För att komma ur det allt snabbare snurrande ekorrhjulen tog Josefin Buraas tjänstledigt. Efter att ha funderat över de alternativ hon hade föll valet på egen företagare. Nu, ett halvår senare, tror hon att den största utmaningen ligger i att uppfylla sin målsättning att inte jobba så mycket. Att hitta balansen.
En som nyligen tagit steget från att vara anställd till att bli konsult är Josefin Buraas. Hon jobbar med verksamhetsutveckling, till exempel att hjälpa kunder till effektiva processer, införa hållbara förbättringar och säkerställa att de anställda jobbar i samma riktning, mot samma mål.
– Jag blev egen i mars. Efter att ha tänkt på det ett tag fick jag tillfälle att göra slag i saken och testa. Det känns jättekul.
En av anledningarna till att Josefin valde att bli egen företagare är friheten att styra över sin egen tid.
– I vissa perioder kommer jag att jobba mycket, men jag tänkte sedan vara ledig under vissa perioder. Jag har två barn och kan nu vara mer flexibel.
Hon ser även fram emot omväxlingen, nya utmaningar, få lära känna nya kunder, komma in i olika verksamheter och själv få välja uppdrag.
Innan Josefin bestämde sig var hon tjänstledig under ett halvår.
– Jag ville bryta ekorrhjulet som snurrade allt för fort, att starta eget var ett av alternativen.
Det alternativ det landade på. Hon hade gott om tid att fundera och tänka igenom sin affärsidé och bygga upp sitt företag från grunden.
– Jag har lärt mig så mycket, bland annat hur man bygger en hemsida och vad man måste tänka på vid uppstarten av ett bolag. Det är så roligt.
Hon har tagit hjälp av NyföretagarCentrum och fått fem gratis konsulttimmar från ett samarbete mellan Timbanken och Region Halland. Under en period hade hon även en mentor.
– Det var jättebra att föra en dialog med en kunnig VD, men han kom in alldeles för tidigt.
Jag hade inte utrymme att jobba med företaget så mycket just då.
Tror du att du kommer att sakna någonting som egen företagare?
– Det skulle väl vara tryggheten i månadslönen, men jag tror att jag kommer att trivas väldigt bra som konsult.
Vad tror du kommer bli den största utmaningen?
– Jag tror att det kommer vara svårt att bromsa mig själv. Jag har som målsättning att inte jobba så mycket utan hitta balans. Det kommer nog att bli en utmaning.
Som tur är tycker Josefin att det är kul att nätverka och träffa nya kunder, men att sälja är inte det roligaste. För att få en skjuts på vägen har hon registrerat sig på konsultmarknadsplatsen Comatch.
– Det är bra att det finns organisationer som kan sälja uppdrag, därför registrerade jag mig där. När ett uppdrag börjar ta slut måste man ut och leta efter ett nytt. Det tar en enorm tid.
Hjälp att få kunder i hela världen
För att få reda på hur det fungerar tog vi kontakt med Toby Nielsen, nordisk affärschef på Comatch.
– En del av tanken bakom Comatch är att erfarna konsulter som väljer att bli egna företagare ska ha en marknadsplats där de kan hitta uppdrag. En annan del är att hjälpa företag som är i behov av hjälp i ett projekt att snabbt få tillgång till högkvalitativa passande konsulter till ett bra pris.
Just flexibiliteten och möjligheten att styra över sin egen tid är en av anledningarna till att många managementkonsulter väljer att gå över till att bli egna. De kan hoppa på projekt som sträcker sig över allt från två månader till två år, sen tacka för sig och gå vidare. Speciellt lockande är det för kvinnor, som då enklare kan balansera arbetsliv och privatliv.
Om man tittar på Comatch ur konsultens perspektiv är en av de största fördelarna att man får tillgång till ett internationellt nätverk.
– Vi matchar alltid projekt med den mest kvalificerade konsulten. Bor du i Göteborg kan du vara kvalificerad för ett projekt i Tyskland eller Italien. När det kommer till topmanagement är de flesta projekt på engelska, därför kan man få en internationell karriär via Comatch.