Tuesday, June 18, 2024
spot_img

Utvalt:

Nyckeln till ett lyckat generationsskifte 

I samarbete med verksamt.se År 2010 står familjeföretaget Kvistberga inför...

Carolina Lahbo – grundaren av Women in Business

Carolina Lahbo, grundaren av WiB, Women in Business berättar...

Britt-Inger Jonsson driver BitWeb24

Britt-Inger Jonsson som driver BitWeb24 bygger hemsidor. Här berättar...
HemInspirationIntervjuWar On Cancer -...

War On Cancer – Delar med sig för att hjälpa

Fabian Bolin hade slutat jobba med investment banking i London och höll på att bygga upp sin skådespelarkarriär. Rumskompisen och gymnasievännen Sebastian Hermelin jobbade inom finans. Ett cancerbesked fick båda vännerna att tänka om. De flyttade hem och startade tillsammans företaget WarOnCancer – med målet att förändra världen.

I ett litet mötesrum på Norrsken House träffar jag Fabian Bolin och Sebastian Hermelin. Trots rummets minimala storlek känns det öppet tack vare den stora glasväggen med utsikt över de andra impactentreprenörerna som jobbar i huset.
– Vi brukar ha utsikten som bakgrund när vi har Skypemöten och berätta att det här är vårt kontor, skrattar Sebastian.
På andra sidan bordet jublar Fabian. De har precis sålt sina första manchettknappar. I webbshopen är det annars WarOnCancer-armbanden som är storsäljaren. Med inkomsterna från försäljningen håller de på att bygga upp den andra, och främsta delen av företaget. Att hjälpa cancerpatienter och anhöriga med det mentala välmåendet och samtidigt bidra till forskningen.
Vi återkommer till det. För att förstå hur de båda killarna har hamnat här får vi backa tillbaka i tiden.

Ett sökande efter mening med livet

Trots skådespelardrömmar sökte Fabian till Handelshögskolan.
– Mina föräldrar övertalade mig att ta en treårig businessutbildning för att ha en säkerhet i livet.
Medan klasskompisarna gick på nätverksträffar var Fabian på olika castings. Tack vare att han pluggade på Handels fick han sin första roll.
– Jag fixade så att de kunde skjuta några scener av Snabba Cash inne på skolan och som tack fick jag en roll. Det ligger i min nya filosofi i livet som handlar om att du är ett resultat av alla dina tidigare erfarenheter. Ingenting du gör är förkastligt, det bygger bara på den du är som människa.
Under utbildningen växte ett nytt intresse fram, banking. Efter examen flyttade Fabian till London och jobbade med trading.
– Men jag kände en växande tomhet i mig. Hjärtat bultade för skådespeleri. Jag sa upp mig och fortsatte min karriär som skådespelare. Mitt drivna businesstänk gjorde att jag tog mig fram snabbt. Film skapas till mångt och mycket av investerare som vill ha avkastning. Då kan jag inte prata om hur bra skådespelare jag är. Jag måste förklara hur jag kan leverera avkastning och det tänket hade jag naturligt.

Efter att Sebastian tagit examen från KTH visste han inte vad han ville göra. Han brann inte för någonting speciellt.
– Efter fem års utbildning började jag spela poker. Jag tog ett jobb inom media, men visste fortfarande inte vad jag ville göra.
Han åkte till London för att besöka Fabian en torsdag. När han åkte hem på söndagen hade han fått ett jobb inom finans.
– En månad senare flyttade jag in hos Fabbe.

En vändning i livet

Våren 2015 lyckades Fabian få roller i två amerikanska filmer, samtidigt kände han sig trött. Innan flytten till Usaåkte han hem till Sverige för att ta det lugnt.
  Samma dag som jag kom till Sverige kände jag en växande smärta i bröstet som gjorde att jag fick svårt att andas. Då åkte jag in till sjukhuset tillsammans med min familj. Två dagar senare fick jag min cancerdiagnos.
En dag som Sebastian aldrig kommer att glömma.
– Jag var och kollade på Wimbledon när jag fick ett sms där det stod att han fått blodcancer.
Initialt trodde Fabian att han skulle dö, men snabbt fick han veta att det var 60-70 procent överlevnadschans på hans form av leukemi.
– Då slutatde jag oroa mig, jag bestämde mig för att jag skulle vara bland de där 60-70 procenten. Jag har en slags övertro som varit negativ stundtals, men i det här fallet var den positiv.

Istället blev han frustrerad eftersom han hade en 2,5 år lång behandling att gå igenom.
– För mig, 28 år gammal, kändes det som hela mitt liv. Det var bara ångest och svart framför mig.
Han ställde frågor om hur han kunde maximera den tiden.
– Frågor om kost, om träning, om livet i helhet. Det var första gången jag kom i kontakt med svensk sjukvårds oförmåga att prata med patienter om den här typen av frågor. Matfrågan var den mest upprörande, jag fick svaret att jag skulle äta det som gör mig lycklig.

