för det jag gör, det jag kommunicerar och för mina kundrelationer. Det attraherar mig. Det kan vara obekvämt men jag gillar att vara i det obekväma. Jag har aldrig varit en förvaltare och är inte intresserad av tryggheten som en fast anställning. Det finns så mycket som behöver bli gjort som inte händer i befintliga anställningar.

När Leif tidigare varit anställd kunde han inte vara riktigt äkta och sig själv som han kan nu. Att inte kunna vara autentisk skavde och det kändes till slut helt naturligt att välja en väg bort från en traditionell anställning.

–     Hade jag varit modigare hade jag kanske startat mycket tidigare. Samtidigt sker saker när det behöver ske. En del är entreprenörer blommar ut när de är sexton år, eller kanske ännu tidigare, men jag har behövt min tid och förberett mig på olika sätt. Jag har jobbat i flera år för olika ungdomsprojekt, tränat och utvecklat min pedagogik och gått många kurser i kommunikation och ledarskap. 

Hitta ditt varför

Det ger enligt Leif en bra grund att vi besvarar frågan ”why”? Varför gör vi det vi gör? Hans eget svar har blivit allt tydligare för honom, den senaste tiden. Flera människor i hans nätverk har fattat vad han ska göra för länge sedan.

–   Ofta har vårt nätverk och våra vänner förstått långt tidigare vilka styrkor man har och så var det för mig också.

För honom är det viktigt att han får känna att han är med och får bidra i ett större sammanhang. Att göra skillnad. Nyckelordet är det engelska ”contribution”. Han har jobbat för unga och andra som också arbetar med unga på något plan i flera år.

–   Vi startar nu föreningen för att bidra till de unga i kommunerna runt om i landet. Vårt uppdrag är att bygga en hållbar organisation som samarbetar med kommunerna. Förutom de unga som deltar, gagnar det yrkesmänniskor i kommunen, även det lokala näringslivet, ideella föreningar och de innevånare som engagerar sig.

Alltför många unga människor far illa på olika sätt, enligt hans erfarenhet. Vi behöver hjälpas åt för en del uppvisar uppgivenhet inför de problem vi står inför vad gäller psykisk ohälsa hos unga, kriminalitet och annat, menar han. Det viktigaste arbetet kan göras lokalt. The Coaching for Communities Programme är ett strukturerat program som gör en fundamental skillnad och har en positiv inverkan på många fler än de som deltar aktivt.

En viktig del av lösningen är, som sagt, enligt honom att hjälpa de unga hitta sitt ”why”. De flesta har mer drivkrafter och talanger än vad som är synliga för dem själva och andra. Bra frågor att ställa är: Vad tycker du är viktigt, vad vill du bidra med och för vem vill du göra det?

–  Många har drivkraften inom sig och samtidigt en viss osäkerhet om hur de ska gå tillväga. Drömmar och idéer som vill förverkligas och där de kan bidra med sin kompetenser.

Leif skulle kunna skriva en lista på hundratals olika kompetenser som samhället behöver, där det finns unga människor som skulle kunna kliva in och bidra, både inom det privata näringslivet och inom offentlig förvaltning. Det är enligt honom slöseri att det finns mängder av kompetens där ute som inte kommer till användning. Han liknar det med solenergi, där vi nu bara använder en liten bråkdel, även om det numera är vanligare med solceller och så vidare. Det är samma sak med vindenergi.

–  Jag träffade en äldre man från Göteborg. Han sa “det blåser mången god vind till ingen nytta”. Han var en sann seglare och när jag själv är ute på någon båt så tänker jag ofta på honom med glädje.

Så tänker han även med unga människors kompetenser som inte kommer till nytta, för att vi inte ställer de rätta frågorna, lyssnar och ger mer stöd. Det är en del av hans egen drivkraft, vilket lyser igenom för föreningens verksamheter i höst.

Vad har du för tips till företagare som har nya idéer som de skulle vilja förverkliga?

–    Skaffa en mentor. Börja med att sträcka ut handen till någon som du känner i branschen som kan något om det du vill lära dig. Känner du ingen, är det inte så svårt att hitta. Ställ frågan: ”känner du någon som är bra på att ..” så hittar du snart någon som vill bidra. Om det är en bok du vill skriva, då tar du kontakt med en författare och så frågar man ödmjukt om personen vill vara ens mentor eller känner någon annan som kan.

Att ha ett bollplank, någon att dryfta sina tankar med är en nyckel enligt Leifs erfarenhet. Att reflektera: Vilka intressen och styrkor har jag? Vad vill jag bidra med? Hur gör det saker bättre för andra? Vad och när tar jag mitt första steg? Det är frågor som öppnar dörrar, när man letar efter en mentor och vill få något att hända.

- A word from our sponsors -

Most Popular

More from Author

Nyckeln till ett lyckat generationsskifte 

I samarbete med verksamt.se År 2010 står familjeföretaget Kvistberga inför ett vägskäl....

Carolina Lahbo – grundaren av Women in Business

Carolina Lahbo, grundaren av WiB, Women in Business berättar om varför...

Britt-Inger Jonsson driver BitWeb24

Britt-Inger Jonsson som driver BitWeb24 bygger hemsidor. Här berättar hon om...

Matilda Lorén – en av grundarna bakom Equine Academy

Tjugosjuåriga Matilda Lorén är en av grundarna bakom Equine Academy, en...
X
X