Tuesday, June 18, 2024
spot_img

Utvalt:

Nyckeln till ett lyckat generationsskifte 

I samarbete med verksamt.se År 2010 står familjeföretaget Kvistberga inför...

Carolina Lahbo – grundaren av Women in Business

Carolina Lahbo, grundaren av WiB, Women in Business berättar...

Britt-Inger Jonsson driver BitWeb24

Britt-Inger Jonsson som driver BitWeb24 bygger hemsidor. Här berättar...
HemInspirationIntervjuJobbar för en giftfri...

Jobbar för en giftfri miljö

Att alla som säljer prylar måste följa kemikalielagstiftningen är det många företagare som missat. Om det framkommer att de produkter du säljer innehåller ett otillåtet ämne går det inte skylla på leverantören. Det är du som företagare som har ansvaret.

När Kemikalieinspektionen ställer ut på företagsmässor får de ofta frågan om vad de gör där.
— Vi informerar företagare om att lagstiftningen finns, många som säljer prylar vet inte om det. Kemikalielagstiftningen gäller inte bara dem som säljer kemiska produkter som målarfärg och rengöringsmedel, den gäller alla som säljer prylar. Smycken, kläder, hemelektronik, träningsredskap, leksaker, ja allt, säger Jenny Virdarson som jobbar med stöd och råd till företagare.

Reglerna ser olika ut beroende på vilken produkt du säljer. Leksaker är hårdast reglerade.
— Om du säljer en produkt är det du som är ansvarig för att den är inte innehåller några förbjudna ämnen, du kan inte skylla på någon annan. Innan du importerar en produkt, ta reda på vilka krav som gäller. Ställ krav på dina leverantörer så du vet att du får lagliga produkter. Var extra noggrann om du importerar produkter från länder utanför EU, de harr inte lika hård lagstiftning som här.

Som återförsäljare är du även skyldig att informera kunder om produkten innehåller vissa särskilt farliga ämnen. Vilka kan du se på kandidatförteckningen, EUs  lista över ämnen som kandiderar att bli tillståndspliktiga.
— Det är en regel som många inte vet om att den finns. I kandidatförteckningen finns ämnen som är till exempel cancerframkallande, hormonstörande och inte nedbrytbara. Kunden har laglig rätt att fråga om ämnen på listan, då har du som återförsäljare 45 dagar på dig att svara.

Därför rekommenderar Jenny att man ställer krav på leverantören att produkterna man importerar inte innehåller ämnen på kandidatlistan.
För att vara på den säkra sidan tycker hon att man ska ta stickprover på produkter man säljer.
— Ha tydliga rutiner och inkludera kemikaliekontroll i andra kontroller. Be även leverantören om analysprotokoll.

När man säljer prylar kan man råka ut för inspektion.
— Vid kontroller är det främst i lågprisprodukter inspektörerna hittar otillåtna ämnen. Om en produkt innehåller otillåtna ämnen måste återförsäljaren ta bort produkten, och ibland återkalla sålda produkter. Det kan även leda till polisanmälning.

Om Kemikalieinspektionen
Det är en statlig myndighet som jobbar för att minska riskerna att människor och miljö skadas av kemikalier. Kemikalieinspektionen utvecklar lagstiftning, utövar tillsyn samt prövar ansökningar om tillstånd. Målet är en giftfri miljö.   

- A word from our sponsors -

Most Popular

More from Author

Nyckeln till ett lyckat generationsskifte 

I samarbete med verksamt.se År 2010 står familjeföretaget Kvistberga inför ett vägskäl....

Carolina Lahbo – grundaren av Women in Business

Carolina Lahbo, grundaren av WiB, Women in Business berättar om varför...

Britt-Inger Jonsson driver BitWeb24

Britt-Inger Jonsson som driver BitWeb24 bygger hemsidor. Här berättar hon om...

Matilda Lorén – en av grundarna bakom Equine Academy

Tjugosjuåriga Matilda Lorén är en av grundarna bakom Equine Academy, en...
X
X