Då vände han sig till Facebook. Han ville hitta någon att prata med, någon som gick igenom samma sak.
– Där såg jag vilken kraft det finns i sociala medier. Mitt inlägg fick 13 000 delningar på 24 timmar. 1000-tals människor från hela världen skrev till mig. Det var så mycket kärlek, så mycket stöd.
Förutom stöd, energi och råd kunde Fabian se en stor tacksamhet från människor. Tacksamhet över att han vågar dela med sig.

Fick flera att dela med sig

Han startade en blogg för att ingående berätta för människor hur det är att gå igenom det han gjorde.
– Det var en underbar känsla att få dela med mig. Jag kunde processa allting som jag gick igenom och samtidigt hjälpa människor. Det gav mig mening  i det här, ett syfte att gå upp på morgonen. Det blev nästan som ett jobb.
Samtidigt väcktes en idé om att möjliggöra för andra att kunna dela med sig, han ville bygga någonting större. I samma veva kom Sebastian hem för att hälsa på.
– Fabbe pratade om att han hade en vision. Jag åkte hem för att jag trodde fortfarande att det skulle gå åt fanders. Men vi kom snabbt in på hans vision om WarOnCancer.
Tillsammans skapade de en bloggportal och efter några veckor var det 150 människor som delade med sig av sina berättelser.
– Tack vare Fabians nätverk var det människor från 22 olika länder med 40 olika cancerformer och en tredjedel av alla var närstående som delade med sig. Där föll poletten ned, det var inte bara cancerpatienter som drabbas, även alla runtomkring.

I och med att WarOnCancer blev så stort blev entreprenörsduon inbjudna till stora konferenser i Bryssel och Dublin. Där och då blev allt mycket större. Det hände på våren 2016 och Fabian kände sig bättre trots att han fortfarande gick på cellgifter.
– Första halvåret var värst. Jag går på cellgifter än i dag, i nio dagar till. Men jag vet att det är då som den tuffaste resan mentalt börjar för många patienter. Du ska vara en normal människa och återgå till livet igen. Cancer förändrar dig till the core, du är inte samma människa som tidigare. Själv har jag personlighetsutvecklats och har blivit en mer jordnära människa, men för alla är det inte så.
– Fabian brukar säga att cancern är det bästa som hänt honom och i hans fall är det ju så. Jag brukar lite skämtsamt säga att det är samma sak för mig. Det har gjort att jag slagit mig in på en väg där jag vet att jag kommer att vara resten av mitt liv. Helt plötsligt känner jag ett syfte med mitt liv, att jag kan göra en förändring för människor. Det kunde jag inte när jag jobbade med finans i London, säger Sebastian.
– Det vi båda funnit med WarOnCancer är mening. Mening som jag inte känt tidigare, fortsätter Fabian.

En möjlighet att förändra världen

Under de första åtta månaderna jobbade Sebastian med WarOnCancer vid sidan av sitt jobb i London. Med det blev för stort, i januari flyttade han hem.
– Passionen drev mig, det var inte genomtänkt. Jag måste göra det här, annars går jag under mentalt.

Från början var WarOnCancer en bloggportal, nu var det dags att utveckla projektet.
– Vi gick in i det här med en blind tro på att vi skulle göra världen till en bättre plats för människor som kämpar mot cancer. Det som vuxit fram i kontakt med sjukvården och industrin runt omkring är att vi började vi förstå den sanna potentialen i WarOnCancer. Vi insåg att vi på riktigt har en möjlighet att göra skilnad, säger Fabian.
Vid sidan av portalen började de bygga upp ett helt community, ett naturligt go-to place där alla kan stötta varandra.
– Vi förstod att vi måste bygga ett Facebook för cancer. Med det förstod vi också att vi kommer att behöva annan form av kompetens. Vi fick med oss ett techteam från Bosnien som har erfarenhet att bygga nischade communityn.

Den allra största potentialen med communityt är all data som kommer genereras, data som kan användas till forskning.
– Tanken är att forskare bättre ska förstå vad som händer när man drabbas av cancer, hur människor mår när den uppkommer. Mjuka  värden som aldrig tagits in tidigare så att vi på riktigt kan driva forskning som förbättrar cancervården.
Själva affärsidén i idén är att datan är värd mycket, även monetärt.
– Då började vi förstå att vi inte bara bygger någonting som gör skillnad, vi håller på att bygga ett stort företag, säger Fabian.

De har tagit in en advisor level board från olika delar, framför allt från läkemedelsindustrin och sjukvården. Senior expertis från både Europa och Usa. Betaversionen av den nya plattformen är lanserad, en testmiljö med 1000 medlemmar och en app är på g.
– Nu tar vi med de erfarenheter vi har från att ha byggt upp den första plattformen, från alla hundratals intervjuer vi gjort med patienter, anhöriga och patientorganisationer. Vi har även kopplat in sjukvården för att förstå hur vår plattform ska kunna hjälpa dem, säger Sebastian.

