Thursday, January 23, 2025
Html code here! Replace this with any non empty raw html code and that's it.

Utvalt:

5 tips för att förenkla företagets ekonomi 

Är du ekonomiansvarig och trött på att jaga kvitton...

Claes Mårtén satsar stort på sin app Hummy

Claes Mårtén är entreprenören som satsar stort på sin...

Nyckeln till ett lyckat generationsskifte 

I samarbete med verksamt.se År 2010 står familjeföretaget Kvistberga inför...
HemVäxaAtt tänka på vid...

Att tänka på vid import

Har du istället hittat intressanta produkter du tror skulle gå hem i Sverige finns även då en del att tänka på. Gör ett gediget grundarbete innan för att slippa obehagliga överraskningar och håll koll på att reglerna skiljer sig väsentligt om du ska importera från ett land innanför eller utanför EU.

Precis som vid export gäller det att förbereda dig innan du börjar importera varor. Gör en ordentlig kostnadskalkyl, där du räknar på saker som inköpspris, transportkostnader, tullavgifter, betalningsavgifter och personal. Räkna på hur mycket du måste sälja produkten för och jämför med konkurrenterna. Blir vinstmarginalen för liten bör du avstå från att importera.
På Tullverkets hemsida finns en avgiftsguide, där du kan räkna på vad det kostar att importera en vara från ett land utanför EU.

Innanför eller utanför EU

Regelverket ser olika ut beroende på vilka länder du importerar varor från. I och med att EU-länder lyder under samma regler kan en vara från ett EU-land säljas i Sverige utan ytterligare krav.
Mellan EU-länder får produkter röra sig fritt utan utan tullavgifter.
Vissa varor kräver dock en licens eller ett tillstånd för att få föras in från ett annat land inom EU. Bland annat läkemedel, alkohol, kulturföremål samt utrotningshotade växter och djur.
Ska du handla med ett land utanför EU ska du först och främst registrera dig som importör. Du måste finnas med i EU:s register över ekonomiska aktörer, Eori. Vid handel med länder utanför EU ska du betala tull och redovisa importmoms. Tullverket kräver också en importdeklaration.

Kultur och regler

Även vid import är det bra att lära sig mer om kulturen och vilka regler som gäller i landet du tänkt importera ifrån. Hur ser ditt nätverk ut, har du någon med kännedom som kan hjälpa dig med kontakter i det aktuella landet.

Mer hjälp

Även vid import är Verksamt.se ett bra ställe att börja söka information på. Tullverkets sajt är också bra att titta på innan du går vidare.
På Chamber Trade sweden finns Importhandboken att ladda ned. Den vänder sig både till dig som planerar att starta upp en importverksamhet och dig som vill utveckla din verksamhet.
Vill man handla med vårt grannland i väst finns samlad information från både ländernas myndigheter på Grensetjänsten. Vid handel vid Öresundsregionen kan du vända dig till Øresunddirektbusiness. Nordkalottens gränstjänst hjälper företag som handlar med FInland och Norge.

- A word from our sponsors -

Most Popular

Föregående artikel
Nästa artikel

More from Author

5 tips för att förenkla företagets ekonomi 

Är du ekonomiansvarig och trött på att jaga kvitton och dessutom...

Claes Mårtén satsar stort på sin app Hummy

Claes Mårtén är entreprenören som satsar stort på sin app Hummy,...

Nyckeln till ett lyckat generationsskifte 

I samarbete med verksamt.se År 2010 står familjeföretaget Kvistberga inför ett vägskäl....

Carolina Lahbo – grundaren av Women in Business

Carolina Lahbo, grundaren av WiB, Women in Business berättar om varför...
X
X