Tuesday, June 18, 2024
spot_img

Utvalt:

Nyckeln till ett lyckat generationsskifte 

I samarbete med verksamt.se År 2010 står familjeföretaget Kvistberga inför...

Carolina Lahbo – grundaren av Women in Business

Carolina Lahbo, grundaren av WiB, Women in Business berättar...

Britt-Inger Jonsson driver BitWeb24

Britt-Inger Jonsson som driver BitWeb24 bygger hemsidor. Här berättar...
HemNyheterSveriges bästa studentföretagare korad

Sveriges bästa studentföretagare korad

 

I går bjöd Entreprenörskapsforum och Tillväxtverket in till finalen av Årets Studentföretagare 2017 i SUP46:s nya lokaler. Det de fem finalisterna tävlar om är 150 000 kronor och en plats i den globala finalen, Global Student Entrepreneur Awards, i Frankfurt i april.

– Detta är en viktig del i arbetet Tillväxtverket gör för att främja entreprenörskap. Två tredjedelar av alla ungdomar vill bli företagare, men hälften av dem vet inte hur man gör. Därför vill vi uppmuntra och uppmärksamma ungdomar som vill bli entreprenörer, säger Anna Bünger, avdelningschef Näringsliv på Tillväxtverket i sitt välkomsttal.

Därefter bjuds de fem finalisterna in, en efter en. De får pitcha sina företag och svara på juryns frågor. Det är spännande och imponerande unga företagare som står framför publiken. De är studenter som driver företag och studerar minst på halvtid.

Först ut är Fredrica Ohly som driver Fredricas Läxhjälp. Samtidigt som studierna på KTH har hon på tre år byggt upp ett företag som i dag har 22 anställda och har expanderat till Göteborg. William från mittuniversitetet tar över. Han driver m2finder.com, som förmedlar lokaler. Tanken är att bli företagens Hemnet. Han följs av Parisa Khosravi, som har byggt appen Infood. Fokus ligger på hälsa och miljö, hon vill hjälpa konsumenter att ta klokare beslut när de handlar för att vi ska få en mer hållbar värld.
– Tillsammans kan vi göra skillnad. Trycker vi konsumenter marknaden åt ett håll kommer den att följa med.
Vi får lyssna till Salad Hilowle, studenten på Konstfack som samtidigt bygger upp ett filmbolag.

Sist ut är Vera Antonov, som driver företaget BFree Accounting. Hon lockar till många skratt under sin presentation. Trots att hon tycker att bokföring är det tråkigaste som finns är det just det företaget handlar om, hon har tagit fram ett enkelt program, som är översatt till både arabiska och engelska.
– Det är svårt att starta företag i byråkratisverige, även om man kan svenska. Jag vill underlätta för människor som kommit hit att starta företag.

Just Vera stod som vinnare efter att juryn överlagt. Motiveringen löd:

”För ett stort samhällsengagemang och med uthållighet och viljestyrka sänker du trösklar för företagande genom innovativ programmering. Du har en vision mot 2020 när du springer över målsnöret i bokföringens maraton”.

Efter prisutdelningen träffar jag en glad Vera.
– Jag kan inte tro att det är sant, det är så roligt. Jag har tränat så mycket hemma på min pitch. Det betyder extremt mycket för mig, jag brinner för att göra bokföring tillgängligt för alla. Det ger en fantastisk skjuts på min entreprenörsresa.

I juryn hittar vi förra årets vinnare, Johan Wikström, som driver kommunikationsbyrån Genomtänkt. Han fick representera Sverige i Bangkok i konkurrens med studentföretagare från 51 länder. Johan slutade på en hedrande sjätte plats.
– Det är en fantastisk tävling att delta i. Förutom att få vara med på ett så påkostat event med inspirerande föreläsningar och få vänner för livet har man möjlighet att bygga broar till helt nya kunder och partners. Att få representera Sverige är fantastiskt, det är som att spela i landslaget. Förra året sa jag att om jag får åka till Bangkok ska jag försöka klacka in den i krysset.

Efteråt får jag ett snack med Entreprenörskapsforums vd Johan Eklund. Han uppmanar alla studenter som driver företag att söka till nästa års tävling.
– Även om man inte vinner får man mycket ut av att vara med. Både rådgivning och nya kontakter.

Vi kommer att följa Vera i hennes förberedelser inför den stora finalen i Frankfurt i april så stay tune.

- A word from our sponsors -

Most Popular

More from Author

Nyckeln till ett lyckat generationsskifte 

I samarbete med verksamt.se År 2010 står familjeföretaget Kvistberga inför ett vägskäl....

Carolina Lahbo – grundaren av Women in Business

Carolina Lahbo, grundaren av WiB, Women in Business berättar om varför...

Britt-Inger Jonsson driver BitWeb24

Britt-Inger Jonsson som driver BitWeb24 bygger hemsidor. Här berättar hon om...

Matilda Lorén – en av grundarna bakom Equine Academy

Tjugosjuåriga Matilda Lorén är en av grundarna bakom Equine Academy, en...
X
X