Thursday, June 20, 2024
spot_img

Utvalt:

Nyckeln till ett lyckat generationsskifte 

I samarbete med verksamt.se År 2010 står familjeföretaget Kvistberga inför...

Carolina Lahbo – grundaren av Women in Business

Carolina Lahbo, grundaren av WiB, Women in Business berättar...

Britt-Inger Jonsson driver BitWeb24

Britt-Inger Jonsson som driver BitWeb24 bygger hemsidor. Här berättar...
HemDebattJantelagen tar över folks...

Jantelagen tar över folks hjärna

Har du självförtroende att ta ett beslut med konsekvenser eller behöver du att en hel grupp kommer till samma slutsats innan du känner dig säker på ditt beslut? Vad innebär det egentligen att ha tillit till sin egen förmåga att förse sig själv?

Av: Ricardo Koanuka, mental tränare och entreprenör 

Sverige har den högsta andelen befolkning som anser sig kunna identifiera bra affärsmöjligheter (70 procent). Men samtidigt är det bara 37 procent som ser sig ha tillräckliga möjligheter att starta företag, enligt Global Entrepreneurship Monitor. När man får allting förlorar man sin inre drivkraft och förmåga till långvarig tillfredställelse. När man bygger sin trygghet kring externa resurser avtar utvecklingen av mental styrka, social kompetens och känslomässig intelligens.

Många tar ett steg utanför bekvämlighetszonen och startar ett företag, men där staten går in med bidrag som upprätthåller en levnadsstandard, medan personen uppdaterar sin status på sociala medier till ”entreprenör”. Detta ger en total snedvriden självuppfattning om vad individen åstadkommit.

Jag tror att utmaningen med att coacha människor som är programmerade utifrån den svenska kulturen är att de är lärda att de behöver bli omhändertagna av någon som vet bättre (regeringen). Eftersom deras bekräftelse kommer utifrån och inte inifrån tar de även kritik personligt vilket försvårar utvärderingsarbetet. De känner sig sårade över att se någon annan tro på sig själv och förverkliga sin dröm. Det är då Jantelagen tar över folkets hjärna och slår ner den spik som sticker upp.

Du kan inte förändra vad du inte är medveten om. Om du vet om att du är hjärntvättad av Jantelagen så är du iallafall ett steg närmare att vara din egen ledare. Utmaningen med den svenska programmeringen är tankar som; ”Vi har ingen kultur, vi är upplysta och neutrala människor” och ”Ingen manipulerar mig. Jag har Nej tack till reklam på min postlåda och tittar bara på program som kommer från staten och välfärden tar hand om mig.”

Om du är hjärntvättad av Jantelagen tänker du just nu på lag nr. 10: Du skall inte tro att du kan lära oss något.

Jag uppskattar Sveriges värderingar kring lika värde. Men det blandas ofta ihop med att vara samma är att ha lika värde. Jag är övertygad om att svenskarna har mycket att ge världen efter en stor dos av självmedvetenhet och utveckling av de interna resurserna; mental styrka, social kompetens och emotionell intelligens.

- A word from our sponsors -

Most Popular

Föregående artikel
Nästa artikel

More from Author

Nyckeln till ett lyckat generationsskifte 

I samarbete med verksamt.se År 2010 står familjeföretaget Kvistberga inför ett vägskäl....

Carolina Lahbo – grundaren av Women in Business

Carolina Lahbo, grundaren av WiB, Women in Business berättar om varför...

Britt-Inger Jonsson driver BitWeb24

Britt-Inger Jonsson som driver BitWeb24 bygger hemsidor. Här berättar hon om...

Matilda Lorén – en av grundarna bakom Equine Academy

Tjugosjuåriga Matilda Lorén är en av grundarna bakom Equine Academy, en...
X
X