Monday, February 26, 2024
spot_img

Utvalt:

Britt-Inger Jonsson driver BitWeb24

Britt-Inger Jonsson som driver BitWeb24 bygger hemsidor. Här berättar...

Matilda Lorén – en av grundarna bakom Equine Academy

Tjugosjuåriga Matilda Lorén är en av grundarna bakom Equine...

Therese Olsson VD för Venture Cup Sverige.

Therese Olsson, är VD för Venture Cup Sverige. Det...
HemNyheterHär är branscherna med...

Här är branscherna med lägst lönsamhet

Trots en god marknad är inte företagens lönsamhet lika bra överallt. Speciellt inte i Sveriges storstadsregioner, där Stockholm hamnar i botten. Dock har det geografiska läget inte en så stor påverkan på lönsamheten, utan det handlar mer om i vilken bransch företaget finns. Det visar en rapport som släpptes av organisationen Företagarna nyligen.

Av Hero Amin

– Eftersom det ekonomiska läget 2017 kan kännetecknas som en global högkonjunktur uppvisade de flesta branscher god lönsamhet. Sysselsättningsgraden var rekordhög och arbetslösheten minskade. Lönsamheten i konsumenttjänstebranscher gynnas av hushållens starka köpkraft, säger René Bongard statistiker på Företagarna.

Den goda ekonomin har hållit i sig, vilket framgår bland annat av arbetsförmedlingens siffror. I september i år var 343 000 inskrivna som arbetssökande, vilket är 17 000 mindre jämfört med samma månad föregående år. Trots god arbetsmarknad leder företagstätheten i framförallt Stockholm till ett hårdare konkurrensläge ur lönsamhetsperspektiv för företagen.
– Det är intressant att lönsamheten bland företagen i storstadsregionerna är signifikant lägre än riksgenomsnittet. En trolig förklaring är konkurrenssituationen och större företagstäthet i dessa områden, fortsätter René Bongard.

I rapporten har man även lyft fram exempel på småstäder där industrin kan vara en dominerande bransch. När företaget är i ett pressat ekonomiskt läge, har det i sin tur gett negativ effekt på andra företag i närheten, som i sin tur påverkat hela länets lönsamhet sämre. På samma vis som en del branscher i Stockholm är större än i resten av landet sänker det enligt rapporten snittlönsamheten i länet. Fastighetsbranschen i huvudstaden nämns som ett exempel på bransch där lönsamheten påverkas i negativ bemärkelse av att den är större där än i resten av landet. Dock är den inte är rankad som större i huvudstaden, jämfört med övriga delar av Sverige.

Andra branscher som redovisar en lägre avkastning på sysselsatt kapital i Stockholm är betydligt lägre jämfört med övriga delar av riket, är bemanning och arbetsförmedling, data, it och telekommunikation, detaljhandel, media, motorfordonshandel, partihandel, tillverkning, industri och uthyrning och leasing.

- A word from our sponsors -

Most Popular

More from Author

Britt-Inger Jonsson driver BitWeb24

Britt-Inger Jonsson som driver BitWeb24 bygger hemsidor. Här berättar hon om...

Matilda Lorén – en av grundarna bakom Equine Academy

Tjugosjuåriga Matilda Lorén är en av grundarna bakom Equine Academy, en...

Therese Olsson VD för Venture Cup Sverige.

Therese Olsson, är VD för Venture Cup Sverige. Det är en ideell...

Linn Mayer grundare av Klinikum

Linn Mayer driver ett företag inom sjukvård och hälsa som heter...
X
X