Har du en appidé? Kalas, men att hitta utvecklare till rimliga priser som kan hjälpa dig att förverkliga idén är inte lika enkelt. Var ska man leta? Vem kan man lita på? Hur får man dem att förstå och dela din vision? Ett bra tips är att börja i ditt nätverk.
Som nybliven singel började tankarna på en annorlunda matchmakingapp växa fram hos Isabelle Edlund.
– I stort sett alla datingappar har funktionen chatt. Sedan har man lagt på massa lager. När jag själv blev singel insåg jag att de är bra, men de ger inte värdet att jag går på en dejt.
Isabelle menar att chatten förstör.
– Man får en förutfattad mening, du kanske är jätteblyg i verkligheten, men har lätt för att skriva i en chatt. Då blir jag jättebesviken.
Idén till appen YouViaMe började forma sig när Isabelles vänner tog hennes Tinder.
– De är i relationer och ville inte hitta någon, men de tyckte att det var roligt. Då insåg jag att det finns en stor skara människor utanför dejtingvärlden som också vill vara med.
YouViaMe fungerar som så att vänner matchar ihop vänner. När båda tackar ja bestämmer man en dejt inom sju dagar. Matchmakern bestämmer vad man ska göra första dejten.
– Appen ger en automatisk icebreaker eftersom man har en gemensam bekant som matchat ihop dem.
Folk i dejtingvärlden älskar konceptet. De behöver inte göra annat än att säga ja.
– Man har inte tid att sitta flera timmar på Tinder för att kanske få en dejt, detta är mycket smidigare.
Prata med alla du träffar
Hemsidan har hon designat själv med WordPress. Appen har hon outsourcat.
– Det är alldeles för dyrt att anlita utvecklare i Sverige, i alla fall när man utvecklar en prototyp.
Isabelle hade tur och träffade sin granne ute på gården när hon var ute med sin katt. De började prata och hon berättade om idén. Grannen tipsade om en släkting från Moldavien som kunde hjälpa till.
– Vi började jobba ihop. Nu när jag fått in en CTO och han har tittat på koden säger att den är clean.
Hon rekommenderar alla att prata med folk överallt. Berätta vad du tänker och behöver. Du vet aldrig vem som kan hjälpa dig med vad.
Hur visste du att du kunde lita på utvecklaren?
– Han sa, jag kommer att vi behandlar ditt projekt som om det vore vårt eget. Då kände jag att jag hittat rätt.
Många går på nitar att ta in folk
Behöver du hjälp med utveckling, börja titta runt i ditt nätverk. Vem kan vad och hur kan de hjälpa dig.
– Om de inte själva kan ta jobbet kan de kanske presentera dig för någon annan, vara med under en intervju eller testa en kodstruktur för att verifiera att den är bra gjord.
Kan de hjälpa dig att sätta upp en struktur som du kan ge till de utvecklare som du anlitar? En struktur för hur de ska leverera, det är svårt att ta fram själv om man inte har kunskap inom området.
– Tänk på att du inte kommer att ha samma utvecklare for life. De måste dokumentera hur de gjort och hur de tänkt. Då behöver inte överlämningen vara så gedigen. Samma sak gäller oavsett tjänst och roll på företaget. Det ska vara så enkel uppbyggt att någon annan kan hoppa in och ta vid där den andra har slutat.
Mycket handlar om nätverk
– Det är viktigt. Resan mot målet kommer aldrig vara spikrak, du måste ha personer med olika kompetenser runt omkring för att ta dig till nästa steg. Sitter man själv i en bubbla är det lätt att fastna. Prata med folk, fråga vad de tycker och hur de skulle rekommendera att du tar dig vidare.
Glöm inte att även fråga hur du kan hjälpa andra.
– Och det går inte att sedan sitta vid målet och tänka att man har gjort allt själv. Man har kommit dit tack vare alla som hjälpt till under vägen.
Tänk på användarna
I januari 2017 började Isabelle utveckla appen. Ett halvår senare släpptes den för iPhone.
– Appen är ju uppbyggd som så att man bjuder in vänner och det gör man oavsett vilken telefon man har. Har någon Android fallerar det. Därför har vi nu även byggt en Androidversion.