Avtal är något man inte får missa i företagandet. Att göra upp med delägare, kunder och leverantörer när man är överens är enklare än att försöka komma överens när tvister uppstår. Sanaz Tarlani hjälper oss att reda ut vilka avtal man verkligen inte får missa.
Ska man driva företag ska man ha avtal som reglerar rättigheter och skyldigheter i olika lägen. För att få med alla viktiga punkter är att ta hjälp av en jurist att rekommendera.
– Som nystartad bör du gå till en jurist för en kostnadsfri konsultation. Då får du veta i vilken ordning du bör lägga upp dina avtal för att veta hur du ska prioritera under resans gång, säger Sanaz Tarlani.
Hon driver Sanaz Juristfirma och en av hennes specialiteter är just affärsjuridik för startups.
– Välj ombud med omsorg. Någon som förstår hur viktig budget och prioriteringar är för startups. Ett ombud som du kan lägga upp en långsiktig plan tillsammans med.
När du fått hjälp med avtal ska du fråga din jurist om vilka punkter du själv kan ändra utan att ta bort viktiga delar.
– Då behöver du inte betala en jurist vid varje tillfälle.
Börja med villkor
Det första man bör göra är att sätta upp allmänna avtalsvillkor. De viktigaste punkterna du vill ha med oavsett vilka avtal det gäller.
– Gör du en satsning på bra allmänna avtalsvillkor kan du alltid ha kvar dem sen. Det är spelreglerna för varje enskild affär. De ska innehålla saker som var tvister ska lösas, fakturerings- och leveransvillkor.
Med genomtänkta avtalsvillkor kan du luta dig tillbaka och känna dig trygg.
– Om du kan visa att du tänkt till är det seriöst i kundens ögon och skapar en trygghet. Det är fantastiskt när trygghet blir en säljande faktor.
Att man har sina egna villkor leder till att man inte bara spelar efter andras regler.
– Gör du affärer med ett större bolag kan de ha i sina avtal att tvister ska lösas i en skiljedomstol, men du har inte råd. Då är det bra med egna villkor där det står att tvister löses i en allmän domstol.
Just i affärer med större företag ska man inte förblindas av glädjen.
– Stora bolag har sina egna jurister. Låt alltid en jurist granska deras avtal innan du skriver på.
Något man inte får glömma bort är att se sina offerter som avtalsunderlag.
– Se alltid till att de viktigaste villkoren finns med även i offerterna.
Sanaz rekommenderar att man alltid gör skriftliga avtal.
– Muntliga avtal ska du passa dig för, det är osäkert. Lagen säger att de gäller, men det kan vara svårt att bevisa att du har rätt.
Sanaz tipsar om de viktigaste avtalen
Kompanjonsavtal – Ska man starta företag tillsammans med någon annan är det viktigt att sätta spelreglerna från start. Man går igenom en honeymoon när man startar företag, men man måste avtala om förväntningar och skyldigheter innan problem uppstår. Även kallat aktieägaravtal.
Uppdragsavtal – Ett av de viktigaste avtalen, som många småföretagare är dåliga på att teckna. När man fått in en kund dikterar uppdragsavtalet villkoren kring tjänsten eller produkten du säljer. Det är en garanti på att affären verkligen går igenom. Då kan man förutspå sina intäkter och planera sina kostnader för exempelvis löner och marknadsföring på ett bättre sätt.
Sekretessavtal – Om du har tagit fram en innovativ, nytänkande produkt som du vill visa upp för investerare bör du ha ett sekretessavtal. Ofta är man så sugen på att sälja så man glömmer bort det. Utan avtal är det svårt att skydda sin produkt.
Konsultavtal – När man går in och arbetar mot ett annat företag bör man ha ett avtal som reglerar skyldigheter och rättigheter.
Samarbetsavtal – Får man in ett större uppdrag kan man behöva ta in underleverantörer. Då behövs ett samarbetsavtal som reglerar ansvarsfrågan och kickback kring uppdraget.