Samlar data för forskning

Fabian berättar att datan de samlar in inte ska användas för att kunna ge riktad reklam till medlemmarna.
– Vi vill ge makten åt medlemmarna, de som äger datan. Berätta att de genom datan kommer kunna göra världen till en bättre plats. Vi kommer att använda blockchain-teknologi så att patienterna exakt kan se hur datan används, säger han.
– Många sjukhus och läkemedelsbolag har svårt att få patientrapporterad data. Då kan man fråga varför vi skulle få det? Enligt research som gjorts är patienter i regel  intresserade av att dela med sig, men de måste förstå varför. De får inte information om vad syftet med informationen är. Vi som en tredjepartsaktör kan informera om att datan kommer att hjälpa till i forskningen och skapa den tillit som behövs, fortsätter Sebastian.

Information som denna skriks det efter i samhället. Redan i dag samarbetar vännerna med många stora sjukhus och med de flesta pharmabolagen. Än så länge har samarbetet med de olika aktörerna inte kunnat finansiera projektet.
– Det har gett den energi som krävs för att tro på det vi gör. Det som finansierat vår verksamhet är armbanden, säger Sebastian.

#WarOnCancer-armbanden togs tidigt fram för att kunna finansiera den första bloggportalen.
– De har varit otroligt viktiga, inte bara för finansieringen. De är en stark marknadsföringskanal för oss. Vi ser alla som bär dem som naturliga ambassadörer för det vi bygger. För det vi står för, säger Fabian.
I försäljningen av armbanden har de haft stor nytta av det nätverk Fabian byggde upp när han började dela med sig av sin resa.
– Utan dem som initialt läste bloggen hade det här nästan varit omöjligt.

Kompletterar varandra

Vännerna har känt varandra länge, men berättar att de nu blivit som ett gift par.
– Jag lär mig av hans bästa sidor och han får mig att inse mina sämsta sidor. Och samma sak gäller väl tvärtom, säger Fabian och får medhåll av Sebastian.
Att det skulle vara något problem att blanda business och vänskap har de inte upplevt.
– Jag har sett massa risker med det, men det är ingenting som har uppfyllts. Det har gått otroligt bra, säger Sebastian.
– Som i alla relationer handlar det om kommunikation, säger Fabian och fortsätter.
– Mitt största problem i livet har varit närvaron, jag har alltid varit på väg någonstans. Det drivet har varit bra, men på bekostnad av att jag inte känner att jag lever i nuet. Genom denna resa har jag insett att jag måste arbeta på mig själv. Hitta ett lugn i vardagen. Ett lugn i att livet är nu, inte bara framåt.
– Vi är en bra duo på det sättet. Fabbe lever där borta och jag lever här. Men det var hans naivitet och övertro som fick mig att hoppa på. Alla vill väl förändra världen, men jag hade aldrig trott att jag ens skulle försöka. Fabbe var så övertygande, jag blev så inspirerad. Han drar framåt och jag håller tillbaka så att han inte springer in i vägen där borta.

Två resor i en

Förutom Fabians cancerresa har de även fått gå igenom det första året som medtechentreprenörer.
– Det har varit en fantastiskt rolig  och utbildande resa. Att vara entreprenör passar mig. Det är kaotiskt att driva företag och jag har alltid sökt mig mot kaos, säger Fabian.
– För mig har det varit personligt utvecklande. Jag har bevisat för mig själv att jag har en större ambition än att bara tjäna pengar. Om någon hade sagt till mig att jag skulle bo hemma hos min pappa när jag är 30 skulle jag sett det som det största misslyckandet i mitt liv. I dag är jag hundra procent säker på att det här är någonting jag kommer att hålla på med hela livet, säger Sebastian. 

Vad är det viktigaste ni har lärt er under det här året?

– För det första ska man inte tro att saker och ting ska gå snabbt. De två viktigaste erfarenheterna är att ha tålamod och en blind tro på det du gör, säger Fabian.
Om det är någonting de skulle vilja ha vetat när de startade företag skulle det vara att allt är värt det, trots att det stundtals är tungt och jobbigt.
– Skulle vi starta ett nytt företag i dag hade jag gjort en prioriteringsordning. Vi sprang på allt i början och hade ingen strategisk tydlig arbetsplan.
– Hade vi gjort om resan hade jag satt en tydlig businessplan och en ekonomisk plan från starten. Att inte kunna betala ut lön till sig själv är en stressfaktor, säger Sebastian.
– Skala av andra saker. Att starta företag är tungt, försök att ha allt annat runt om i livet så kontrollerat som möjligt. Se till att du tränar, äter rätt, tar sömn på allvar, löser jobbiga relationer, för jobbet kommer att vara kaos. När jag har ett lugn i mig själv presterar jag bättre i arbetet, avslutar Fabian.

- A word from our sponsors -

Most Popular

More from Author

Nyckeln till ett lyckat generationsskifte 

I samarbete med verksamt.se År 2010 står familjeföretaget Kvistberga inför ett vägskäl....

Carolina Lahbo – grundaren av Women in Business

Carolina Lahbo, grundaren av WiB, Women in Business berättar om varför...

Britt-Inger Jonsson driver BitWeb24

Britt-Inger Jonsson som driver BitWeb24 bygger hemsidor. Här berättar hon om...

Matilda Lorén – en av grundarna bakom Equine Academy

Tjugosjuåriga Matilda Lorén är en av grundarna bakom Equine Academy, en...
X
X