Trots en god marknad är inte företagens lönsamhet lika bra överallt. Speciellt inte i Sveriges storstadsregioner, där Stockholm hamnar i botten. Dock har det geografiska läget inte en så stor påverkan på lönsamheten, utan det handlar mer om i vilken bransch företaget finns. Det visar en rapport som släpptes av organisationen Företagarna nyligen.
Av Hero Amin
– Eftersom det ekonomiska läget 2017 kan kännetecknas som en global högkonjunktur uppvisade de flesta branscher god lönsamhet. Sysselsättningsgraden var rekordhög och arbetslösheten minskade. Lönsamheten i konsumenttjänstebranscher gynnas av hushållens starka köpkraft, säger René Bongard statistiker på Företagarna.
Den goda ekonomin har hållit i sig, vilket framgår bland annat av arbetsförmedlingens siffror. I september i år var 343 000 inskrivna som arbetssökande, vilket är 17 000 mindre jämfört med samma månad föregående år. Trots god arbetsmarknad leder företagstätheten i framförallt Stockholm till ett hårdare konkurrensläge ur lönsamhetsperspektiv för företagen.
– Det är intressant att lönsamheten bland företagen i storstadsregionerna är signifikant lägre än riksgenomsnittet. En trolig förklaring är konkurrenssituationen och större företagstäthet i dessa områden, fortsätter René Bongard.
I rapporten har man även lyft fram exempel på småstäder där industrin kan vara en dominerande bransch. När företaget är i ett pressat ekonomiskt läge, har det i sin tur gett negativ effekt på andra företag i närheten, som i sin tur påverkat hela länets lönsamhet sämre. På samma vis som en del branscher i Stockholm är större än i resten av landet sänker det enligt rapporten snittlönsamheten i länet. Fastighetsbranschen i huvudstaden nämns som ett exempel på bransch där lönsamheten påverkas i negativ bemärkelse av att den är större där än i resten av landet. Dock är den inte är rankad som större i huvudstaden, jämfört med övriga delar av Sverige.
Andra branscher som redovisar en lägre avkastning på sysselsatt kapital i Stockholm är betydligt lägre jämfört med övriga delar av riket, är bemanning och arbetsförmedling, data, it och telekommunikation, detaljhandel, media, motorfordonshandel, partihandel, tillverkning, industri och uthyrning och leasing.