Thursday, May 26, 2022
spot_img

Exclusive Content:

Det har aldrig varit lättare att misslyckas

Har du en bra affärsidé? Håller dina drömmar på...

Joanna Redebrant – grundare av affärsängelnätverk Nyfikna Investerare

Nyfikna Investerares affärsängelnätverk är den plattform Joanna Redebrant Törngren...

Tips när du ska köpa SEO till din e-handel

Att googla är det vanligaste sättet för oss att...
HemEntreprenörslivSerieföretagare från Dubai testar...

Serieföretagare från Dubai testar vingarna i Sverige

Abdulla Barakji är en 24-årig palestinsk serieentreprenör, född och uppväxt i Dubai. Han kom till Sverige i augusti 2016 för att ta sin magisterexamen i entreprenörskap och innovation vid Lunds universitet. Innan han kom hit jobbade han med sociala medier i Dubai. Utöver det har Abdulla lanserat en webbtidning och är en del av ett team som grundat ett utbildningsteknologiskt företag; båda i Dubai.

Av Nina Jansdotter

Foto: Jens C Hilner

Efter att han utexaminerades från sitt universitet i Dubai började Abdulla genast arbeta för olika marknadsföringsbyråer. Trots att Abdulla var nöjd och tyckte om sina sista år i Dubai kände han alltid att något saknades.
– Jag ville uppnå mer inom entreprenörskap. Problemet var att jag alltid höll mig själv upptagen med sidosysslor. Till sist beslutade jag mig för att ta mitt entreprenörskap till nästa nivå. Därifrån undersökte jag vilka länder och universitet som var bäst för entreprenörskap, då hamnade Sverige i rampljuset. Jag ansökte och blev satt på väntelistan till Lunds universitet, men fick aldrig någon plats.

Det hindrade inte honom från att söka igen året därpå, då blev han antagen på andra försöket. Den största risken han tog var då att säga upp sig från sitt jobb inom 10 minuter från att han fick beskedet att han var antagen. Abdulla hade inte förberett något inför resan och hade inte sina svenska uppehållspapper.
– När jag sökte mig till Sverige hade jag hopp om att stanna kvar där efter min magisterexamen. För någon som mig var detta ett långskott. Med min bakgrund som statslös person var det tyvärr svårt att få uppehållstillstånd i Sverige. Jag hade dessutom aldrig varit i Europa tidigare och aldrig varit utsatt för europeiska kulturer.
Han kunde inte språket och kände ingen här. Han chansade helt enkelt stort och lämnade allt bakom sig.

Vad är det bästa med företagarandan i Malmö?
– Jag tror att det bästa, inte bara i Malmö utan i Skåne som helhet, är mångfalden. Det här är en väldigt internationell region, vilket är lukrativt ur ett företagsperspektiv. Det öppnar upp många möjligheter för företag att växa på marknader utanför Sverige. En annan sak är att du, när du träffar folk från olika bakgrunder, alltid har något att prata om. Och det hjälper till att bygga företagsrelationer på sikt.

Den andra vinkeln är företagen, fortsätter han. Företag ser mångfalden i Sverige och förstår fördelarna som det innebär. De tar den här chansen att hoppa in som ett mångfaldigt varumärke som accepterar alla som en del av deras resa. Det är inte alls en dålig sak. Vardagliga människor känner sig mer bekväma med det varumärket, och anställda känner sig mer hemma på arbetsplatsen, enligt hans erfarenhet.  Detta leder på sikt till en växande ekonomi och ett mer civiliserat samhälle. Och det är precis det som Sverige ses som, menar han.

Kan du berätta lite om vad för företag du ska starta och vad du har för vision med det?
– Som jag nämnde tidigare har jag redan två pågående projekt i Dubai. Det första, Business Buzz, är en webbtidning som fokuserar på entreprenörskap. Det andra heter Jibber Jabber och är en app som låter studenter hantera sina kurser och studentlivet. Jag hjälper även startups med allt relaterat till digital marknadsföring.

Hans senaste projekt är dapper hus, en nätbutik som säljer skor och väskor. E-handelsvärlden är extremt överbefolkad så du måste verkligen stå ut för att vara framgångsrik, enligt Abdulla. Därför valde han tillvägagångssättet att ha ett meningsfullt syfte snarare än att bara vara där för pengarna.
– Dapper hus mission är att låta alla uppleva mode och lyx till låga priser. Nätbutiken kommer att sälja välkända märken billigt.

Vilka utmaningar hade du när du skulle starta ditt företag?
– Allt började med personnumret. Utan ett personnummer existerar du helt enkelt inte i Sverige.
Föreställ dig honom, en student som precis hade tagit studenten, inget personnummer, ingen bostadsadress, ingen inkomst, ingen skattehistorik eftersom Dubai är skattefritt, och han ville starta ett företag.
– Jag skippar delen om att skaffa ett personnummer, för överraskande nog var det den enkla delen. Efter att jag fick mitt personnummer hade två månader på mig att få i ordning mina företags- och och uppehållstillstånd. Det var en stor utmaning att få till detta rätt men jag klarade det, bland annat, på grund av att jag redan hade börjat nätverka och då fick jag en del hjälp av kontakter.
Abdulla avslutar med att säga att det är det som han gillar med Sverige. Visserligen kan det byråkratiska ta lång tid men om man gör det som de ber om så får man också det man vill ha.

- A word from our sponsors -

Most Popular

Föregående artikelGrattis Verksamt.se
Nästa artikelFuture Marketing Tech Award

More from Author

Det har aldrig varit lättare att misslyckas

Har du en bra affärsidé? Håller dina drömmar på att gå...

Joanna Redebrant – grundare av affärsängelnätverk Nyfikna Investerare

Nyfikna Investerares affärsängelnätverk är den plattform Joanna Redebrant Törngren själv saknade...

Tips när du ska köpa SEO till din e-handel

Att googla är det vanligaste sättet för oss att hitta varor...

SMÅA gav Ulf chansen att göra comeback som företagare

Företagaren Ulf Elgehed har varit medlem i SMÅA sedan 1986. Det...
X